Så hanterar du avvisning: 5 sunda strategier

Övervinna avvisning i dejtingvärlden med dessa 5 sunda strategier. Lär dig att förstå och hantera dina känslor medan du växer personligen och blir bättre rustad för att hitta rätt partner.

Sarah Johnson
Author

Avvisning är en nästan oundviklig del av dejtingvärlden. Att gå ut med någon och sedan uppleva att personen inte är intresserad av att ta saker vidare kan vara svårt att hantera. Det kan skada självförtroendet och lämna dig med en känsla av att du inte är tillräckligt bra. Men avvisning är något som vi alla upplever vid någon tidpunkt. Här är fem sunda strategier för att hantera avvisning, lära av den och komma starkare ut på andra sidan.

Läs också: Så tacklar du gamla besvikelser om de hindrar dig från att ge kärleken en ny chans

1. Tillåt dig själv att känna

Vår första instinkt efter en avvisning kan vara att undertrycka känslorna. Vi försöker undvika smärtan, berättar för oss själva att vi inte borde känna oss sårad, att det inte betyder något. Men sanningen är att det är helt normalt att känna sig besviken, sårad eller till och med arg efter en avvisning. Det är en naturlig del av att vara människa.

Det är viktigt att erkänna dessa känslor istället för att springa ifrån dem. Erkännande ger dig möjlighet att bearbeta dina känslor så att du kan gå vidare. Förnekelse eller undertryckning av dina känslor kan leda till att de bubblar upp på mer skadliga sätt senare.

2. Ta hand om dig själv

När du har erkänt dina känslor är nästa steg att ta hand om dig själv. Det kan vara en tid då du känner dig särskilt sårbar, och det är viktigt att ge dig själv utrymme för att läka.

Detta kan innebära att göra saker som får dig att känna dig glad och avslappnad. Det kan vara att ta tid för att läsa din favoritbok, se en film, motionera, laga mat eller tillbringa tid med vänner och familj.

Att ta hand om dig själv handlar också om att äta hälsosamt, få tillräckligt med sömn och hitta sätt att koppla av. Allt detta kan hjälpa till att bygga upp ditt självförtroende och hjälpa dig att känna dig starkare.

Läs också: Gör du alltid vad du känner för?

3. Få perspektiv

När vi upplever avvisning kan det vara lätt att falla i fällan att ta det personligt. Men det är viktigt att komma ihåg att en avvisning inte definierar ditt värde som person.

Avvisning är en del av livet, och det är något som alla upplever. Det är inte en reflektion över ditt värde som person eller ett tecken på att du är oönskad. Det är helt enkelt ett resultat av att två människor inte var kompatibla vid den tidpunkten.

Det är viktigt att komma ihåg att vi alla har olika preferenser, och bara för att en person inte är intresserad av dig betyder det inte att andra inte kommer att vara det. Det finns många olika anledningar till varför en person kan välja att inte fortsätta ett förhållande, och många av dem har ingenting att göra med dig personligen.

4. Lär av upplevelsen

Även om det kan vara svårt att se det i ögonblicket, finns det ofta något att lära av en avvisning. Det kan vara en möjlighet att reflektera över vad du vill ha i ett förhållande och vad du inte vill ha.

Det kan också vara en chans att se på ditt eget beteende och sätt att interagera med andra på. Fanns det något du kunde ha gjort annorlunda? Fanns det tecken du förbisåg?

Att lära av avvisning kan vara en stark tillväxtupplevelse som gör dig mer medveten om dina egna behov och känslor och bättre rustad för framtida relationer.

5. Kom tillbaka i sadeln

Efter en avvisning kan det vara frestande att ge upp dejting helt. Men att dra sig tillbaka från dejtingvärlden kan förhindra dig från att hitta en person som är en bra match för dig.

Läs också: Dating-blues? Så här behåller du gnistan och motivationen

När du känner dig redo är det viktigt att komma tillbaka i sadeln. Det kan ta tid att återhämta sig efter en avvisning, och det är okej att ta den tiden. Men när du känner dig redo är det viktigt att inte låta rädsla för avvisning hindra dig från att försöka igen.

Kom ihåg att varje ny person du möter är en ny chans att hitta kärleken. Och ju mer du försöker, desto större är chansen att hitta rätt person för dig ❤️

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.