Han säger att han älskar dig – men är det en lögn?

Har du någon gång förväxlat falsk kärlek med den äkta varan? Känner du igen förnimmelsen av att gå på äggskal i ett struligt förhållande? Äkta kärlek gör dig glad och lätt i hjärtat.

Sarah Johnson
Author

Falsk kärlek är som att ha en liter mjölk i kylskåpet och upptäcka att sista datumet har passerat. På utsidan ser den okej ut, men inuti... Inte hållbar, om den inte redan är obrukbar och bara borde hällas i vasken 😱.

Nu ska man ju som bekant inte gråta över spilld mjölk, men när det visar sig att känslorna inte var det man hade trott så kan det vara svårt att inte bli olycklig. Det vet du om du någon gång har förväxlat avhängighet, vana eller sexuell attraktion med den äkta varan. Äkta kärlek gör dig glad och lätt i hjärtat, men i ett struligt förhållande känns som att du kliver på äggskal. När du lägger handen på ditt stackars hjärta och vet att han ljuger när han säger att han älskar dig.

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

Här är 7 exempel på falsk kärlek.

Beroende

När kärleken i själva verket är beroende så lever din partner sitt liv genom dig. Han säger – och känner – nog att han älskar dig, men han använder dig som sköld mot livets utmaningar så att han slipper ta egna beslut. Ångest för ensamhet kan också vara den verkliga orsaken till att människor blir ihop. Känslomässigt beroende leder inte nödvändigtvis till att man njuter av varandras sällskap, men det kan vara svårt att bryta sig loss eftersom beroendet är förknippat med starka vi-är-skapade-för-varandra-band. Han behöver helt enkelt dig.

Sexuell attraktion

Ett fantastiskt sexliv är på egen hand inte grunden till äkta kärlek. Kvinnor som förälskar sig i gifta män förväxlar ofta begär och sexuell attraktion med kärlek. Kanske är det bara önsketänkande, men affärer handlar oftast om att täcka upp några av sina egna behov och att bli bekräftad. En hemlig affär med ny erotisk energi kan slå undan benen på folk och få dem att känna sig helt besatta. Samvete, moral och förpliktelser tystnar i heta kramar på ljusskygga platser. Men kärlek då? Det kan självfallet leda till det. Men i de flesta fall är rollen som älskarinna synonymt med att ens liv står på stand-by.

Överbeskyddande

Det påminner om omsorg, och det finns mycket kärlek i önskan om att hålla sin bättre hälft borta från farliga situationer. Men överbeskyddande människor bekymrar sig också om alla möjliga icke-befintliga riskfyllda scenarier och blir således en stoppkloss. Den överbeskyddande personen ser det som att dess bättre hälft inte är kapabel att försvara sig själv och får nervösa ryckningar vid tanken på att hon skulle få några dåliga, men lärorika erfarenheter. I längden känns ett sådant förhållande otroligt begränsande och besvärligt.

Kontrollerande

Avundsjuka kan vara allt från ett irriterande stick till ett sjukligt behov av att kontrollera allt vad partnern gör, ungefär som en paranoia. Vrede, självömkan, ångest och vrålande följer ofta därpå, och utmattande upp- och nedgångar dränerar livsglädje och spontanitet. Självvärdet hos den som är avundsjuk blir sämre och sämre, och för den andra parten bleknar attraktionen. Det blir snabbt en ond, kärlekslös spiral.

Stalking

Här blir det snabbt tydligt att det inte handlar om ett förhållande med ensidig kärlek. Killen som är galen i dig uppfattar inte dig som en likvärdig människa, utan snarare som en egendom som han har rätt till. Om en person fortsätter att söka upp dig, skickar meddelanden och överraskar dig genom att dyka upp där du bor, på din arbetsplats, och på andra platser där du vistas så kan det bli ett ärende för polisen som i värsta fall slutar med besöksförbud. Detta gäller även om personen inte har varit hotfull utan istället har överöst dig med blommor och kärleksförklaringar.

En vana – mest av allt

Erotiken kommer allt mer sällan. Intimitet och skratt har (nästan) avdunstat. I gengäld så är ni som en väloljat maskin då allt rullar på, räkningarna blir betalda i tid, hemmet är skinande rent. Allt verkar tipp topp. Men din entusiasm i förhållandet till att göra framtidsplaner har vissnat. Du vill hellre vara – och göra saker – på egen hand, och din bättre hälft stör mer än vad han frestar. Du är en sann mästare på att skjuta ifrån dig dessa sorgsna tankar och få din vardag att fungera. Vanans makt...

Trofast partner och skrytmåns

Din partner kan inte bjuda ut dig eller köpa en flaska gott vin till er tv-middag utan att flasha med det på sociala medier. Allt delas, eller kanske inte allt, men det känns onekligen som att han är mer upptagen med att skryta om dig online än att vara uppriktigt närvarande. Är han ytlig eller tycker han innerst inne att han har överscorat? Är han mer förblindad än förälskad?

Läs också: Olycklig kärlek är inte enbart en sorg

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.