Er kjærligheten ute av kontroll?

Elsker du noen som ikke en gang vet det, eller som ikke fortjener kjærligheten din? Sånn hjelper du deg selv når kjærligheten blir en besettelse.

Sarah Johnson
Author

Har du vært forelsket i noen som ikke følte det samme? Et kjent amerikansk forskerpar stilte dette spørsmålet til 155 menn og kvinner. Det var tre som sa de ikke hadde opplevd det. Tre!!! Ellers hadde alle opplevd smerten når kjærligheten er ute av kontroll.

Det skjer hele tiden, over alt: Mennesker elsker mennesker som ikke en gang vet det, som ikke fortjener det - eller som ganske enkelt ikke elsker tilbake. Eller nei, ganske enkelt er det ikke, for kjærlighet som ikke blir gjengjeldt kan være komplisert og ende opp med å bli en besettelse, som fører med seg mange dumme ting. Fra dårlig humør og ensomhet, til stalking og grusomme tragedier.

Illusjonen vinner over rasjonalitet, hvis du er fanget i en besettelse. Selv når din beste venn eller venninne (etter å ha lyttet og trøstet og prøvd å få deg på andre tanker) sier ta deg sammen - kom deg over det, klarer du ikke komme deg ut av det. Og det er det som er kjernen til det: Besettelsen lar seg ikke uten videre styres, så hvordan hjelper du deg selv med å komme bort fra de destruktive tankene?

Få tilbake kontrollen med disse 5 rådene.

1. Følelser på steroider

Forelskelse - også den som ikke blir gjengjeldt - gir et forvrengt syn på virkeligheten. Det kan faktisk måles i hjernens frontallapper, og det er de som styrer fornuften. Plutselig er det ingen grenser for hvor fin og søt og klok og sjarmerende den utkårede er. Heller ikke selv om lidenskapen beveger seg inn på en enveiskjørt vei. Det er som om følelsene er på steroider - de tar all plassen. Sorg, sinne, urettferdighet og følelsen av å bli sviktet forsterkes. Det kan være veldig smertefult - også det å se virkeligheten i øynene for å gjenvinne kontrollen. Som følge av voldsomme besettelser ender noen opp med å bli stalkere, og historien er fylt med grusomme og hjerteskjærende tragedier.

Fiktive i film og romaner - men dette skjer dessverre også i virkeligheten.

2. En kjemisk rus

Når vi blir forelsket, flyr hjernens signalstoffer rundt og gjør og høye. Hvis det midt i euforien blir kuttet for lykkefølelsen, får vi rett og slett abstinenser omtrent som ved andre avhengigheter. Et brudd etter et årelangt forhold skjer ofte litt etter litt. Selv når den ene oppdager at den andre har vært utro, har det ofte vært en forutgående periode med utilfredshet, surmuling, fravær og krangler. Bruddet gjør vondt, men det kommer ikke nødvendigvis som en bombe. Mens vi svever på rosa skyer i en overflod av lykkehormoner, virker tapet derimot voldsomt og sjokkerende. Kanskje kan det hjelpe å tenke på situasjonen som en akutt avrusning?

Læs også: 6 tips som gjør datingen din morsom og suksessfull

3. Ut av limbo

Besettelsen låser tankene fast i ett senario: Det hadde vært så bra hvis bare... Alt minner deg om han eller henne, og det virker som det aldri tar slutt. Men det tar alle kreftene dine, og det er som å prøve å slikke seg selv på albuen: Uansett hvordan du vrir og vender på armen, så går det ikke. Så bare slutt! Slutt å gjør det som holder deg igjen i ditt smertefulle limbo. Få tankene over på noe annet, finn avledninger som gjør at du ikke tenker på det. Slett telefonnumre, slutt å følge personen på sosiale medier, fortell vennene dine at dere ikke skal snakke om vedkommende. Gi plass til å gjøre noe som gjør deg glad og fornøyd.

4. Vær snill mot deg selv

Vi mennesker liker generelt ikke uavsluttede situasjoner. Vi husker f. eks. mye bedre det vi ikke har gjort ferdig, enn det som er helt avsluttet. Den mekanismen eller effekten kan man overføre til den ugjengjeldte kjærligheten. Den føles jo uavsluttet - hvertfall på den ene siden! Vær snill mot deg selv, mens du øver deg på å se realistisk på realiteten. Ta en dag av gangen, få nye opplevelser og inntrykk. Si til deg selv at du fortjener bedre enn å være låst fast i ensomheten og dårlig humør fordi et enkelt menneske ikke gjengjelder følelsene dine.

5. Du er ikke alene

Du kan få smerten til å vare for alltid hvis du fortsetter å gi fantasien næring, i stedet for å se sannheten i øynene, som er at du skal gi slipp på besettelsen og komme deg videre. Grip dagen. Dra på date! Ikke for å finne deg en rebound - selvfølgelig ikke, men bare for å ha det gøy og le litt i noen andres selskap. Det er mulig at du føler deg skjør og alene, men du er ikke det. Scroll tilbake til toppen: Bare tre av 155 sa at de aldri hadde vært forelsket i noen som ikke gjengjeldte følelsene deres. Så godt som alle mennesker opplever uforløst kjærlighet på ett eller annet tidspunkt. Det er med andre ord en del av livet. Men la det heller være en brøkdel i stedet for at det fyller store deler av livet ditt. Gå ut og møt nye mennesker, så den rette oppdager hvor mye du er verdt.

Læs også: Derfor er det en god idé å betale for din datingprofil 

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.