Så undviker du att skrämma bort de riktigt bra matchningarna

Att ha personliga gränser är både sunt och viktigt. Men låt inte dåliga upplevelser från förr stå i vägen för nya möjligheter.

Sarah Johnson
Author

När du skapar din datingprofil är det som upplagt för att skriva vilka egenskaper hos andra som du attraheras till. Och varför inte också skriva vad du absolut inte vill ha? Det kan vara: Om du tenderar att dricka för mycket, om du inte är ärlig, om du aggressiv, då behöver du inte läsa vidare...

Den här typen av formuleringar indikerar att det finns några dåliga upplevelser från förr som man inte har lust att återuppleva. Bara det att nämna dem är en slags försäkring: Dessa kategorier är "no go", bort med dem innan jag ens uppenbarar mig i kulissen. Att skarpt sätta sina gränser så att de är tydliga för alla får dock inte nödvändigtvis suputen, otrohetsnissen och den hårdnackade att hålla sig borta. Tvärtom. När du gör detta kan du dra till dig dem. De kärlekskandidater som är bra, som du gärna vill attrahera, riskerar du däremot att skrämma bort. Detta kräver en mer ingående förklaring.


Vi försöker att skydda oss

När vi markerar våra gränser i ett tidigt skede så gör vi det för att skydda oss själva och undvika att en situation utvecklar sig i fel riktning. Därför säger vi – jag går inte hem med någon på första dejten eller – du ska alltså inte planera något förrän vi har avtalat det. Vi vill inte hamna på fel spår, och vi förväntar oss att om vi tydligt signalerar våra gränser, ja då kommer andra att respektera dem. Och de flesta människor gör detta. De respekterar dem även om vi inte har sagt något eftersom de är ordentliga, omtänksamma människor.

Läs också: Det här ska du veta om du är dålig på att flörta på internet

Problemen uppstår med dem som inte är ordentliga. Dem som inte bryr sig ett skvatt om vad vi säger eller skriver eftersom de bara fokuserar på sina egna behov. Våra meddelanden kommer att egga dem, och det enda förnuftiga vi kan göra i förhållande till deras bristande respekt är att hålla oss borta. Dessutom kan den här typen av människor börja tro att de har hittat ett lätt offer om de får intrycket av att vi tidigare har accepterat gränsöverskridande förhållanden.

Tricket är att hålla sig på egen planhalva

Men de ordentliga människorna kommer kanske nu att undra över varför du listar upp en lång radda med negativa egenskaper? Egenskaper som de inte på något vis förknippar med sig själva, och slutsatsen kan lätt bli att det här inte bådar gott. De kommer att söka vidare till andra profiler som verkar mer okomplicerade och easy going.

Oftast så är det självfallet bra att vara tydlig med sina gränser. Om du t.ex. har en bestämd religiös övertygelse och endast vill ha en partner med samma tro, eller om du är vegan och inte i dina vildaste drömmar kan dejta någon som har kotletter i kylskåpet. Men tricket är att hålla sig på egen planhalva. Att du går i kyrkan på söndagar, eller att du inte äter kött, det är betydligt mer tillmötesgående än om du skriver att "du ska tro på gud" eller "du får inte äta kött". Att berätta för andra vad de får och absolut inte får göra, det uppfattas generellt inte som särskilt positivt.

Kom ihåg att du dejtar för att du vill att en god människa ska komma in i ditt liv, så bevara och var uppmärksam på dina personliga gränser, men bemanna inte kanonerna förrän det är helt nödvändigt.

Läs också: Det här ska du veta om du är dålig på att flörta på internet

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.