Har Amor träffat dig med en skev pil?

11 fel du aldrig ska begå om ditt hjärta fortfarande blöder efter en avvisning eller ett uppbrott.

Sarah Johnson
Author

Att bli avvisad kan ta hårt på hjärtat. Även om man inte träffats särskilt länge så gör det ont att bli bortvald. Och än värre är det om uppbrottet sker när det finns seriösa känslor på spel. Man drabbas av ensamhetskänslor, maktlöshet, raseri... Man vill bara dricka sig full, gräva ner sig – eller skynda sig ut och hitta en ny (och bättre) partner. Men alla reaktioner är inte lika kloka. Här är de 11 absolut osmartaste.

1. En chans till?

Är du typen som är rak i ryggen och döljer dina sårade känslor? Eller sätter du stoltheten åt sidan och bönar om att få en ny chans? Om vi bara kunde börja om från början... Hur mycket du än vill så ska du undvika att böna och be. Fråga dig själv om det är den här specifika personen som du saknar eller om det handlade mer om att du (nästan) hade en partner.

2. Full av självförakt

Du känner dig ledsen, och som om det inte räckte så håller du på att klandra dig själv för allt möjligt. Varför inte ersätta självföraktet med självförälskelse istället? Som singel kan du göra vad du vill – lära dig något nytt, se på film hela natten, måla om vardagsrummet i din älsklingsfärg eller ge dig själv något som du önskar. Var inte så hård mot dig själv.

3. Hämnden är ljuv

Nej, hämnden är sällan ljuv. Den kan vara ett tvåeggat svärd, för även om hämndlystnaden släcks så fort man gjort eller sagt något negativt så kan skam och ånger snabbt skölja över en. Om du ser på saken med nyktra ögon, är det då verkligen värt att hålla fast vid vrede och förbittring? Kan du inte omvandla energin till något nyttigare och bättre?

Läs också: Är du uttråkad eller tillfreds som singel?

4. Ett snabbt byte

Apropå hämnd, skulle det inte vara riktigt FETT om du omedelbart kunde flasha med en ny älskling på sociala medier och bevisa för alla (och särskilt personen i fråga) att du... gått vidare? Och att du är lycklig! Men efter ett smärtsamt uppbrott kan du behöva samla dig lite innan du är redo för en ny kärlek. Det rådet får du ändå på en datingsida, och här tjänar vi vårt levebröd på att folk dejtar och blir förälskade. Men vi mår bäst av kärlekssuccéer och det gör du med. Du ska ha en partner – inte en snabb ersättare.

5. Vi kan fortfarande vara vänner på Facebook

Det kan ni. Om du vill fortsätta vrida om en gaffel i låret. Den timme som du lägger på att städa upp i ditt digitala liv kommer främja sinnesfriden. Bort med alla meddelanden på telefonen, ut med bilder och omslag, byt dina lösenord om du tror att hen känner till dem. Och vips! När du har rent på bordet är det uppdukat får något nytt.

6. Ensam hemma

Det lättaste i världen är att isolera sig hemma med telefonen tätt inpå kroppen, för tänk ändå om hen skulle skriva eller ringa. Men det lättaste blir snabbt svårt. Hoppa ner i skorna och gå ut. Gör upp planer. Du ska i vart fall ta dig an något, och det ska helst göra dig glad och få bort dina dystra tankar.

7. Tala är silver.. Skitsnack är guld

Nope, i ordspråket är det tiga som är guld, och det gäller också här. Genom att prata skit om personen som har lämnat sätter du dig själv i en ganska oattraktiv dager. Självklart kan du kräka ur dig vad du känner till din bästa vän, men till andra? Spar på krutet, bytet är redan borta.

8. Dränker sorgen

Det kan göra olidligt ont att bli bortvald. Det är en känsla som nästan är fysisk, så vad gör man då? Tja man kan försöka bedöva smärtan, men det finns dessvärre ingen medicin mot hjärtesorg. Däremot finns det mat och sprit och godis och kakor och droger som man kan trösta sig med. Sen finns det också dieter, avvänjning och behandlingar att tillgå när beroendet, övervikten eller den dåliga huden ska bemötas. Det är en dålig plan.

Läs också: Vem har kommit på att det är pinsamt att känna sig ensam?

9. Inte i all evighet

"Endast tiden kan läka ett brustet hjärta – precis som med brutna armar och ben!" Någorlunda korrekt citat från Miss Piggy i The Muppet Show. Och tiden är på vår sida när man kämpar med hjärtesorg. När du pinas och plågas av olycklig kärlek, sårad fåfänga och bittra och självdestruktiva tankar, så fastnar du lätt i tanken att du aldrig kommer bli glad igen. Men det blir du. Tänk på Miss Piggy – så kanske du ler litegrann i alla fall.

10. Klänger sig fast vid en kapad livlina

Stäng boken när berättelsen är över. Det är väl inte så svårt? Jo, många kan inte låta bli att tänka på vad den andra personen gör och inte gör. Man frågar gemensamma vänner och bekanta, för man ska ju inte verka efterhängsen. Eller så slutar man att gå till ställen där hen kanske dyker upp. Det kan sluta riktigt dåligt, och det är som att hålla fast vid en kapad livlina. Gör istället något som gör dig glad. Påbörja en ny historia.

11. Vad har hen som inte jag har?

Även om man inte aktivt försöker ta reda på det så hör man att hen som krossade ens hjärta nu dansar runt på rosa moln och tittar förälskat på någon ny. Och då står man där: Vad har hen som inte jag har? Men sluta upp med jämförelserna. Den nya dejten säger inget – absolut ingenting – om dig. Faktum är att du och dejten/förälskelsen inte var rätt matchning. Du blev träffad av en av Amors skeva pilar, men du är inte dålig för det. Du ska bara ge dig ut och hitta den rätta matchningen.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.