One night stand – därför ångrar kvinnor det oftare än män

Är det bu eller bä att vara intim med någon under en enda kväll? Här i Norden är vi europamäsare på one night stands, eller så erkänner vi det bara det i högre utsträckning än vad man gör i andra länder. Men de flesta kvinnor ångrar sina förpliktelselösa engångsligg. Män blir däremot mer ledsna om de går miste om ett ONS.

Sarah Johnson
Author

Ett one night stand kan vara befriande och bekräftande. Men det kan också vara frustrerande och efterlämna en jobbig känsla i kroppen. Här i Norden är vi är ledande i Europa när det kommer till att ha förpliktelselöst sex, eller så är de helt enkelt mer ärliga än andra när de blir tillfrågade. Hälften av alla skandinaver har haft ett one night stand, medan siffrorna från t.ex. Nederländerna, Spanien och Frankrike ligger mellan 23 och 29 procent enligt en undersökning från YouGov.

Men vad gör egentligen ett one night stand med oss? Om vi tar på oss forskarglasögonen kommer vi se att vi alla har programmerats olika, oavsett vad vi själva tycker. Mäns biologiska instinkt beordrar dem att sprida sina gener till så många fruktbara kvinnor som möjligt. Det säkerställer artens fortlevnad, och särskilt hans egna arv. Kvinnors biologiska programvara handlar i högre grad om att uppfostra och visa omsorg.

“Det är biologiskt logiskt att kvinnor ångrar förpliktelselösa engångsligg”

Mannens testosteronhormoner ger honom lust och drivkraft att ha sex regelbundet, och därför kommer han bli mer bekymrad över att gå miste om ett one night stand än vad han kommer ångra det i efterhand. När kvinnan däremot har hittat mannen hon älskar, och kärleken är besvarad, tappar hon generellt intresset för andra män. Enligt biologiboken alltså. Och det förklarar varför 70 procent av kvinnor säger att de ångrade deras senaste one night stand.

Kvantitet eller kvalitet

I naturen prioriterar vi alltså olika och förklaringen till detta finns i vår evolutionära psykologi.

Om målet är att sprida så mycket DNA som möjligt så trumfar kvantitet alltså kvalitet. Men kvinnor som maximalt kan föda 10-15 barn under ett helt liv har alltså ett större behov av en bra partner. Ett noggrant val med bra genetiska egenskaper, som kan hjälpa till att uppfostra barnet, ger alltså högst chans för överlevnad. En partner med långsiktig hållbarhet skulle man kunna säga, och därför är det biologiskt logiskt att kvinnor oftare ångrar förpliktelselösa engångsligg.

– Innerst inne tror jag att vi med one night stands försöker hitta en partner, bekräftar Anna, 40, som är singel och haft fler än 30 engångsligg.

– Det handlar om bekräftelse, men man kan också känna sig utnyttjad. Du kan inte utvecklas tillsammans med personen eller bygga upp något. Det gör att det blir innehållslöst och intetsägande, tillägger hon.

“Män anser att kvinnor är mindre attraktiva att ingå förhållande med om de har haft fler än fem älskare”

Christian, 35, upplever däremot att one night stands ger ny energi.

– Det kan vara härligt förlösande och stärka självförtroendet, berättar han och avslöjar att han har upplevt mellan åtta och tio one night stands.

– Ett engångsligg är inte alltid särskilt bra och det blir lätt besvärligt. Men det är bättre än att gå hem ensam, tillägger Christian med ett käckt leende.

Kvinnor förväntar sig inte heller att sex med en främling eller ett engångsligg kommer vara särskilt bra. Undersökningar visar att kvinnor sällan får orgasm under one night stands, och det finns i viss mån ett stigma för kvinnor som har lätt för att slänga av sig kläderna, vilket det inte gör för män i samma utsträckning.

Är man för lätt eller billig?

Är det tabu att ligga för skojs skull i dagens Sverige? Kanske…

Det har hänt något med frisinnet de senaste 60 åren. Hanne, 78, som har följt den sexuella frigörelsen genom tiden berättar:

– I början av 60-talet var man en skamlig tös om man inte höll sig till sin partner. Män knullade mycket vid sidan av. De erkände inte det, men det kom fram när de skulle skryta, säger hon med ett leende.

– Sen kom 70-talet med Woodstock, fritt sex och rödstrumporna. Då slutade man peka finger, säger Hanne, som också drog med sig sin beskärda del hem från fester i hopp om att det skulle utvecklas till något seriöst.


Även om mentaliteten under 2021 ligger nära 70-talets mentalitet så visar ny forskning att det fortfarande finns ett visst stigma – särskilt för kvinnor. Män tycker t.ex. att kvinnor är mindre attraktiva som stabil partner om de har haft fler än fem älskare tidigare. Evolutionspsykologin har alltså inte påverkats av jämställdheten och frihet.

Endast 30 procent av kvinnor i Skandinavien var nöjda med den senaste gången de hade förpliktelselöst sex. För männen låg siffrorna över 50 procent.

– Jag tror aldrig att jag verkligen har ångrat ett one night stand. Det skulle i så fall vara om jag nästa dag råkat missa en fotbollsmatch, säger Christian.

Men sex blir alltså bättre när du känner din partner och ni kan utvecklas tillsammans.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.