Så avslutar du bäst en dejt som visar sig vara en icke-match

Det händer alla: Vi ser fram emot en date, klär upp oss, putsar skorna – hela paketet, och så visar det sig... Att vi blir uttråkade. Vi har landat i en dålig matchning och vill bara därifrån så fort som möjligt. Så vad gör vi?

Sarah Johnson
Author

Det har aldrig varit lika enkelt som nu att träffa nya människor. Dating på nätet ger oanade möjligheter jämfört med tiden då vi var tvungna att skriva upp oss på tre olika fritidsaktiviteter och gå på kvarterskrogen och firma-badminton med en sprudlande förhoppning om att träffa en trevlig kille eller tjej.

Och eftersom det har blivit så enkelt så träffas vi till höger och vänster, och det är ju bra.

Bortsett från när det inte är bra.

Om vi regelbundet går på date så är det svårt att undvika att vi då och då landar i en totalusel matchning där man kan känna det i hela kroppen: Det här går inte! Eller så blir vi så enormt uttråkade – eller inser att personen framför varken lever upp till sin profiltext och bild. Då vill vi bara att dejten ska ta slut.

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

Många av oss har dock svårt att avvisa andra. Vi är rädda för att såra, för att göra någon ledsen eller kanske till och med arg. Men dating handlar om att välja eller välja bort. Avvisningar är "part of the game" och därför kan det löna sig att man är kapabel att avsluta en date på ett hövligt – och inte gräsligt – sätt. Den gyllene regeln är naturligtvis att man behandlar andra som man gärna själv vill bli behandlad. Därtill har vi också samlat en handfull tips som gör ditt dejtande enklare och bättre, även när en date bara visar sig vara ett steg på vägen mot den rätta...

1. Fast tid

En kvinna berättade för oss att hon ofta brukade dejta på sin frukostrast. Det förutsätter att man arbetar på en central plats, att man kan lämna arbetsplatsen under frukosten – och att man inte sätter ett för högt pris på sin måltid. Annars kan det lätt bli lite hektiskt. Men tanken med att ha en fast tid för dejten är ingen dum idé. Det kan vara lättare att redan från start säga att man måste vidare vid en viss tidpunkt. Och om det visar sig att man inte vill gå, ja då får man ju bara stämma en ny träff.

2. Ska vi ha följe?

När en man förr i tiden följde en kvinna hem så låg det i luften att han som minimum skulle få en kyss – och maximalt få sex. Idag bryr sig de flesta kvinnor inte om att bli följda hela vägen till ytterdörren efter en date, men det kan faktiskt vara en bra lösning att man har följe en bit på vägen när man lämnar den första dejten. Kanske till stationen eller bara tills era vägar naturligt skiljs åt eftersom ni ska åt olika håll. Det är ett bra och ”clean” avslut. Ni är båda på väg någonstans – den ena blir inte lämnad. Och genom att säga farväl med ett handslag, och inte en kram, så undviker du att skapa falska förhoppningar.

3. Låtsas inte

Ärlighet och hövlighet kan vara ett omaka par att matcha. Många av oss föredrar att vara lite oärliga för att vara hövliga – det kan t.ex. vara när vi får en present vi inte tycker om, eller när någon frågar vad vi tycker och vi riskerar att såra personen med vår ärliga åsikt. Att säga "det var trevligt att träffa dig" ligger också i den kategorin, även om vi inte alls tyckte att det var trevligt. Men låtsas inte som om du är intresserad om du känner i hela kroppen att du inte är det! Eller om du bara känner dig uttråkad. Beställ t.ex. inte in en ny kopp kaffe eller ett glas till när du vet att det inte kommer leda någonstans. Och betala själv för den första. Säg inte "ja men vi ses" när ni skiljs åt. "Tack för ikväll" är bättre. Och när allt kommer omkring så kan det vara intressant att spendera tid med en annan människa även om mötet inte leder till närmare bekantskap och romantik.

4. Tydlig eller trevande

Vissa situationer kräver varken finkänslig diplomati eller silkeshandskar, och vissa människor är bättre än andra på att säga saker rakt ut. En kvinna träffas t.ex. på kafé med en man som väger minst 20 kilo mer än hans profilbild antyder. Hon varken hälsade eller satte sig, utan sa: "Du har lurat mig. Dina bilder på nätet är ju gamla. Jag har inget emot ditt utseende, men jag tycker inte om att du är lögnaktig, så hejdå!" Alla mäktar inte med att vara så tydliga, men det finns situationer när det är helt befogat. Om din date t.ex. är oförskämd mot personalen, uppenbart har "druckit modet till sig" eller på annat sätt uppför sig oacceptabelt så är det bara att säga adjö. Och om du fastnar i en känsla av att vilja visa hänsyn och vara hövlig så kom då ihåg att denna främmande person inte alls har övervägt att ha samma goda manér.

5. Var trogen mot dig själv

Dating kan snabbt bli till en slags tävling – vi mäter oss mot varandra och vi använder uttryck som succé och fiasko när vi beskriver en date. Men om du först och främst är trogen mot dig själv och inte försöker leva upp till några ideal eller förväntningar som andra har på dig (eller som du tror att andra har) så kommer dina dejter bli betydligt mer intressanta. Du kommer inte ha känslan av att du är med i ett rollspel som har vinnare och förlorare. Och du kommer inte behöva spekulera kring hur du ska avsluta något eftersom ditt autentiska jag kommer att säga det rakt ut. "Vi två är tyvärr inte en matchning, men tack för idag". Och ditt kroppsspråk kommer avslöja när du säger en sak men menar något annat. Du kommer inte heller behöva (bort)förklara en hövlighetslögn som plötsligt växer sig allt större. Detta beror på att du är trogen mot dig själv – och den gyllene regeln om att behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Läs också: 12 tecken på att du träffat rakt i hjärtat på din nya fling

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.