På en skala från 1 till 10: Hur viktigt är det första intrycket?

Om det inte är en tvivellös tia så är det i alla fall en sjua. Sju sekunder tar det att bilda ett intryck av varandra. Tänk en gång extra på det – sju sekunder!

Sarah Johnson
Author

Sju sekunder. Så mycket tid lägger vi på att bilda ett första intryck av varandra. Och det resultat vi kommer fram till grundar sig på en skön blandning av objektiv information och våra egna kräsna sinnen. Det första intrycket har en tendens att sätta sig som en permanent stämpel. Även om vi konfronteras med obestridliga bevis på att vi har tagit fel om någon så är det svårt att rucka på vår första uppfattning. Så vad kan du göra för att boosta det första intrycket du gör på din nya date?

Vad utstrålar du?

Överflöd? Energi? Självsäkerhet? Eller...? Om du har sovit för lite så märks det i din blick, din hy och hållning. Det kan alltså löna sig att vara utvilad när man går på dejt (och i många andra situationer också 😉). Våra första intryck av varandra stämmer sällan helt överens, men de är sällan helt fel heller. Samtidigt så ger de oss en inställning – positiv eller negativ – och så fort vi har byggt upp förväntningar så reagerar vi på dem. Hopp och förmodan om en lyckad date gör oss mer tillmötesgående, får oss att le mer och ger oss ett öppet kroppsspråk. Uppfattningar om att dejten inte är helt okej får oss självfallet att göra det motsatta. Vi blir reserverade innan vi ens har tänkt tanken. Det första intrycket har dukat upp scenen genom att ge tumme upp eller tumme ner.

Hur är ditt kroppsspråk?

Känner du att du instinktivt vet om någon menar vad de säger när de berättar något för dig? Det beror på att vårt kroppsspråk har en tendens att avslöja vad som sker på insidan. Antingen genom att understryka vad vi säger, eller genom att signalera att det inte finns något samband mellan vad vi säger och vad vi menar.

Har du ett sympatiskt beteende?

Hur presenterar du dig när du går på date? Hälsar du försiktigt eller med begeistring? Hur ser ditt ansiktsuttryck ut? Räcker du ut handen och ger ett fast handslag? Vissa tycker att det känns underligt – ni är ju inte på företagsmöte. Eller ger du en björnkram eller kindpussar? Det kan vara svårt att räkna ut vad din date känner sig mest bekväm med. Om du tvivlar så kan du helt enkelt fråga. Ditt tonläge, hur närvarande du är och om du dyker upp på avtalad tid eller inte påverkar också vilket första intryck din date får av dig.

Är du uppklädd för date?

Dina kläder har en stor betydelse för vilket omedelbart intryck du ger, så överväg din dresscode. Ett bra datingtips är dock att först och främst klä sig i kläder som man känner sig bekväm i. Bekvämlighet avslöjas också i din utstrålning, och det gör även trovärdighet. Ju mer naturligt (eller ju mindre påklistrat) du agerar desto bättre första intryck skapar du. Så om du vanligtvis trivs utmärkt i urtvättade jeans och du inte äger ett strykjärn så kommer du troligtvis verka obekväm i slips och pressveck.

Svårt att rucka på det första intrycket

Det första intrycket grundar sig på jämförelser, och generellt sett kan man säga att vi främst lägger märket till det som avviker från våra erfarenheter. Det säger sig själv: Om du brukar omge dig med snälla och hjälpsamma människor så ser du det som normen och tar det för givet, men om du är van vid att klara av allt på egen hand så är det onormalt om någon frågar om du behöver hjälp. Ju ovanligare ett första intryck är – positivt eller negativt – ju bättre fastnar det. Sticker du ut mycket så blir det intryck du ger svårt att rucka på i efterhand. Så vilket intryck vill du ge på din nästa date?

Du har sju sekunder på dig!

Läs också: Därför blir du aldrig för gammal för att få en partner

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.