Den här färgen höjer din sexappeal

Röd är kärlekens färg, men det är inte nödvändigtvis den färg som gör dig mest attraktiv. Det finns också andra toner på färgskalan som gör dig mer tilldragande – och sätter din date i gungning.

Sarah Johnson
Author

Färger påverkar oss. Hur och varför har man forskat om i flera århundraden, men ingen kan direkt säga vad färgerna gör med oss utan att det finns någon annan som säger motsatsen. Det enda alla är eniga om är att röd är kärlekens färg. Samma färg som blod och eld. Passion och andra stora känslor kopplas till färgen röd, så är röda kläder vägen framåt på en date? Kanske, men det finns också andra färger på färgskalan som skruvar upp din sexappeal.

Läs också: 10 meddelanden din date tycker om att du skickar

De fyra primärfärgerna röd, blå, grön och gul påverkar oss mest. Vetenskapliga studier har t.ex. bevisat att vitt vin smakar sötare i ett rött rum än i ett rum med gröna eller vita väggar. De kalla färgerna (blå, grön och lila) får oss att uppfatta ett rum som större, medan de varma (röd, gul och orange) gör det mindre, men samtidigt mer inbjudande. Nu handlar det dock inte om heminredning, så hur påverkas vi själva av färgerna?

Evolutionärt sett attraheras vi till röda färger, så när du klär dig i en röd skjorta eller kjol får du alltså lite mer uppmärksamhet än vad du brukar få. Men flera undersökningar visar också att kulturell och social påverkan har en större inverkan på hur vi uppfattar färger än vad vår hjärnkomposition sedan grottmänniskan gör. Svart anses idag vara mycket sofistikerat, och i en engelsk studie var det den svarta färgen som ansågs vara mest attraktiv. Eller rättare sagt: Personer som var klädda i svarta kläder hade starkast appeal.

Läs också: Är du uttråkad eller tillfreds som singel?

Och vad uttrycker de andra färgerna?

De röda kärleksfärgerna

Den uppseendeväckande röda färgen stimulerar energi och handlingskraft, men för mycket kan få oss att vara på vår vakt (vilket nog förklarar varför stoppskyltar är röda). Rött förknippas med passion, romantik och spänning, samt fest (jul) och fart (röda fältet på varvmätaren). Rött betyder ofta stopp, men samtidigt signalerar färgen också att du är potent och passionerad.

Naturens gröna färg

Den gröna färgen representerar välmående och frihet. Man pratar om den gröna ungdomen eftersom grönt symboliserar just ungdom och livskraft, men färgen förknippas också med avundsjuka och givmildhet. Apropås det säger man att man är grön av avundsjuka. Grönt är förnyelse, en sätta-igång-färg, och den anses också vara lugnande.

Den optimistiska gula

Solen är gul, glädjen är gul. Det finns något muntert och optimistiskt med den gula färgen. Det är den ljusaste färgen som det mänskliga ögat kan se. Likväl är gul en väldigt påträngande färg som enligt vissa hjälper oss att få nya idéer och fatta beslut. Kan det vara därför som alla rea-skyltar är gula? Om du klär dig i gult signalerar du att du har ett ljust och positivt sinne.

Havets och himlens blå

Den blå färgen är en klar favoritfärg, och i många kulturer världen över förknippas den med något gudomligt. Det sägs att blått lugnar och överbryggar människors olikheter. Det finns något traditionellt och konservativt med blått, men färgen förknippas också med renhet. Många städföretag väljer en blå logotyp.

Rörelse i orange

Färgen orange är en typisk "hatar eller älskar-färg", men oavsett om man tycker om den eller inte: det finns rörelse i den, och de flesta tycker att den är uppmuntrande. Den har alltid använts på inredningen i kaféer och restauranger eftersom den får människor att bli mer sällskapliga, och den stimulerar dessutom aptiten.

Den magiska lila

Det finns något magiskt och nästan spirituellt, men också något barnsligt, med lila. Färgen sprider en äventyrlig spänning. Färgen symboliserar sinnesro och hjälpsamhet, men den var en gång förknippad med makt och rikedom när drottning Elizabeth I förbjöd alla förutom kungafamiljen från att bära lila.

Cool turkos

Blå eller grön? Oavsett vilken färg som präglar turkos mest så påminner den lite om vattnet i en härlig swimmingpool. Färgen är både cool och feminin samtidigt som den symboliserar välmående och renhet. Indianerna menade att stenen turkos hjälpte sin ägare att bli fri från ångest och oro, samt att fatta rätt beslut. Och det är ju aldrig fel.

Snäll och lekfull i rosa

Kan man föreställa sig en person med makt, som t.ex. en politiker, som går upp på podiet iklädd skarpa rosa kläder? Det skulle inte vara en dum strategi. Det sägs nämligen att färgen rosa gör människor vänligare och mindre kritiska. När du bär rosa signalerar du att du är snäll och "easy-going", men också passionerad och öppen för livets lekfullare sidor.

Brun, motsatsen till lekfull

Jord, choklad, kaffebönor... Den bruna färgen är den raka motsatsen till lekfull. Den har en lugnande, allvarlig, praktisk och säker effekt. Det finns något pålitligt med färgen, men den kan också uppfattas som trivial. Detta tråkiga intryck kan man lätt bli kvitt med om man kombinerar brunt med andra mer rebelliska färger. En fördel med brunt är att den nästan alltid döljer fläckar.

Grått och obeslutsamt

Det är lustigt att så många myndighetspersoner klär sig i grått eftersom det är en svår och obeslutsam färg. Kanske beror det på att det är en perfekt kompromiss-färg? Ju mer den gråa tonen närmar sig svart, ju mer spännande och dramatisk blir den, medan den i ljusa varianter blir mer festlig och silverliknande. Den gråa färgen avslöjar inga känslor.

Oskuldsfullt vit

Vit är oskuldsfull, okomplicerad och optimistisk, men i studier har ljushyade personer inte ansetts vara särskilt attraktiva när de klär sig i vitt. Kanske beror det på att den påminner oss om läkare, tandläkare och apotekare? Eller så har det att göra med att vitt påminner om det oskuldsfulla och kyskhet. I vissa sammanhang förknippas det också med döden.

Sexigt svart

Svart är den färg som fått högst sexappeal-poäng i senare studier, och därför drar forskare slutsatsen att kulturell och social påverkan är starkare än vår genetiska predisposition när det kommer till hur vi uppfattar färger. Svart absorberar alla andra färger och anses vara sofistikerad. Tänk bara på kvinnornas säkra klänningsval, "den lilla svarta" – eller "black tie event". Det är en engelsk fras som betecknar en sammankomst där man förväntas vara uppklädd till tänderna. För mycket svart kan dock ha en negativ inverkan på humöret, men här är jeans och underkläder ett undantag.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.