På en skala fra 1 - 10: Hvor viktig er et førsteinntrykk?

Ja, hvis det er ikke er en klar tier, så er det i hvertfall en syver. Syv sekunder, det er nemlig det det tar oss å danne et førsteinntrykk av hverandre. Tenk på det - 7 sekunder!

Sarah Johnson
Author

Syv sekunder. Det er den tiden vi bruker på å danne oss et førsteinntrykk av hverandre. Og det resultatet vi kommer frem til avhenger av en god miks av helt objektiv informasjon og våre egne kresne sanser. Førsteinntrykket har det med å sette et permanent stempel. Selv om det er åpenlyst at vi har tatt feil av noen, er det allikevel vanskelig å endre på det førsteinntrykket man har fått av noen. Så hva kan du gjøre for å gi det beste førsteinntrykket på en ny date?

Hva utstråler du?

Overskudd? Energi? Selvtillit? Eller..? Hvis du har sovet for lite, avsløres det i blikket ditt, hudfargen og holdningen din. Det kan altså lønne seg å være uthvilt når man skal på date. (Og i mange andre situasjoner 😉). Førsteinntrykkene vi får an hverandre stemmer sjeldent helt, men det er enda mer sjeldent at de er helt feil. Samtidig er de også gode til å gi oss fordommer - positive og negative. Og så fort vi har en forventning i en bestemt retning, reagerer vi ubevisst på den. Håp og forventninger om en vellykket date gjør oss mer imøtekommende, det får oss til å smile mer og gir oss et åpent kroppsspråk. Forutsetninger om at daten ikke stemmer helt, får oss selvfølgelig til å gjøre det motsatte. Vi reserverer oss selv omtrent før vi har fått tenkt tanken. Førsteinntrykket har blitt stemplet med enten tommel opp eller tommel ned.

Hvordan er kroppsspråket ditt?

Har du kjent på at når noen forteller deg noe, og så vet du instinktivt om de faktisk mener det eller ikke? Det er fordi kroppsspråket vårt har det med å avsløre oss. Enten ved å understreke det vi sier, eller ved å signalisere at det ikke er noen sammenheng mellom det vi sier og det vi mener. Hvis du vil vite mer om hvordan du blir bevisst på kroppsspråket ditt - og samtidig bli bedre til å tolke andres, kan du lese om det her:

Les også: 7 små triks som booster kjemien på første date

Er adferden din sympatisk?

Hvordan presenterer du deg når du går på date? Hilser du forsiktig eller med entusiasme? Hvordan er ansiktsuttrykket ditt? Rekker du frem hånden og gir et fast håndtrykk? Noen vil synes det er merkelig - dere er jo ikke i et forretningsmøte - eller gir du en stor god bamseklem eller kysser du på kinnet? Det kan være vanskelig å skjønne hva daten din synes er mest komfortabelt. Hvis du er i tvil, spør. Dessuten er tonefallet ditt, graden av tilstedeværelse og om du dukker opp til avtalt tid med på å gi det førsteinntrykket daten din får av deg.

Har du kledd deg for date?

Påkledningen din har stor betydning for det umiddelbare inntrykket du gir, så det er lurt å tenke på hva du tar på deg. Et godt råd til datingen er å kle seg i noe man føler seg komfortabel i. Om man føler seg tilpass avsløres også i utstrålingen din, og det samme gjør troverdighet. Jo mer naturlig (eller jo mindre påtatt), du opptrer, jo bedre blir førsteinntrykket. Så hvis du normalt trives best i jeans og du ikke eier et strykejern, vil du neppe virke overbevisende hvis du stiller opp i skjorte og slips.

Vanskelig å endre et førsteinntrykk

Førsteinntrykket dannes på et fundament av sammenligninger, og generelt kan man si at vi primært legger merke til det som avviker fra de erfaringene vi er vant til. Det sier nesten seg selv: Hvis du pleier å omgi deg med snille og hjelpsomme mennesker, vil du betrakte det som normalen og tar det mer forgitt enn hvis du er vant til å klare alt selv. Så jo mer uvanlig et førsteinntrykk er - positivt eller negativt - jo bedre fester det seg. Skiller du deg veldig ut, blir det inntrykket du gir vanskelig å endre senere. Så hvilket inntrykk vil du gi på din neste date?

Du har syv sekunder!

Les også: Denne fargen øker din sexappeal

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.