Skrämmar du bort kvinnorna genom att vara för needy?

När något är klängigt så fastnar det ofta på oss, men när en person är klängig så händer oftast det motsatta – alla flyr för ingen vill vara ihop med en kille som är lika limmad som Karlsons klister. Så hur undviker man att bli för ivrig?

Sarah Johnson
Author

Ibland behöver vi alla vara lite extra nära andra människor. Vi har ett behov av goda samtal, väl genomtänkta råd, en värmande kram, intimitet... Vi är sociala varelser. I längden blir det tungt att vara ensam, och när det då plötsligt dyker upp en date och den går riktigt, riktigt bra, ja...

Får du lust att satsa allt? Förälskar du dig blint och är det svårt att tänka på något annat än den sköna människan? Pinar och plågar du dig själv med tvivel om huruvida hon känner likadant för dig? Räknar du minuterna tills ni ska ses igen?

Läs också: Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna

Det är inget fel med att förälska sig. I-N-G-E-T fel. Problemen uppstår om ditt behov av att vara nära henne – eller honom – är så stort att det tar över på alla fronter. Det sätter nästan garanterat igång en ond cirkel om du i din iver efter att hitta kärleken (för att du verkligen saknar den och behöver den) blir för needy. Det leder nämligen till det motsatta, att du inte hittar kärleken. De flesta vill inte vara ihop med en snubbe som är mer limmad än Karlsons klister!

Men när är man det då? Hur uppfattas man som alldeles för överväldigande – och hur håller man sig i skinnet om hela kroppen skriker efter att vara nära en annan människa, och hur försäkrar man sig om att kärleken är besvarad? Det finns naturligtvis inte ett enkelt svar på den frågan, men här kommer några ledtrådar. Ett klängigt och överivrigt beteende kan se ut så här:

  1. Att ha ett påträngande behov av att vara i konstant kontakt på sms, i samtal, via olika digitala plattformar, och helst av allt fysiskt.

  2. Att ha bråttom. Redan efter några dejter börjar man prata om framtidsplaner. Den gemensamma framtiden.

  3. Att ge komplimanger i överflöd (jo, jo, det är härligt att höra smicker, men det finns en gräns som lätt kan överskridas).

  4. Att ställa ogenomtänkta ultimatum: – Välj mellan tvåsamhet och dina vänner. Ett hopplöst krav, men till en viss grad också logiskt då en needy person oftast parkerar sina egna vänner till fördel för kärleken.

  5. Osäkerhet som hela tiden visar sig. Älskar hon/han mig också nu? Med osäkerheten kommer också en gnagande saknad och önskan om att få garantier: Tycker du om mig? Tycker du att jag är snygg, klok, rolig, smart...?

Hur undviker man att bete sig alldeles för ivrigt?

Som i många andra hänseenden börjar man med att se problemen i vitögat. Ge dig själv tid till att besvara några frågor – och hitta ärliga svar. Har du generellt sett svårt med att vara ensam? En partner löser inte det problemet. En annan människa kan bidra till din lycka, men en annan människa kan inte vara din enda lyckokälla. Förhållanden mår dessutom inte bra av att man umgås hela tiden.

Du måste försöka hitta andra lösningar. Gå till biblioteket, lär dig åka skateboard, gå med som volontär i en förening, anmäl dig till vinterbad eller öva upp franskan på en kvällskurs... Kort sagt så ska du fylla din vardag med något som intresserar dig – och träffa nya människor.

Läs också: 7 myter om kärlek och onlinedating

Det finns ett samband mellan att vara needy och att ha dålig tillit till andra människor. Det är just när tvivlet uppstår – Älskar hon mig på riktigt? Håller hon på att lämna mig? – som de klängiga tendenserna kan börja gro. Om du tidigare har upplevt svek så är kanske inte tilliten på topp. Hade det kanske känts bättre att prata öppet om det? Många problem och negativa känslor avtar i styrka när man pratar högt om dem. Och – om du inte har en partner (ännu) eller orkar belasta vänner med samtalet, så kan du ju överväga att få professionell hjälp? En coach eller psykolog? Det är i vart fall en bra metod för att bli av med klängighet så att du inte riskerar att skrämma bort dina dejter genom att vara för needy.

Läs också: 7 tips som gör att din date längtar efter att träffa dig igen

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.