Derfor skal du finne deg en kone som er yngre og smartere enn deg

Silverfox, cougar lady? Leter du bare etter en jevnaldrende kjæreste? Aldersforskjellen har stor innflytelse på hvor gode sjanser det er for at forholdet ditt holder.

Sarah Johnson
Author

Vi løfter det ene øyebrynet når vi møter på par med stor aldersforskjell mellom mannen og kvinnen. Hollywoodstjernen Harrison Ford og skuespilleren Calista Flockhart har vært sammen i over 20 år. Han var 23 år da hun ble født og hadde allerede grått hår da hun var med i tv-serien Ally. Og Frankrikes førstedame kunne lett vært moren til presidenten: Birgitte Trogneux er 24 år eldre enn Emmanuel Macron.

Hvis vi ser på vitenskapen, er helten Indiana Jones smartere enn Monsieur le Président, for når en mann velger å ha en kone som er minst 5 år yngre, har forholdet de beste sjansene for å holde. Men også hvis kvinnen er den smarteste av dere, så øker også stabiliteten og Macrons hustru var opprinnelig læreren hans.

Læs også: 7 gode vaner som gjør ditt kommende forhold bunnsolid

At en yngre og smartere kone øker sannsynligheten for et langvarig forhold, var en av konklusjonene som forskere fra det engelske universitetet i Bath kom frem til ved å intervjue 1500 par - og følge opp prosjektet etter 5 år.

Hvis kvinnen derimot er over fem år eldre enn mannen, er risikoen for et brudd mer enn tre ganger så høy, som hvis parret hadde vært jevnaldrende.

Her i Norden er menn gjennomsnittlig tre år eldre enn deres koner eller kjærester i faste forhold, og den forskjellen er generelt ubetydelig. Når vi forelsker oss er det fordi vi er fysisk tiltrukket av hverandre og har samme holdninger og verdier. Når unge kvinner faller for modne menn kan det også handle om stabilitet og trygghet, mens menn hos eldre kvinner kanskje har en forhåpning om å få mer omsorg.

Læs også: Når er man klar for et nytt forhold?

Alderen betyr ingen ting påstår de, men senere i livet kan veldig mye relateret til alderen bety alt. F. eks. hvis den ene får helseproblemer, mens den andre fortsatt føler seg ung og full av liv. En svensk forsker har satt dødelighet og aldersforskjellen i forholdet i en formel. Sånn beviser han at menneskers dødelighet stiger når ektefellen er eldre, men den synker med en yngre mann eller kone. Den eldste i forholdet har positive psykologiske og sosiale fordeler med å bo med et yngre menneske. Den unge opplever derimot ofte å bli begrenset når partneren begynner å bli eldre. Det kan være lurt å se på disse tingene en gang eller to før man hopper rett i fanget på en cougar lady eller kaster seg over en silverfox.

“Alder kun har betydning når det kommer til vin og ost”

Motsatt kjenner vi nok alle sammen eksempler på mennesker som har blitt gamle lenge før tiden, og andre som er fulle av liv selv etter de egentlig har blitt gamle. Livsnytere som ikke har et forhold til kalenderen mener at alder kun har betydning når det kommer til ost og vin! Den amerikanske skuespilleren og entertaineren Dick Van Dyke (fra Mary Poppins) er 95 år og på youtube kan man se han både danse og trene for alle penga med kona si. Og – super-cali-fragilistic-expiali-docious – hun er 45 år yngre enn han.

Læs også: 10 søte sjekketriks som treffer daten din rett i hjertet

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.