Därför faller du pladask för din date

10 orsaker till att du till din egen förvåning kan förälska dig överrumplande, omtumlande snabbt.

Sarah Johnson
Author

Har du varit med om det? (Annars sker det förhoppningsvis snart): Du går på date och faller pladask för honom eller henne som du träffar. Mycket överrumplande och till din egen stilla förvåning, för du hade ju tänkt dig att ta det lugnt. Så det kan gå... Men det är också skönt och du känner dig lätt omtumlad – och sprudlande glad.

Förälskelse och kärlek kan inte sammanfattas med en formel, men det finns förklaringar på varför vissa människor är åh-så-attraktiva. Här kommer 10 av dem:

1. Liknar dig själv

Motsättningar möts, säger man, men det har refuserats av flera studier. Tvärt om så är likheter attraherande. Människor vars personligheter liknar varandra förstår och bekräftar varandra. Social likhet spelar också roll. Människor hittar typiskt sett någon med samma ställning när det kommer till inkomst och utbildningsnivå.

2. Lever med omtanke

En sex år gammal studie har visat att kvinnor som handlar med omtanke – ekologiskt, hållbart, återbruk, etc. – väcker mer intresse än kvinnor som köper lyx. De "dyra" kvinnorna gick dock om de miljömedvetna i frågan om fysisk attraktion. Men de som hade fokus på klimatet och miljön betraktades som varmare och mer omtänksamma.

3. Samtalen är i sync

Alla vet hur trevligt det är att träffa någon som är lätt att prata med. När samtalen flyter på och du känner att personen lyssnar på dig, då blir du självklart mer attraherad och får lust att stanna kvar i det behagliga sällskapet. Kommunikationsförmågan är viktig, och det är förtroendeingivande när din date är öppen och ärlig och utan eftertanke berättar för dig vad han/hon tänker och känner.

4. Utmana ert mod

Extrema upplevelser binder samman människor. Begär och rädsla är två känslor som kan tänkas ligga flera mil ifrån varandra, men kroppen frigör precis samma hormoner, och därför kan den ha svårt att känna skillnad på om något gör oss rädda eller attraherar oss. Det betyder att du lätt kan känna dig förbunden med en människa som du har upplevt något obehagligt eller nervkittlande med. Det kan vara trädklättring eller att se på skräckfilm. Om ni dessutom upptäcker att ni reagerar någorlunda likadant så ökar chansen för att ni blir förälskade i varandra.

5. Ren och skär kemi

När vi pratar om att vi har god kemi med någon så handlar det om att vi känner oss på samma våglängd – inte om grundämnen och molekyler. Men likväl: attraktion grundar sig också på feromoner. De utsöndras från våra körtlar och sätter igång en process som får oss att aktivera de neurotransmitters som gör oss förälskade och sexuellt upphetsade.

6. Själaglad

En människa som är kapabel att lyfta ditt humör och få dig att skratta (även om du känner dig nere över något) hittar lätt en plats i ditt hjärta. Andra människor kan komma med alla möjliga invändningar – t.ex. att ni bor för långt ifrån varandra, men vad betyder det när du känner dig glad och lycklig? Ett smittsamt skratta är attraktivt.

7. Alltid hänsynsfull

Människor som gör det där lilla extra för att glädja andra får snabbt omgivningens sympatier. Många osjälviska handlingar tas kanske för givet. Det är den typen som man inte behöver göra, som man ändå gör då de sprider positiva vibes på en date. Personer som uppför sig hänsynsfullt och tänker på dig först kan lätt få dig på fall.

8. Liknar dina föräldrar

Stämmer det verkligen? Ja! Forskning har visat att vi enkelt förälskar oss i människor som liknar våra föräldrar. Det kan vara fysisk likhet, som en blick, hållning, hur han eller hon pratar eller ler, eller så kan det vara något med personligheten.

9. Galet men sant: begränsat intresse

Alla vet att överdriven ivrighet på en date sällan går hem. Den gamla evolutionära biten om att det inte ska vara för "enkelt att fånga bytet" håller än idag. I en studie från 2014 följde man en grupp män på speeddating. Det visade sig att männen var mest attraherade av de kvinnor som var mer reserverade och verkade mindre intresserade av att prata med dem. Men samtidigt var det också de mest otillgängliga kvinnorna som männen brydde sig minst om, så hard-to-get-kvinnorna flög under radarn som potentiella partners. Det ska uppenbarligen vara lite komplicerat...

10. Rätt timing

En väldigt simpel anledning till att du förälskar dig (eller inte förälskar dig) är timingen – både din och din dates. Stöter ni in i varandra på rätt tidpunkt, eller tvekar en av er på grund av olika omständigheter? En av er kanske inte var redo för ett nytt förhållande, känslor och tvivel flackade runt till en förvirrande röra? Men i praktiken är de flesta människor som dejtar på nätet redo för att hitta en fin partner. Varför annars skapa – och betala för – en profil? Inom onlinedating finns det därför riktigt goda chanser för att timingen är helt perfekt.

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.