Dating-blues? Så här behåller du gnistan och motivationen

Händer det att nätdejting gör dig melankolisk eller stressad, eftersom det antingen är för mycket som händer eller för lite? Med dessa 10 tips håller du entusiasmen uppe, tills du har träffat den rätta partnern.

Sarah Johnson
Author

Att skapa en profil är klart på ett ögonblick – klick – och du är igång! Den perfekta partnern, livets utvalda, kommer snart att dyka upp på skärmen och strax skicka ett smältande, sött meddelande..? Åh, så snabbt och enkelt är det sällan. Och tack och lov. Det är ju inte en impulsiv överenskommelse eller ett mindre företag du är på väg att ingå.

Att finna kärleken kan ibland ta längre tid än man föreställer sig, och det kan uppstå "bumpar" på vägen som är omöjliga att förutse. Det kan vara sparsam aktivitet kring din profil, inte alla dejter är lika framgångsrika, man kan bli trött, gränsande till stressad, av att hantera en ström av nya människor – och medan en viss melankoli sprider sig, krymper motivationen.

Allt detta vet du om du har drabbats av dejt-blues? Vi har samlat 10 snabba tips som hjälper dig att behålla gnistan och hålla entusiasmen uppe, tills du har hittat den rätta partnern.

1. Skärma av

Tar nätdejting plötsligt upp mycket av din vardag eller ditt medvetande? (Utan att du av den anledningen har funnit en partner än). Skärma av lite! Flytta ditt fokus från skärmen och gör något annat. Nya upplevelser ger dig också något att skriva om eller berätta om när du dejtar. Nätdejting är ett verktyg – ett sätt att träffa nya människor, inte hela livets fokus. Koncentrera dig snarare på att göra din vardag intressant. Gör något nytt, det ger ny energi.

2. Den inre ro

Väntetid är det värsta. Men även om du är otålig, lönar det sig inte att bli alltför ivrig. Överväldigande iver får lätt andra att ta ett steg tillbaka och det uppfattas lätt som (och är kanske också) en avvisning. Det ger repor i självkänslan och startar en negativ spiral. Hitta din inre ro och gör något som gör dig glad. När du före en dejt har gjort något som satt dig i gott humör, speglas det i din utstrålning.

Läs också: 10 tips som gör dig till en riktigt bra fångst

3. Ingen dejt är slöseri med tid

Har du varit på för många dejter som av någon anledning inte var framgångsrika? Se på dem som erfarenheter. Dem kan man som bekant aldrig få för många av. Men skriv också en lista över aktiviteter du själv vill göra och platser du vill besöka. Då kan du enkelt koppla dejter till något du ändå ville göra – och som för övrigt oftast är roligare när man är två. Det är som att fråga kollegorna på jobbet om någon vill gå och se den senaste filmen på bio? Upplevelsen blir det primära. Tills det rätta matchet tar förstaplatsen.

4. Bristande engagemang

Du vill gärna hitta en partner, men när det kommer till kritan, känner du dig inte riktigt engagerad? Känner du igen dig? Kanske är du tveksam till att boka dejter, eller så följer du inte upp dem? Då måste du – handen på hjärtat – fråga dig själv om du har de rätta känslorna med i projektet? För om du innerst inne tvivlar på att det kommer att lyckas, eller du inte är känslomässigt fri från ditt gamla förhållande, kommer du lätt att sätta käppar i hjulet för dig själv.

5. De bra mötesplatserna

Försök att tänka kreativt när du bokar en dejt. Gör den lite annorlunda genom att välja en plats eller en aktivitet som sticker ut. Var gränsen går vet du själv, men kan ni utmana er mod på ett roligt sätt? Begär och rädsla är två känslor som man skulle tro ligger långt ifrån varandra, men kroppen frigör exakt samma hormoner, därför har den svårt att känna skillnad på om något skrämmer oss – eller lockar oss. Det innebär att du lätt kan känna dig förbunden med en människa du har upplevt något nervkittlande tillsammans med. Det skulle kunna vara att klättra i trädtoppar eller att köra go-kart.

6. Pinsamma möten

Känner du dig utanför din komfortzon när du ska på en ny dejt? För vissa är det en stor övervinnelse att möta – och prata med – nya människor. Om du föredrar det säkra framför det lekfulla och utmanande, välj en mötesplats som känns okej, oavsett om ni matchar eller inte. Lås inte fast dig vid flera timmars umgänge, till exempel genom att gå ut och äta. Föreställ dig att du senare ska referera det din dejt berättar. Det behöver du naturligtvis inte göra, men det gör dig uppmärksam och närvarande. Din dejt kommer att njuta av att ha din fulla uppmärksamhet och känna sig bekväm. Det smittar av sig.

Läs också: Nervös för att gå på date? Så övervinner du din rädsla

7. För få klickar på profilen

Är aktiviteten kring din profil sparsam? Kan det bero på att din bild inte är tillräckligt iögonfallande och tilltalande? Mörka och oskarpa bilder, eller bilder som är tagna i konstiga vinklar, blir lätt ignorerade. Många sorterar också bort personer som gömmer sig bakom solglasögon. Välj ett skarpt, nytt och representativt foto och berätta om dig själv och dina intressen i profilen. Försök få med några känslor. Vad gör dig glad? Var trivs du bäst?

8. Svårt att följa upp

Även när den första dejten har skickat dig hem med ett stort leende och en bra känsla kan det vara nervöst att följa upp den. Var ska det nu ske? Är det för tidigt och för intimt att bjuda hem? Det gäller att hålla fast vid den lätta stämningen, medan man lär känna varandra bättre.

9. Nedtonat – Överdrivet

Bara var dig själv, hör man ofta från välmenande vänner och familjemedlemmer fyllda med goda råd! Men det är lätt att falla ur rollen som sig själv på en dejt. T.ex. om man blir blyg eller börjar skryta för att stärka sitt eget ego. Men varken nedtonat eller överdrivet beteende är helt äkta. Du får äkta intresse genom att vara... Ärlig!

10. Begränsningar eller möjligheter?

Livet är inte alltid rättvist. Ibland går planer i stöpet och drömmar krossas och lämnar oss modlösa och uppgivna. I det tillståndet är det värt att luta sig mot ett citat från glödlampans uppfinnare Thomas Edison: – När du tror att du har uttömt alla möjligheter, kom ihåg... Det har du inte! Den berömda teknologiska pionjären tog över tusen patent för sina uppfinningar, för han envist följde sina mål och sökte nya möjligheter där andra hade sett begränsningar. Han grep chanserna när de kom, och den inställningen kan vi lära av. Inte för att uppfinna något, som världen aldrig har sett förut, men helt enkelt för att nå vårt mål. T.ex. att träffa den helt rätta partnern.

Läs också: Tar du chansen när den kommer?

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.