Så här blir det roligare för dig att gå på date igen

Har du emellanåt känt dig besviken när du varit på date? Med de här 10 tipsen kan du andas liv och energi i alla dina framtida dejter.

Sarah Johnson
Author

Allt går upp och ner – det gäller även dating. När det går upp, alltså när livet leker, så är det ju roligt. Men när det går ner... När det periodvis är långt mellan de lyckade dejterna och de bra matchningarna, ja då är det ganska trist. Det kan kännas förödmjukande om intresset är ensidigt. Eller som en besvikelse om det är ditt intresse som aldrig vaknar till liv.

Men upp eller ner – det kan också bara vara roligt.

Poängen är att man fokuserar på själva datingprocessen mer än på målet med att hitta en partner. Föreställ dig att du ska lära dig måla med akvarell eller flyga segelflygplan. Det blir garanterat fantastiskt när du bemästrat det, men man ska ju helst också vara intresserad på vägen dit. Annars finns det en risk för att du tappar motivationen och aldrig lyckas med det du företar dig. Detta gäller också när du dejtar, så njut av åkturen och ta hand om dig själv fram tills den rätta dyker upp.

10 tips som gör ditt dejtande betydligt roligare:

1. Bestäm dig för att njuta av det

Här står samma sak som du har läst ovan, men i kortare ordalag: Ju mindre fokus du har på att hitta din drömpartner, desto mer kan du slappna av och njuta av sällskapet framför dig. Andas in och se vad som händer. Ha tilltro till att den rätta dyker upp när tiden är redo. Bestäm dig för att ha kul på vägen dit. "Keep it simple" 😉.

2. Lås dig inte

Din date förtjänar inte att jämföras med dina ex – eller andra personer. Ge hen en chans att visa vem hen är. Släpp alla förväntningar om att din date ska vara på ett bestämt sätt. De låser fast dig. Och bara för att en person inte är exakt så som du hade föreställt dig så betyder inte det att ni inte kan vara en bra matchning. När blixten slår ner så kommer den ofta som en överraskning (med det sagt kan du ändå hålla koll på vad du vill ha och vad du definitivt inte vill ha i en annan människa).

3. Närvaro närvaro närvaro

Lämna ditt eget huvud! Det finns ingen anledning till att lägga energi på att grubbla över om den här bekantskapen kan bli något seriöst eller inte. Var närvarande och koncentrera dig på att lära känna din dejt för då visar sig allt. Istället för att låta dina förhoppningar ta över hela tillvaron så ska du hålla fast vid att du nu har en enastående möjlighet att prata med en ny människa, och det är ju alltid intressant, eller hur? Och om det inte skulle leda till något, vad gör det? Du har åtminstone en ny historia att berätta nästa gång du träffar dina vänner...

4. Förfölj energin

Du ser något, hör något, men det som verkligen är talande är vad du känner innerst inne. Hen kanske har ett utseende som bländar dig, men är din magkänsla rätt när det kommer till hens personlighet? Det motsatta kan också hända, att du sitter framför någon som inte omedelbart lever upp till dina (höga) standarder om hur en partner ska se ut. Men du har haft hysteriskt roligt, blivit charmad av hens skarpa sinne, indragen i ett nytt universum och imponerats av hens drivkraft. Känn efter och följ energin.

Läs också: 12 tips som gör dig (betydligt mer) eftertraktad

5. Ingen date är bortkastad tid

Du kan välja att se på dina dejter som erfarenheter. Och dem kan man inte få för många av. Du kan också göra en lista över saker du gärna själv vill göra, som t.ex. gå på vinprovning, lära dig att dansa, gå på föredrag, åka och fiska... Och sen kan du koppla dejterna till något som du ändå hade kunnat tänka dig att göra. Precis som allt annat i livet så är dessa saker roligare att göra om man är två. Det blir lite som att stå på jobbet och fråga kontorslandskapet om någon vill följa med och se den senaste filmen på bio. Upplevelsen står i centrum, ända tills sällskapet istället tar förstaplatsen.

6. Släpp auto-kritiken

"Helt ärligt, var finns alla snyggingar?" Har du en tendens att vara "auto-kritisk" när du dejtar online? Om du aktivt väljer att vara positiv och öppen så blir hela processen snabbt roligare. Och även om en dejt visar sig vara en uppenbar icke-match så kan du säkert hitta någon lärdom som var värd besväret. Kanske något om dig själv? Men var ärlig. Säg ja när du menar ja, och säg nej när du menar nej. Det finns t.ex. ingen anledning till att gå på en ny dejt om den första var tråkig. Då är det bättre att hitta någon ny... Men om du upptäcker att du rynkar på näsan mesta delen av tiden när du är online så behöver du kanske en time-out med inspiration från annat håll?

7. Inte för personligt

Varför säger, tänker och agerar människor som de gör? Det är sånt som antropologer studerar, och det kan vara en utmärkt utgångspunkt att titta på de första dejterna från en antropologisk synvinkel. Du ska alltså kliva bort från allt som är för personligt. Vissa menar att man absolut inte ska gå på flera dejter samtidigt, men varför inte? Ingen har ju lovat bort något. Vi går bara nyfiket ut i världen och träffar nya människor. Ända tills...

8. Lämna det och gå vidare

Ibland måste man ta chanser. Om du inte köper en trisslott så vinner du aldrig på lotto! Det är en logik som mängder av människor följer, och det är sant! Men när det kommer till känslor kan riskbenägenheten vara lite mer reserverad. Vi är rädda för avvisning. Det är ingen som vill bli avvisad, det sänker vårt självförtroende. Men kom ihåg att dem som inte svarar dig eller som inte vill dejta dig, de vet inte vem du är. De har bara sett en glimt av dig. Kanske bara så lite som en profilbild och en smula text. Så borsta av dig avvisningen och gå vidare. Lämna det! Du blir ju själv inte attraherad av allt och alla.

9. Vad gör dig glad?

Frågan är otroligt simpel: Vad gör dig glad? När du bestämt en date så ska du göra något under dagen eller timmarna fram till dejten som gör dig på gott humör. Det kan vara att springa en runda, unna dig själv något eller beta av någon praktisk uppgift. Huvudsaken är att du inte har haft en lång och tråkig dag där du har gått och väntat på att tiden ska gå. Det tömmer dig på energi och speglar sig i din motivation. Om du inte har några andra planer eller bara behöver lite pepp så kan du bestämma träff med en av dina bästa vänner några timmar innan. Då kan personen påminna dig om vilken underbar människa du är.

10. Vilka regler?

Vissa menar att man ska ha garden upp och t.ex. inte svara för snabbt: Din date ska ju inte tro att du är desperat! Andra kommer att avråda dig från att klä upp dig för mycket: En nonchalant attityd är bättre än att vara för tillmötesgående! Och det finns dem som varnar om att dricka alkohol, för även om du bara blir salongsberusad riskerar du att tappa kontrollen. Alla råd och regler kan göra en tokig, så därför borde du helt ärligt bara göra som du vill. Lita på ditt omdöme, och om du mår bra i dina högsta klackar, eller efter ett glas vin eller två, då är det så du vill springa ut i äventyret.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil 

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.