10 veier til et vellykket forhold

Har du nøkkelen som tenner partneren din? Eller kanskje hele nøkkelknippet som kan låse opp for glede og lidenskap i ethvert forhold?

Sarah Johnson
Author

Er du forelsket? Har du vært forelsket? Drømmer du om å være det? Forelskelse er en formidabel følelse. Den er utrolig deilig, men også ganske stressende, for man befinner seg i en tilstand der man sannsynligvis gjør helt absurde ting. Synger høyt, sprenger budsjettet, lar spontaniteten lede an.

Men hemmeligheten bak et lykkelig liv skjuler seg ikke i forelskelsen. Den ligger heller i det stabile og langvarige romantiske forholdet. Altså i å være i stand til å fortsette å være lykkelig og tilfreds sammen med partneren sin. Når man har funnet en slik en.

I flere generasjoner har forskere ved Harvard-universitetet i USA lett etter sammenhenger mellom folkehelse og livsglede – og voila… Trening, fornuftig kosthold, null tobakk og moderat alkoholinntak er alle utmerkede ting, men alt dette blekner i forhold til én faktor: Et langvarig, lidenskapelig forhold.

Hvor finnes så nøkkelen til et varmt og vellykket parforhold? Eller hvor finnes til og med hele det nøkkelknippet som kan låse opp for det stabile og likevel lidenskapelige forholdet som bidrar til å beskytte det lykkelige livet? Ti av "nøklene" kan se slik ut:

🔓1. Fortell at du elsker ham/henne

I forelskelsesfasen holder vi sjelden tilbake med søte ord. Men senere..? Fortsett å fortelle partneren din at du elsker ham/henne. At du synes du er verdens heldigste fordi dere er sammen. Uttrykk også at du har savnet ham/henne når dere har vært adskilt.

Les også: 20 fine idéer som smelter hjertet til den nye kjæresten din

🔓2. Humoristisk sans

Alle tiltrekkes av humor. Mens kvinner hovedsakelig tiltrekkes av menn som kan få andre til å le, blir menn typisk interessert i kvinner som ler av deres — altså mennenes — vitser. En humoristisk sans blandet med små, morsomme overraskelser hjelper til med å holde et forhold sprudlende.

🔓3. Det skal feires

Hvorfor bare overse merkedager, forfremmelser og alle mulige andre anledninger som er verdt å feire? Finn heller regelmessig på noe å feire. Hundens eller gullfiskens bursdag? At naboens bråkete barn har dratt på sommerleir? Det er alltid noe som kan feires, og det gir mindre rom for kjedsomhet og rutine. Trivialitet fremmer ikke lidenskap, fest gjør det!

🔓4. Konstruktiv i sinnet, selv når det stormer

Uenighet, irritasjon, ergrelse, sinne. Det er ikke alltid en dans på roser å være i et forhold. Men uansett hvor sint man blir, har forholdet de beste sjansene for å klare "stormen" med en konstruktiv tilnærming fremfor en kritisk en. Og det er jo lett nok… inntil du står der og fnyser! Men timeouts er mer håndterlige enn knust porselen. Og billigere. Oppretthold et realistisk perspektiv og velg kamper med omhu.

🔓5. Gi rom

Det finnes par som går hånd i hånd gjennom hele livet og som ikke kunne drømme om å gå i butikken uten at den andre er med. Eller gjør det? Det er flott å ha felles venner og interesser og gjøre ting sammen, men av og til må det være rom for alenetid og for å gjøre ting som ikke nødvendigvis involverer partneren. Det gir også mer å snakke om når man opplever noe hver for seg. Finn balansen.

Les også: Å gå helt alene på en restaurant: Fra nervøsitet til nytelse

🔓6. Bekjemp sjalusi

Sjalusi er ødeleggende for enhver relasjon, spesielt hvis det er den usunne typen som oppstår ut av ren innbilning. Sjalusi bekjempes ikke med fornuft og rasjonalitet, men hvis man som par gjør en innsats for å bygge opp en sunn tillit til hverandre, har den ingenting å vokse i. Vær ærlig om det hvis du blir sjalu.

🔓7. Gjør noe nytt

Forutsigbarhet er på mange måter en god ting. Det kjente er trygt og godt. Men av og til er det også gøy å gjøre noe nytt. Å gi hverdagens rutiner et lite twist. Følelsen av å ha oppnådd noe nytt er oppløftende, og det trenger ikke å være noe vanskelig som fekting eller kitesurfing. Det kan bare være å drikke morgenkaffen i senga, hvis det ikke er noe dere vanligvis gjør...

🔓8. Fokus på den rette

Før eller senere begynner mange av oss å se oss om. Kanskje kortvarig og ikke nødvendigvis med intensjon om å bryte opp. Det kan bare være en overveielse: Har jeg faktisk funnet den rette? Er det noe bedre der ute et sted? Men de sterkeste forholdene er som regel dem som pleies. Gresset er alltid grønnere der det vannes!

Les også: Er du fanget i en friendzone?

🔓9. Tilgivelsens kunst

Det kan være en virkelig vanskelig øvelse å komme til gode med hverandre igjen hvis bølgene har gått høyt og man har krasjet – eller hva man nå ellers kan kalle en skikkelig krangel. Eller hvis man er blitt såret av noe partneren har sagt eller gjort. Det føles ofte mye lettere å holde liv i den negative holdningen, men den risikerer å utvikle seg til bitterhet. Tilgivelse er veien frem og kan igjen tenne gnisten.

🔓10. Ikke sov natten bort

Det er flott å være hverandres beste venner. Å være et velfungerende team og å ha noenlunde like livsanskuelser og verdier. Kjærlighet basert på felles forståelse. Eller høres det litt tamt ut? Dyrk lidenskapen og erotikken. Dra på stevnemøter, lek, hvisk søte ord og send kjæreste-brev eller hjerte-emojier... Ikke sov natten bort.

Les også: Overrask din date: 10 kreative ideer for romantikk og moro


Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.