Trevlig dejt tills... Usch! Det där sa jag inte 😱

10 livlinor du kan ta till när du håller på att dö av skam när du sagt något pinsamt.

Sarah Johnson
Author

Okej, om jag faller ihop död nu så skulle det vara mycket bättre!

Har du någon gång råkat säga något så otroligt pinsamt att du önskar att du kunde sjunka genom jorden? Det har de flesta av oss gjort. Mitt egna hårresande exempel kan vara när jag frågade en kvinna om hon väntade sitt första barn. Och gissa vad? Mycket riktigt... Hon var inte gravid. Min kollegas bidrag uppstod i ett byggvaruhus där han skulle hjälpa en kort man att lyfta ned en vara från en hylla. – Behöver du en hand, frågade han beredvilligt – innan han upptäckte att mannen saknade vänster arm.

Pinsamma situationer är pinsamma för att de strider mot våra gemensamma normer om hur vi ska agera. Men tro det eller ej – det finns fördelar med att skämmas. Den första är att blotta tanken på att hamna i en situation där rodnaden sprider sig från halsen och upp får oss att anstränga oss mer för att inte komma dit. När vi då trots alla förberedelser sätter foten i klaveret så kan det vara en tröst att veta att människor som uttrycker skam väcker förtroende och lätt blir förlåtna.

Här kommer 10 livlinor du kan ta till i en pinsam situation.

1. Kom ihåg att du kan skratta åt det i framtiden

Det roliga med pinsamma historier är att vi kan skratta åt dem. Med tiden. Sällan när de uppstår, för då vältrar vi i skam och eläende: Shit! Det där sa jag bara inte 😱. Men jo! Det sa du. Det finns dock få saker som är så befriande och underhållande som människor som gör narr av sig själva. Så innan du biter av tungan: Det här kommer senare att bli en god historia bland dina vänner – och ju mer ni skrattar åt den, desto svagare blir pinsamhetens kraft!

2. Inte världens mittpunkt

Vi tror att alla nu lägger märket till vår miss. Alla kommer se oss som en jubelidiot. Det beror på att det pinsamma tar upp riktigt mycket plats inom oss. Men andra kanske inte ens har märkt det och snart kommer de ha glömt hela debaklet. Tror du verkligen att de kommer döma dig så hårt? I gamla dagar använde man uttrycket: Det är piss i havet. Det betyder att det vi gör är en så obetydligt liten del av livet. Så förstora nu inte upp pinsamheten till orlimliga proportioner i tanken.

3. Förtroendet stiger

Som nämndes tidigare så uppfattas generade människor som väldigt förtroendeingivande. Kanske beror det på att det finns något väldigt uppriktigt i förlägenheten. På Berkerley University i Kalifornien har forskare gjort socialpsykologiska undersökningar som visar att vara generad (t.ex. när man rodnar) faktiskt främjar tillit och samarbete. Vi har lättare för att bli vänner med personer som lätt blir förlägna och generade, och vi har även lättare för att attraheras till dem i romantiska sammanhang. Det kan vara bra att ha i åtanke när kinderna blossar upp.

4. Jag skulle inte ha skrattat där

Det kan hända att man råkar trampa någon på tårna eller att man skrattar när man hellre skulle ha visat något annat uttryck. Då finns det bara en väg framåt: be om ursäkt. Snabbt och utan att förstora det, för det blir bara värre om du drar till med en lång och dramatisk tirad av ånger. Se sanningen i vitögat, du har klantat till dig, och säg därefter ursäkt. – Jag lovar att jag inte ska göra om det, det är oftast en enkel väg till förlåtelse.

5. Men kanske...

Skratt i pinsamma situationer är inte bara dåligt. Tvärtom så kan det få oss att slappna av. Alla landar på någon tidspunkt i livet i en prekär situation. Hur dessa påverkar oss som människor skiljer sig dock åt. Det är en sann gåva att kunna konfrontera något obekvämt och vända det till något roligt. Detta är lättare sagt än gjort, men försök ändå att le i stunden. Ta ett djupt andetag och tänk på något skoj. Både leendet och andningen tar udden av den värsta beklämmelsen och hjälper dig att återfå kontrollen.

6. Inte bara ditt ansvar

Om du är på date och stämningen av en eller annan anledning är pinsam så ska du påminna dig själv om att det inte bara är ditt ansvar att skapa en god atmosfär. Du kan inte kontrollera allt på egen hand och det finns ingen anledning att hänga fast vid den pinsamma känslan. Och du behöver inte få full panik och smyga ut genom bakdörren eller fejka ett livsviktigt samtal och dra på storväxeln om att du måste springa för att en helikopter kommer och hämtar dig snart... Tänk på öppenhet och ärlighet. Konstatera att pinsamhet eller märklig kemi (eller vad det nu kan vara) råder här, och kommer det hända något om du "kastar in handduken"? Om inte, så är det i alla fall inte pinsamt att gå vidare.

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

7. Vad tänker de om mig?

En sak som kan framkalla osäkerhet och få oss att göra eller säga något oöverlagt är om vi riktar för mycket uppmärksamhet på vad andra människor tror och tänker om oss. Den tanken kan vara riktigt hämmande och därför lönar det sig att försöka rikta uppmärksamhet bort från sig själv. Försök att fokusera på positiva saker, lyssna aktivt och var närvarande. Det skapar en god atmosfär – och ro.

8. Drick något kallt

Värmen stiger oss till huvudet när vi rodnar, skräck ger oss kallsvettningar. Känslor och temperatur går hand i hand, så drick något kallt eller gå ut och ta lite luft om du känner dig skamsen. I en kanadensisk undersökning bad man en grupp människor att tänka på gamla pinsamma situationer, och därefter erbjöd man dem något att dricka. De kunde välja mellan något kallt eller varmt. De som fortfarande kände skam valde konsekvent de kalla alternativen.

9. Försök igen

Ångesten för att göra något dumt kan växa med uppgiften. Så om man först har befunnit sig i en situation där man höll på att dö av skam så blir man lätt nervös om man ska göra samma sak igen. Men om man håller sig undan för att man är rädd för att göra bort sig, då begränsar man ju sig själv, eller hur? Ett berömt citat från Thomas Edison lyder: "Jag har inte felat, jag har hittat 1000 sätt som inte funkar". Den korta versionen lyder: Försök igen!

10. Du är inte ensam

Om du inte kan släppa tanken på hur pinsamt något var så kan du ta en konstruktiv approach för att bearbeta situationen. Fråga de som var inblandade om hur de uppfattade situationen, om du t.ex. gjorde dem ledsna eller arga. Troligtvis kommer de att le när de tänker på det, eller så har de glömt situationen helt och hållet. Det finns dock så klart undantag. År 2017 fick Hollywood-stjärnan Warren Beatty den ärofyllda uppgiften att presentera årets Oscars-vinnande film, och med fyndighet och finess – i en proppfylld teater framför miljontals tv-tittare – presenterade han La La Land. Bästa film det året var Moonlight, men Beatty hade fått fel kuvert. Otroligt pinsamt, och det har kallats för den största fadäsen i filmhistorien. Men i grund och botten så var det ju inte katastrofalt. Bara lite tokigt, och det finns det så mycket i livet som är. Kom ihåg det.

Läs också: Är du hemma själv för mycket?

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.