Gör du alltid vad du känner för?

Hur bra är du på att vara spontan och agera på plötsliga infall? Om ditt liv är en lång radda av upprepningar och rutiner så kanske du borde prova att koppla bort autopiloten?

Sarah Johnson
Author

Okej, det finns verkligen dåliga spontana beslut. Som att "bara" köpa de sinnessjukt snygga skorna med en redan knaper budget. Eller att få en kinesisk tatuering på väg hem från en pubrunda klockan tre på natten. Men hur är det i övrigt med spontaniteten? Är du bra på att följa ett plötsligt infall, eller är du bättre på att vifta bort den för tänk-om-liksom och hur kommer andra reagera?

En viss grad av spontanitet skänker spänning till livet. Det är naturligtvis skillnad på hur mycket oförutsägbarhet vi alla vill ha, men om vardagen bara är en lång radda med upprepningar och fasta rutin så kanske du borde prova att stänga av autopiloten? Vem vet vad livet kan bjuda på om du släpper på kontrollen?

Du kan öva dig på att vara mer spontan utan att det kostar varken svett eller tårar.

Gör plats för det impulsiva

Om vardagen är utstakad med fasta ramar och scheman från morgon till midnatt så kan det vara svårt – eller rent ut sagt omöjligt – att greppa fatt i en tanke eller chans att få uppleva något nytt. Vad spelar det för roll om du har en datingprofil om du t.ex. aldrig har tid över till att leta efter kärleken? För att kunna göra plats åt något nytt måste du planera lite mindre och göra avkall på några av dina uppgifter och förpliktelser. Är de alla lika nödvändiga, och är du nöjd med att utföra dem? Eller vill du vara lite friare? Det kanske är bättre att för en gångs skull kanske ska låta dammsugaren vila lite, och istället gå en tur i skogen? Du kan göra vad som helst. Din invanda inre röst kommer motsätta sig och ge dig skuldkänslor, men lita bara på att dammråttorna finns kvar när du kommer hem. Försök att inte planera allt in i minsta detalj.

Bryt vanorna

Gör du alltid samma sak? Väljer du samma väg till och från jobbet, äter dina måltider på samma tid och plats varje dag etc? Bestäm dig för att bryta vanorna. Välj en ny väg, eller ta en picknick istället för kaféterian. Besök en plats som du inte har varit på förut, eller finns det inte någon gammal vän som du inte har träffat på länge? Hitta på något som du kan gå och längta efter under dagen. Här kan du ju invända att detta inte är spontant och impulsivt. Du har faktiskt rätt, men vi arbetar ju på saken, och att vara öppen och positiv inför förändringar är ett stort steg på vägen.

Läs också: 12 tips som gör dig (betydligt mer) eftertraktad

Rädd för förändringar?

Vissa av oss hatar förändringar. De är besvärliga, tidskrävande, rubbar oss från vår bekvämlighet. De kanske till och med kostar pengar... Men om något skaver så måste man lösa det – det gäller även vardagens mondänitet. Självfallet ska man inte ge sig ut på allt möjligt (och omöjligt), vissa saker är trots allt förbundet med vissa risker. Beslut har alltid konsekvenser. Att vara så rädd för förändringar att man aldrig vågar göra något impulsivt, det är också ett beslut – ett beslut som får konsekvenser.

Spontanitet är sexigt

När vi är spontana visar vi verkligen vårt sanna jag. När vi följer ett impulsivt infall har vi inte övervägt, balanserat och planerat. Det betyder alltså att vi är mer autentiska och mindre strategiska. När kollegan återigen väljer att prata om sin känsliga tarmflora mitt under frukostrasten, och du en vacker dag smäller näven i bordet och utbrister att nä nu räcker det... slut på skitsnacket! Då är du inte så strategisk: Ert samarbete blir kanske lite ansträngt en tid framöver. Men du är mer autentisk! Och autenticitet anses vara en av våra mest attraktiva egenskaper. Autenticitet och humor – och humor kommer lättare till oss när vi tillåter oss själva att vara mer spontana. Så varför inte bara göra det du känner för?

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.