Hatar du att prata om dig själv när du är på date?

Har du svar på tal när någon som gärna vill lära känna dig frågar, vem är du? Här är 10 tips till din första date.

Sarah Johnson
Author

Åh, vad ska jag säga nu? Vad vill han/hon gärna höra? Kämpar du febrilt med att komma på bra saker att säga för att din date har lutat sig tillbaka med ett leende och en uppmaning:

– Berätta lite om dig själv?

Herregud, du har inte gjort annat än att jobba och titta på serier, och det ser rent ut sagt ganska tråkigt ut… Känner du igen scenariot, eller har du alltid (ett originellt) svar på tal när en ny date vill lära känna dig och frågar, vem är du?

Här är 10 tips till din första date.

1. Din perfekta dag

Vardagen är rutin för de flesta av oss. Vi gör samma sak som vi gjorde igår, och som vi kommer att göra imorgon igen. Med små variationer. Men varför inte vända på den uttjatade frågan: Hur ser din perfekta dag ut? Så som du önskar att en helt perfekt dag ser ut? Var skulle du vara? Vad skulle du göra? Berätta om det. En berömd amerikansk professor i psykologi, Arthur Aron, har utvecklat några frågor som effektivt för människor närmare varandra. Frågan om den perfekta dagen är bland de första, så berätta om den. Sätt ord på dina drömmar.

2. Upplevelser – upplevelser

Okej, så din perfekta dag har lämnat fantasin. Det är självfallet inte samma sak som att berätta om dig själv. Att hänvisa till upplevelser är inte riktigt samma sak som att berätta om sig själv, men det säger något om dina intressen och preferenser. Att du har varit på ett roligt evenemang, en utställning, ett föredrag, en testtimme i boxning eller sjungit i kyrkans gospelkör… Anything goes… Se också till att du upplever något. När du är intresserad så blir du också intressant.

3. Vem är den lyckliga här?

Föreställningar om vad ens date nu tänker kan vara hämmande: Han/hon tycker nog inte att jag är attraktiv… Istället för att trycka ner dig själv med förutfattade meningar som troligtvis är tagna ur luften, så kan du fråga dig själv vem den lyckliga är? Är din date inte just nu väldigt lyckligt lottad över att få träffa just dig, lika lyckligt lottad som du är över att få träffa din date? Och kom även ihåg att du inte är med i “Gift vid första ögonkastet”. Tvärtom så är du på en förplikelselös date och kan när som helst tömma glaset och säga tack för idag.

Läs också: Hjärtesorg? Håll tummarna för att du aldrig gör de här 10 galna sakerna

4. Frågar du eller svarar du?

Är din date intresserad/intressant? Det är enkelt att ta reda på det genom att lägga märket till om det finns en balans i samtalen. Ställer han/hon frågor och lyssnar på dina svar, eller pratar personen bara om sig själv? Alla kan hamna i nervositetens pladderfälla, så lite extra tolerans och överseende är aldrig fel. Man brukar dessutom lätt kunna se skillnad på människor som är nervösa och människor som är självupptagna.

5. Ta initiativ

Alla kan bli trötta på att sitta på kafé och dricka caffe latte med en ny date igen och igen. Ta initiativet till att mötas på en alternativ plats. Vad tilltalar dig? Det säger ju också något om dig, var du föredrar att träffa andra människor. Ute i naturen? På stans kulturhus? På något aktivt? Bowling, cykling, klättring, dans?

6. Ett äventyr

En date är varken en arbetsintervju eller ett antagningsprov. Men den kan vara ett äventyr om du släpper din oro för att framstå som imperfekt. Slappna av, det ska vara roligt att dejta, inte stressande. Hitta på några ämnen som för er nära till skrattet. Prata t.ex. om det värsta du vet. Rengöring, regnväder, att gå till tandläkaren eller stå i telefonkö – möjligheterna är oändliga och kan få de flesta att ha roligt. Eller prata om smeknamn eller vad ni skulle göra om ni vann tio miljoner?

7. Reslust

Apropos storvinsten så är resor alltid ett bra ämne på en date. – Om du kunde ta ett flyg imorgonbitti, var skulle du åka då? Du och din date har förhoppningsvis några gemensamma semesterdrömmar, och ni kan prata om resor ni redan har varit på. Tycker ni om samma typ av resor, eller föredrar en av er vandringar och camping, medan den andra dras mot femstjärnig lyx?

8. Ärlighet

Om det nu visar sig att din date är den rätta, hur pinsamt är det inte då om det kommer fram att du har dragit till med en, tja… Kreativ omformulering av sanningen? Dessa första samtalen brukar sätta sig på minnet. De är ett slags stabilitetsgrus under fundamentet, och därför är ärlighet helt avgörande. Allt annat kommer att bli utmattande, men det betyder inte att du inte ska sortera i vad du vill berätta i det här skedet, vilket tar oss till nästa punkt…

9. Svara inte på allt

Ärlighet är inte samma sak som att beredvilligt svara på allt. Vissa ämnen är för sårbara för att ta upp med andra än våra närmaste, och en ny date hör ju sannerligen inte till den kategorin ännu. Det kan vara familjeangelägenheter som inte angår andra, eller allt möjligt annat som känns privat. Undvik att vara mystisk, men var inte rädd för att säga att vissa saker är för personliga. I vart fall just nu.

10. Var inte dömande

När vi ska på en första date så är vi som utgångspunkt positivt inställda. Vi hoppas på en bra matchning, och därför kan det vara en kalldusch om dejten plötsligt berättar något om sig själv som över huvud taget inte ligger i fas med vår egen livsstil eller inställning. Det kan t.ex. vara något politiskt, religiöst, etiskt eller moraliskt. Håll igen med fördomarna. – Hur kan du tänka så? Nä, så skulle jag aldrig kunna göra/säga/leva… Försök istället att vara öppen och lyssna. Särskilt om det är du som precis har sagt: Berätta lite om dig själv…

Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.