Är du fångad i en friendzone?

Sätter du fast på ett platoniskt limstift för att den du drömmer om bara vill vara vänner med dig? Så hanterar du att bli friendzoned.

Sarah Johnson
Author

Nu ska vi inte förstöra vår vänskap, säger hon – och menar att hon över huvud taget inte tänder på dig.

Självklart finns det någon för dig, försäkrar han – Men det är inte jag, kanske han tillägger.

Åh du är en så god vän, som en bror/syster! Då var det kört alltså…

Är du fångad i en friendzone? Det är inte så svårt att hamna där om den människa du hade drömmar om bara vill vara vänner. Men det är som att landa i klistret på ett flugpapper – ett platoniskt limstift som du varken kan komma bort eller vidare från.

Läs också: Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna

Det finns många tecken på att dina känslor inte är besvarade och det är precis det som talar om att någon friendzonar dig. Medan du själv släpper vad du har i händerna, ställer in allt annat för att vara tillsammans med den här personen, så har den andra en annorlunda inställning. – Ska vi inte bjuda in några vänner, frågar han/hon, när du hade föreställt dig att det bara skulle vara ni två. Och medan du själv är uppklädd och presenterar dig från din bästa sida så kommer han/hon helt casual. Herregud, ni är ju bara vänner?

Så vad gör du?

Den ultimata lösningen

Se sanningen i vitögat. Du är friendzonad för att människan du är attraherad av inte är attraherad av dig. Aj-aj-aj... Men det gör ju också ont att hållas fast (att hålla fast sig själv) i en olycklig situation. Din längtan efter en snäll partner har inte infriats, du har bara fått en ny kamrat. Den ultimata lösningen är att leta vidare... Vem vet för övrigt vad det kan göra med ditt nuvarande dilemma, kanske kommer din icke-partner på andra tankar när du går andra vägar?

Angrip från en ny vinkel

Du kan inte tvinga någon att förälska sig i dig, men det finns ju redan sympati. Kanske kan du ändra hans/hennes uppfattning av dig? Vad är det som har placerat dig i friendzonen? Är du alltid hjälpsam och tillgänglig? Lyssnar bra? Gott sällskap? Angrip från en ny vinkel och uppför dig annorlunda. Inte som en överlägsen idiot så klart, men hur är de personer som han/hon brukar attraheras av? Kan du vara mer som dem utan att förlora dig själv? Finns det några andra dynamiker som väcker hennes/hans intresse? Måste hen till exempel kämpa lite för att få din uppmärksamhet? Hitta på något nytt och överraskande.

Självförtroende och tålamod

Självförtroende och egenvärde är attraktivt, och därför lönar det sig att arbete på detta om du emellanåt kämpar med det. Börja varje dag med att säga något snällt till dig själv. Låt bli att jämföra dig med andra, utan hitta istället dina egna styrkor. Vad är du bra på? Vad tycker dina vänner att du är bra på? Gör något för andra. Att sprida glädje fungerar som en boomerang – det kommer tillbaka och slår en i bakhuvudet. Ändras personens bild av dig, eller är ni fortfarande vänner? Du kan trycktesta situationen genom att bjuda ut henne/honom på en date som du vet kommer att landa bra. Till exempel en konsert eller favoritrestaurangen. Flörta, ge komplimanger och se hur det tas emot.

Läs också: 11 värdefulla råd som gör dig mer attraktiv på första dejten

Är du fri från friendzonen? Vi håller tummarna, för ju längre tid du tillåter dig själv att sitta fast i den, desto mer kommer den att limma fast dig.

Läs också: 7 tips som gör att din date längtar efter att träffa dig igen

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.