10 vägar till ett lyckat förhållande

Har du nyckeln som tänder din partner? Eller rent av hela nyckelknippan som kan låsa upp för glädje och passion i varje relation?

Sarah Johnson
Author

Är du kär? Har du varit kär? Drömmer du om att bli det? Att vara förälskad är en formidabel känsla. Den är underbart härlig, men också ganska stressande, eftersom man befinner sig i ett tillstånd där man med stor sannolikhet gör helt absurda saker. Sjunger högt, spräcker budgeten, låter spontanitet leda vägen.

Men hemligheten till ett lyckligt liv gömmer sig inte i förälskelsen. Den ligger istället i det stabila och långvariga romantiska förhållandet. Alltså i att vara kapabel att fortsätta vara lycklig och nöjd med sin partner. När man har hittat en sådan.

I flera generationer har forskare vid Harvard-universitetet i USA sökt efter samband mellan folkhälsa och livsglädje – och voilà... Motion, förnuftig kost, ingen tobak och måttligt alkoholintag är alla bra, men allt detta bleknar i jämförelse med en faktor: Ett långvarigt, passionerat förhållande.

Så var finns nyckeln till ett varmt och lyckat partnerskap? Eller var finns till och med hela den nyckelknippa som kan låsa upp för det stabila och ändå passionerade förhållandet som bidrar till att skydda det lyckliga livet? Tio av "nycklarna" skulle kunna se ut så här:

🔓1. Säg att du älskar honom/henne

Under förälskelsefasen håller vi sällan tillbaka med söta ord. Men senare..? Fortsätt att berätta för din partner att du älskar honom/henne. Att du tycker att du är världens lyckligaste eftersom ni två är tillsammans. Uttryck också att du har saknat honom/henne när ni har varit isär.

Läs också: 20 gulliga idéer som smälter din kärleks hjärta

🔓2. Sinn för humor

Alla dras till humor. Medan kvinnor främst dras till män som får andra att skratta, blir män oftast intresserade av kvinnor som skrattar åt deras – alltså mäns – skämt. Sinn för humor kryddat med små, roliga överraskningar hjälper till att hålla ett förhållande levande.

🔓3. Det ska firas

Varför glida över årsdagar, befordringar och alla möjliga andra tillfällen som är värda att fira? Kom istället regelbundet på något att fira. Hundens eller guldfiskens födelsedag? Att grannens stökiga barn har åkt på sommarläger? Det finns alltid något att fira och det ger mindre utrymme för tristess och rutin. Trivialitet främjar inte passion, fest gör det!

🔓4. Konstruktivt indignerad

Oenighet, irritation, besvikelse, ilska. Det är inte alltid en dans på rosor att vara i ett förhållande. Men hur upprörd man än är, har förhållandet de bästa chanserna att klara "stormen" med en konstruktiv kurs snarare än en kritisk. Och det är ju lätt nog… Tills man står där och fräser! Men timeouts är mer hanterliga än krossat porslin. Och billigare. Behåll ett realistiskt perspektiv och välj strider med omsorg.

🔓5. Ge utrymme

Det finns par som går hand i hand genom hela livet och som inte skulle drömma om att gå till mataffären utan att den andra följer med. Eller gör det? Det är underbart att ha gemensamma vänner och intressen och göra saker tillsammans, men ibland måste det finnas utrymme för egen tid och att göra saker som inte nödvändigtvis involverar partnern. Det ger också mer att prata om när man upplever saker på egen hand. Hitta balansen.

Läs också: Att gå helt ensam till en restaurang: Från nervositet till njutning

🔓6. Bekämpa svartsjukan

Svartsjuka är förödande för varje relation, särskilt om det är den ohälsosamma sortens som uppstår ur ren fantasi. Svartsjuka bekämpas inte med förnuft och logik, men om man som par anstränger sig för att bygga upp en sund tillit till varandra, har den inget att frodas i. Var ärlig om du blir svartsjuk.

🔓7. Gör något nytt

Förutsägbarhet är på många sätt en trevlig sak. Det välbekanta är tryggt och skönt. Men ibland är det också roligt att göra något nytt. Att ge vardagens tristess en twist. Känslan av att ha presterat något nytt är upplyftande, och det behöver inte vara något svårt som florettfäktning eller kitesurfing. Det kan bara vara att dricka morgonkaffe i sängen, om ni inte brukar göra det...

🔓8. Fokus på den rätta

Förr eller senare börjar många av oss att titta oss omkring. Kanske ganska kortvarigt och inte nödvändigtvis med en avsikt att bryta upp. Det kan bara vara en övervägning: Har jag verkligen hittat den rätta? Finns det något bättre där ute någonstans? Men de starkaste relationerna är oftast de som vårdas. Gräset är alltid grönare där det vattnas!

Läs också: Är du fångad i en friendzone?

🔓9. Förlåtelsens konst

Det kan vara en riktigt svår övning att bli sams igen, om vågorna har gått höga och det har blivit ordentligt bråk – eller vad man nu kan hitta på att kalla ett rejält gräl. Eller om man har blivit sårad över något som partnern har sagt eller gjort. Det känns ofta mycket lättare att hålla liv i den negativa attityden, men den riskerar att förvandlas till bitterhet. Förlåtelse är vägen framåt och kan åter tända gnistan.

🔓10. Sova inte natten bort

Det är så fint att vara varandras bästa vänner. Att vara ett välfungerande team och ha ungefär samma livsåskådningar och värderingar. Kärlek baserad på gemensam förståelse. Eller låter det lite trist? Odla passionen och erotiken. Gå på dejter, lek, viska söta ord och skicka kärleksbrev eller hjärtemojis… Sova inte natten bort.

Läs också: Överraska din dejt: 10 kreativa idéer för romantik och skoj

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.