Kan man förälska sig i någon man inte har träffat?

Onlinedating kan höja känslan av samhörighet, och många säger att de har förälskat sig redan innan de träffades i verkliga livet. Men kan man verkligen skruva upp de varma känslorna med ett klick?

Sarah Johnson
Author

Meddelandena flyger i en stadig ström – fram och tillbaka. Telefonen ligger alltid på armslängds avstånd, och de lätt flörtiga SMS:en har blivit till blomstrande romantik – ni flyter ram som honung över havregryn. Och klick: Är det inte nästan komiskt hur mycket man kan ha gemensamt, och vi har inte ens träffat varandra ännu? Vem hade kunnat tro det?

Många berättar att de har förälskat sig riktigt ordentligt redan innan de träffat en människa i verkligheten. Processen inom onlinedating kan skynda på känslan av samhörighet, och varken skärmar, tangentbord eller möss påverkar attraktionskraften i negativ riktning – det är oftast tvärtom. Och det är ju riktigt trevligt att sitta där och skruva upp de varma känslorna med ett klick. Men är känslorna äkta, eller är den trådlösa förbindelsen kapabel att få oss att tappa vår jordliga förbindelse? Svaret blir ett starkt och tydligt kanske.

Förälskad i tanken

Om man har varit singel och känt sig ensam under en längre tid så är tanken på att vara förälskad fin och underbar. Härifrån är det inte långt till att övertyga sig själv om att man är det. Men det är du inte! Du har nämligen inte rört vid hen som du dejtar online ännu. Du vet inte om hens hud är mjuk och varm eller om den är för mjuk och för varm! Du vet inte hur hen doftar, och ni har inte hållit varandra i handen – och ni har definitivt inte kysst varandra (7 av 10 kvinnor dumpar en man om den första kyssen inte är bra). Med andra ord är du nog mest förälskad i tanken om att vara förälskad. Men friskt vågat hälften vunnet... Vad håller dig tillbaka från att gå på date med din drömmänniska?

Kemin är bra

När du låter dina känslor flöda fritt så svarar hjärnan med att skicka hormoner i överflöd genom kroppen, och du känner en total begeistring. Det är skönt, men kemin utspelar sig inuti dig. Därför kan kemin mellan dig och din onlinedate naturligtvis också vara fantastisk eftersom ni har samma humor och ligger i fas från A till Ö. Är inte det en bra utgångspunkt då? Kemi och kärlek är däremot inte identiska i storlek, men det är en briljant idé att utforska om ni kan komma dit.

Läs också: Vem betalar på första dejten?

Den härliga fantasin

De flesta av oss har som barn och unga vurmat för idoler. Musiker, idrottare, skådespelare – och vi har haft romantiska fantasier om dem. Fantasin är som en underhållande kusin som ger sig ut i alla möjliga (och omöjliga) scenarier. Men hjärnans synapser tolkar fantasin på samma sätt som de tolkar verkligheten, och det innebär att om man visualiserar (t.ex. med hjälp av meditation) att man har hittat kärleken, så kommer det kännas mycket enklare att hitta den. Dessutom är det härligt att fantisera om den där utvalda personen som kommer springande mot en i ett diffust ljus i slow motion. Det är självklart ännu härligare om det visar sig att fantasin kan stå sig mot verkligheten. Det finns faktiskt många underbara människor, som springer i slow motion...

Läs också: 10 meddelanden din date tycker om att du skickar

Hoppet om att hitta den rätta

Hoppet om att hamna i ett lyckligt och livslångt förhållande kan ibland förvirra oss, för när vår onlinedating är trevlig och tillmötesgående och fin och vacker, ja då skapas attraktion. Och vi förväxlar lätt attraktion med förälskelse. Men gör det något? Forskningar har visat att människor som har träffat varandra online generellt sett är mer öppna och ärliga mot varandra än par som har träffat varandra på mer analoga sätt. Det beror troligtvis på att det är mindre stressigt att träffas online än i verkliga livet – och därmed blir det enklare att prata med varandra. Men om det går för lång tid innan vi träffas så blir det kanske enklare att idealisera varandra och skönmåla en bild som kan vara svår att leva upp till i verkligheten. Så varför inte bara ge sig ut och känna efter? Är verkligheten så som du tror och hoppas att det ska vara?

Läs också: Därför blir du aldrig för gammal för att få en partner

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.