Hater du å fortelle om deg selv når du er på date?

Har du svarene klare når noen spør deg om hvem du er, fordi de gjerne vil bli kjent med deg? Her er 10 tips til din første date.

Sarah Johnson
Author

Åh, hva skal jeg svare? Hva vil hun/han gjerne høre? Kjemper du febrilsk for å komme på noe bra å si, fordi daten din akkurat har lent seg godt tilbake med et smil om munnen og en oppfordring:

– Ja, fortell meg litt om deg selv..?

Herregud, du har jo ikke gjort annet enn å dra på jobb og se på serier, og det er rett og slett gørr kjedelig… Kjenner du igjen scenarioet, eller har du alltid (et originalt) svar på lur, når en ny date vil bli bedre kjent med deg og spør deg om hvem du er?

Her er 10 tips til din første date.

1. Din perfekte dag

Hverdagen er en ren rutine for de fleste av oss. Vi gjør det samme som vi gjorde i går, og som vi gjør igjen imorgen. Men hvorfor ikke legge til en fanfare til den vanlige trommevirvelen:

Hvordan ser din perfekte dag ut? Sånn du vil at en perfekt dag skal se ut? Hvor ville du vært? Hva ville du gjort? Fortell om det. En kjent amerikansk professor i psykologi, Arthur Aron, har utviklet en rekke spørsmål som effektivt knytter mennesker til hverandre. Spørsmålet om den perfekte dag er blant de første, så fortell om den. Sett ord på drømmene dine.

Læs også: 6 tips som gjør datingen din morsom og suksessfull

2. Opplevelser – opplevelser

Okei, så den perfekte dag er tatt ut fra fantasien. Det er selvfølgelig ikke det samme som å fortelle om deg selv. Å referere til opplevelser er heller ikke helt det samme som å snakke om seg selv, men det sier da noe om dine interesser og preferanser. At du har vært på en morsom event, utstilling, et foredrag, en prøvetime på boksing eller sunget i kirkens gospelkor… Anything goes… Sørg for å oppleve noe. Ved å være interessert, blir man interessant.

3. Hvem er den heldige her?

Tanker om hva daten din tenker kan virkelig være begrensende: Han/hun synes nok ikke at jeg er tiltrekkende… I stedet for å trykke seg selv ned med forutinntatte meninger som sannsynligvis er tatt ut av løse lufta, så spør heller deg selv hvem det er som egentlig er den heldige her? Er ikke daten din like heldig som får møte deg, som motsatt? Og husk, du er ikke med på Gift ved første blikk. Tvert imot, du er på en uforpliktende date og kan til enhver tid drikke opp og si takk for i dag.

4. Spør du eller svarer du?

Er daten din interessert/interessant? Det er det enkelt å finne ut av ved å legge merke til om det er balanse i samtalen. Stiller hun/han spørsmål og lytter til svaret ditt, eller snakker vedkommende heller om seg selv? Alle kan falle i nervøsitetens “plapre-i-vei-felle”, så litt ekstra toleranse og overbærenhet er aldri dumt. Og man merker fort forskjell på mennesker som er nervøse og mennesker som er selvopptatte.

5. Ta initiativ

Alle kan bli lei av å sitte på kafé og drikke kaffe latte med en ny date gang på gang. Ta initiativ til å møtes på et alternativt sted. Hva har du lyst til? Det sier jo også noe om deg som person, hvor du foretrekker å møte andre mennesker. Ute i naturen? På kulturhuset? Gjøre noe aktivt? Bowling, sykling..?

6. Et eventyr

En date er hverken et jobbintervju eller en opptaksprøve. Men den kan være et eventyr hvis du gir slipp på bekymringene om å være feilfri. Slapp av, datingen skal være morsom, ikke stressende. Finn noen emner som setter i gang latteren. Snakk fx. Om det verste du vet. Rengjøring, regn, gå til tannlegen eller vente i telefonkø - mulighetene er uendelige og kan få de fleste til å ha det gøy. Eller snakk om kallenavn eller hva dere ville gjort hvis dere vant ti millioner?

7. Reiselyst

Apropos den store gevinsten, er reiser et perfekt emne på en date. - Hvis du kunne satt deg på et fly imorgen tidlig, hvor skulle du dratt da? Du og daten din har forhåpentligvis noen feriedrømmer til felles, og/eller så kan dere snakke om de reisene dere allerede har vært på. Liker dere samme type reiser, eller er en av dere mer på camping og fjellturer, mens den andre er mer femstjerners luksus?

Læs også: 7 grunner til at du kan forelske deg på et splittsekund

8. Ærlighet

Hvis det nå viser seg at daten din er den rette, hvor kjipt ville det ikke vært om du hadde fortalt en litt ja… kreativ omformulering av sannheten? Disse første samtalene har det med å klistre seg til hukommelsen. De er en slags stabiliseringsgrus under fundamentet, og derfor er ærlighet helt avgjørende. Alt annet ender også med å bli utmattende og det betyr jo ikke at du ikke skal sortere litt i hva du har lyst til å fortelle på nåværende tidspunkt, hvilket bringer oss til neste punkt…

9. Ikke svar på alt

Ærlighet er ikke det samme som å være villig til å svare på alt. Visse emner er for sårbare til å snakke om med andre enn våre nærmeste, og en ny date hører jo av gode grunner enda ikke til i den kategorien. Det kan være ting i familien som ikke angår andre, eller det kan vært alt mulig annet. Unngå å være mystisk, men ikke vær redd for å si at noen ting er for personlig å snakke om. Hverfall enn så lenge.

10. Ingen fordommer

Når vi skal på en første date, er vi i utgangspunktet positivt innstilt. Vi håper på en god match, og derfor kan det være et slag i trynet hvis daten din plutselig forteller noe om seg selv som overhodet ikke stemmer overens med vår egen livsstil eller innstilling. F. Eks. Noe politisk, religiøst, etisk eller moralsk. Hold igjen litt på fordommene. - Hvordan kan du mene det? Nei, noe sånn kunne jeg aldri gjort/sagt/levd… Prøv heller å forbli åpen og lyttende. Spesielt hvis det er du som har oppfordret til å fortelle litt om seg selv.

Læs også: Derfor er det en god ide at betale for din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.