Så bryter du isen på första dejten

Har du fjärilar i magen för att du har en trevlig date inbokad i kalendern, eller flaxar dem för att du är rädd för att ert första möte kommer bli besvärligt – kanske rent av pinsamt? Dessa 5 tips och tricks kan vara till stor hjälp för dig.

Sarah Johnson
Author

Det finns få saker som känns lika bra som när man pratar med någon och märker att man är helt "i synk". Man kompletterar varandra bra och samtalet flyter på, skrattet flödar och tiden flyger förbi. Och om detta händer på en date så är det ännu bättre, för vem vet? Man har kanske hittat den perfekta matchningen.

I regel så krävs det mer än så, och det kan vara lite av en konst att kunna bryta isen på den första dejten. Även om ni har skrivit massor av mejl till varandra innan ni ses så är det något helt annat att sitta och skriva i hemmets bekvämlighet framför en skärm jämfört med att balansera kallpratet under ögonkontakt med en ny date som har fullt fokus på dig. Vad händer om det blir tråkigt? Besvärligt? Kanske lite pinsamt?

Så blir det inte om du är förberedd. Inte på ett osexigt, kalkylerat sätt med checklistor och inövade frågor. Du tar helt enkelt hjälp av några effektiva "minnespunkter" med simpla tips och tricks:

1. Var intresserad

Det krävs två personer för att göra ett samtal tråkigt. Om du har tråkigt så har nog din date också det. Om du däremot sprider energi och glatt humör, och signalerar att du har roligt och intresserar dig för din date, då känner troligtvis din date också att hen befinner sig i gott sällskap. Var närvarande och ställ följdfrågor. Detta gör du enklast genom att lyssna uppmärksamt på vad personen berättar.

2. Frågor som kräver ett berättande svar

"Vad gör du då?" Den klassiska inledningsfrågan har säkert redan avverkats i er mejlkorrespondens. Men ställ frågor som kräver mer än bara ja- eller nej-svar. Vad var det t.ex. som fick din date att gå med i justkiss.se? Detta är ju något som ni båda beslutat er för att göra. Du kanske tycker det är för tidigt att fråga om familj och historia, men geografi är harmlöst. Så fråga var din date kommer från, och var och hur hen växt upp. Det är en bra början. Livsstil och värderingar är också bra ämnen. Matvanor kan vara lite svårare om din date kanske håller sig till grönkål medan du kränger en påse chips om dagen. Detsamma gäller drickande. Om du vet med dig att du inte under några omständigheter kommer ingå ett förhållande med någon som är lite för törstig (där har du kanske själv redan varit), då kan du lika gärna ta upp det i ett tidigt skede.

3. Sätt fokus på något runt omkring er – eller på dig

Se dig omkring: Vad kan ni prata om som finns runt omkring er? En bild på väggen, en iögonfallande servitör, trafiken, en vacker himmel? Eller så kanske du själv hittar något som din date anmärker på. Den snygga hatten du köpte i Verona... halsbandet från Indien... Då har du ju historier att berätta. Men tänk inte så mycket på vad den andra förväntar sig. Fokusera istället på vad som känns naturligt att ta upp.

4 Är din date specialist inom något?

Om din date brinner för något eller har ett specialintresse – hobbyfiskare, expert på tyska viner, dyrkar en särskild sport eller något helt annat, så kan du fråga: Varför, hur länge, hur, när... Och följ upp svaren. Hen kommer älska att få berätta saker för dig, och om du blir ofantligt uttråkad så har du en ganska tydlig indikation på hur ett framtida förhållande skulle kunna se ut för er...

5. Var själv intressant

Du träffar en god vän efter en stressig vecka med övertid, och det enda du annars skulle ha gjort var att hämta ut pizza och handla godis på Ica: "Nä det har inte hänt något särskilt", säger du. Om du träffar din goda vän efter en veckas semester med utflykter och drinkar till maten berättar du vilt och glatt och begeistrat. Så är det. Därför är det viktigt att du upplever något spännande, så ge dig ut och gör något nytt. Gå på museum, bio, stadsvandring, föreläsningar... När du dejtar måste du ha en repertoar av intressanta ämnen du kan prata om för att själv verka intressant.

Och sen händer det trots allt…

Ibland måste du helt enkelt ge upp. "Begränsa olyckan" är ett viktigt råd när det kommer till trafikolyckor. Det handlar om att tänka klart och agera så att skadan blir så liten som möjligt. Samma råd kan användas om du hamnar på en date där du av någon anledning kan konstatera att den andra inte är din typ.

Läs också: Är du uttråkad eller tillfreds som singel?

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.