Har du problemer med å omgås kvinner fordi du er sjenert?

Havner du i det, du selv synes, er forferdelig pinlige situasjoner fordi du er sjenert? Eller unngår du rett og slett selskap - spesielt kvinners? Du kan puste lettet ut - i datingsammenheng er sjenerthet faktisk ganske kult.

Sarah Johnson
Author

Noen sier noe pent til deg, og det er som å trykke på en alarmknapp: Du rødmer helt opp til hårfestet, stammer ukontrollert i stedet for å komme med et hyggelig svar, og alt i alt har du bare lyst til å grave deg ned! Skulle du deretter være så dristig at du tør å fortelle vennene dine om denne pinlige situasjonen, svarer de med stor sikkerhet - og selvfølgelig i beste mening, at du bare må se å komme deg over sjenertheten.

Og hvis dét ikke er irriterende…

Men du er ikke alene. Fire av ti mennesker oppfatter seg selv som sjenerte og opplever at det holder dem igjen. I forhold til dating spesielt, og for noen så mye, at de rett og slett unngår det. Det er mange menn som gir opp det å date kvinner på grunn av sjenerthet, og det er en skam, for når mennesker dater, oppfattes sjenerthet nemlig som et ganske kult karaktertrekk. Det er det flere forklaringer på. Noen av dem kommer her:

Du virker behersket og beskjeden

Du hater å få oppmerksomhet i en forsamling, og derfor oppfører du deg behersket og fattet - også i situasjoner hvor andre fyrer seg opp. Du skryter heller ikke av store bedrifter og du er garantert høflig, for ikke å si beskjeden. I motsetning til mer impulsive mennesker er sjenerte mennesker bekymret for å si noe dumt. Du tenker altså før du snakker, og dermed er det jo plutselig grunnlag for å si noe fornuftig. Det er ganske tiltalende.

Læs også: Åh gud, jeg skal på date - hva gjør jeg??

Du er god til å lytte

Veldig selvsikre mennesker kan virke overlegne, ja rett og slett arrogante, noe som ikke alltid er tiltrekkende. Sjenerte mennesker derimot virker avslappet på en annen måte, og er gode til å lytte (fordi da slipper de selv for å måtte prate). Det er mye sexappeal i det å ha en god situasjonsforståelse, og å være lyttende og oppmerksom.

Du finner motet

Hvis sjenertheten har fulgt deg gjennom mesteparten av livet, kjenner du allerede til det å stå i en vanskelig situasjon og allikevel finne en løsning. Du er i stand til å mestre de hindrene du møter på veien, selv om det er utenfor komfortsonen din, og den evnen kan overføres til mange andre situasjoner. Å bruke hjertet og finne motet når det er nødvendig, det er du ekspert til. Du tror det kanskje ikke, men det er du.

5 nyttige tips du allikevel kan ha bruk for når du skal få kontroll på sjenertheten:

  1. Omgi deg med mennesker som vil deg det beste. Ta ordet, hold en liten tale i gode venners lag, og øv deg på å kontrollere nervøsiteten.

  2. Vær bevisst på kroppsspråket ditt. Er holdningen din anspent eller avslappet? Ikke tro at alle ser på deg.

  3. Når du er sjenert, er det fristende å isolere seg. Ta initiativ til å se mennesker. Ikke gi opp på tross alt enkelte kleine dater eller opplevelser. Ingen er perfekte hele tiden.

  4. Finn ut hva du er god til og sett deg noen mål. Det kan bare være noen veldig små mål, som dytter deg litt ut av komfortsonen.

  5. Prøv å finne årsaken til sjenertheten. Den kan f. eks. være arvelig betinget, den kan også bunne i sosial arv eller være et resultat av en utrygg barndom. Mobbing eller en oppvekst preget av strenge regler om hva man får lov til og spesielt hva man ikke får lov til, kan også gjøre mennesker forsiktige og sjenerte. Men det er det ikke noe galt i. Sjenerthet er ikke er dårlig karaktertrekk - slitsomt kanskje, men også mye mer sexy enn du selv tror.

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.