Varför pratar min nya partner om sitt ex?

Är det okej eller är det inte okej om ens partner pratar om sitt ex hela tiden? Hur reagerar du?

Sarah Johnson
Author

Känns det som att samtalen går i cirklar för att din nya partner (oavsett vad ni pratar om) slutar med att nämna sitt ex? – Jaha, du köper lösgodis? Mitt ex hatade det... – Min tidigare partner strök alltid sina skjortor – När jag var gift gjorde vi lite allt möjligt... Vissa saker är helt förbjudet. Som sex. Man ska heller aldrig jämföra. Varken kropp, intelligens eller kompetens. Men annars då? Är det okej att prata om sitt ex? Och varför ska man egentligen göra det?

Ok eller drygt

Om det är okej eller drygt beror självfallet först och främst på situationen – och omfattningen. Om din nya partner har barn och ett bra förhållande till barnens andra förälder, hur kan man då undvika att vara glad för varandras skull? Eller om det har gått flera år sedan din partner och exet var ihop, och de inte var ett passionerat par, men har kvar en stabil vänskap? Vissa håller kontakten med exets familj, och det kan vara allt från jobbigt till problemfritt.

Men referenser till exen är dock ett tecken på att hen fortfarande tänker på personen. Och vem kan egentligen veta om personen fortfarande har en plats i hjärtat?

Läs också: Därför ska du (inte) förlåta otrohet

Ord skapar bilder. När din partner pratar om sitt ex får du rätt som det är en föreställning om dem tillsammans, och det är sällan trevligt. Inte ens om det du hör är allt annat än lovord. Det händer ju också att vi pratar så mycket om ett ex för att vi är bittra, fåfängligt sårade eller rätt och slätt förbannade.

Den som sa det kan va det

Ett vanligt uttryck bland barn lyder: – Den som sa det kan va det! Om du säger att jag är dum så kan du vara det själv! Uttrycket är värt en tanke, för det vi säger bidrar till att skapa vår verklighet, och om du pratar skit om ditt ex eller om din nya partner pratar skit om sitt, ja då är det ofta avsändaren som faller i dålig dager.

Vad kan du göra

Om din partner jämnt och ständigt nämner sitt ex kan du väl ställa frågan rakt ut: – Vill du hellre vara med honom/henne än med mig? Beroende på vilken reaktion du får så måste du besluta dig för om du vill bryta upp eller bli kvar. Du kan också med diplomati och glimten i ögat konstatera att nu har du blivit mätt på den tidigare riddaren eller prinsessan – och varför inte njuta av nuet istället för att dröja kvar i dåtiden?

Läs också: Har Amor träffat dig med en skev pil?

Och om motsatsen gäller? Att den nya partnern kategoriskt vägrar prata om sitt ex? Är hans/hennes hjärta verkligen krossat i tusen bitar? Eller är det något skumt med personens förflutna? Var exet berömt eller beryktat? Ingen info alls är ungefär lika obehagligt som alldeles för mycket info.

Eller vad säger du?

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.