Avstandsforhold? 10 tips som får forholdet til å vare

Går du bare på date med mennesker som bor i nærheten? Forskning viser at avstand ikke er så veldig avgjørende i et forhold. Kjærlighet på avstand kan faktisk være en fordel.

Sarah Johnson
Author

Har du opplevd å skrolle gjennom forskjellige profiler når du utforsker mulighetene dine til å finne en date, og så stoppet ved et tiltalende ansikt: Han eller hun ser søt ut! Men søren, denne personen bor jo langt unna, det er ikke noe vits - og så fortsetter du søket ditt.

Det kan faktisk være at du lurer deg selv big time.

Tidligere var det ikke så mye fokus på avstandsforhold. Det var helt atypisk at kjærester - og enda mindre sannsynlig at ektepar - bodde langt fra hverandre. Når man en sjelden gang hørte om noen som var i et sånn “pendler-forhold”, gikk praten mest ut på hvilke utfordringer det var. Den begrensende fysiske nærheten, sjalusi, savn, hverdagsrutiner hver for seg og høye faste utgifter på grunn av dobbel husholdning og mye reise.

Mens våre foreldre og besteforeldre måtte på postkontoret for å skaffe seg frimerker og måtte betale dyrt for telefonsamtaler utenriks, og en liten stunt etter det kunne være så hippe å gå på internettkafé, har vi nå helt klart bilde og lyd på et splittsekund - til og fra omtrent hver eneste krok i verden. Kommunikasjonsteknologien kan selvfølgelig fortsatt ikke erstatte fysisk nærhet, men avstand er ikke lengre en like stor barriere som det en gang var. Undersøkelser viser faktisk at i avstandsforhold er man litt mer knyttet til hverandre fordi de anstrenger seg litt mer for å vise hverandre kjærlighet.

– På hvilken måte anstrenger man seg da, spør du kanskje?

Her kommer 10 tips som knytter dere sammen til tross for geografisk avstand.

1. Tillit først

Tillit er essensielt i alle forhold, og hvor mistillit kan få de fleste forbindelser til å sprekke opp, kan det få et avstandsforhold til å eksplodere! Det behøver ikke en gang handle om utroskap, mye mindre ting kan forårsake det. Når man bor langt fra hverandre, er det enda mer viktig at man kan regne med hver eneste avtale, enn hvis man bare kan forklare og nøste opp i trådene når man møtes senere på dagen. Man må holde ord, hvis avtalen er at dere skal ringes klokken 20:00, ja da er det klokken 20:00!

2. Ute av syne, ute av sinn

Lengsel kan være ren næring for et forhold, men når man ikke er sammen i en periode kan en viss ute-av-syne-ute-av-sinn-uro komme snikende. Ikke la den uroen blåse seg opp til å bli en ballong fylt med frykt og mistillit, som får deg til å kontrollsjekke kjæresten din på rare tider av døgnet. Han eller hun vil raskt merke mistilliten og føle seg kvelt. Og sikkert også bli såret og irritert når det i virkeligheten ikke er den fjerneste grunn til å være bekymret. Noen vil kanskje faktisk tenke at ja, hvis du allikevel tror det verste, så…

3. Ikke sett livet ditt på vent

Man må ofre noe for å være sammen men en som bort langt unna. Helgene er forbundet med å pakke og reise, og fordi en av dere aldri er hjemme når dere har fri, går dere glipp av de sosiale tingene som skjer på hjemmebane. Eller interesserer du deg ikke voldsomt for hva som skjer i nabolaget ditt fordi du regner med at du skal flytte i nær fremtid? Ikke sett livet ditt på vent, det blir kjedelig - og du risikerer å bli kjedelig! Forresten går tiden fortere når du opplever noe.

Læs også: Sant eller usant? Hva mener du om disse 6 kjærlighets-klisjeene

4. Ingen tid å miste

Når man endelig er sammen, så gjelder det å utnytte tiden, gjør det ikke? Hvert øyeblikk teller, og det er definitivt ikke rom for småkrangling. Det er selvfølgelig bra nok å slippe å ha diskusjoner om toalettsetet skal være oppe eller nede, men hvis all tiden dere har sammen er fult av planer, kan det ende med at det blir mer stressende. Gi plass til spontanitet og intim latskap. Mange tror at de må kompensere for avstand og fravær ved å foreta seg så mye mer når de endelig er sammen. Det er ikke riktig. Slapp av - og ta et dypt åndedrag.

5. Nei, det er ikke synd på meg

Mennesker som står deg nært lufter kanskje deres skepsis. Din families engasjement kan plutselig ligge på et temmelig lite sted - Åja, du er fortsatt med hun der, hva-var-det-nå-hun-het i langsvekkistan? Og dine beste venner er bekymret for om du ender med å sitte igjen med kjærlighetssorg og anger. Og ja, det risikerer du, akkurat på samme måte som de gjør når de forelsker seg. Mange er overbevist om at avstandsforhold er dømt til å mislykkes, og med en sånn overbevisning får man fort skapt en selvoppfyllende profeti (alene forventningen om at det vil mislykkes, som igjen vil medføre at man mislykkes). Fortell omgangskretsen din at det er bedre å føle seg tett knyttet sammen på avstand - enn å føle avstand når man er tett sammen. Så nei, det er ikke synd på meg.

6. Pirrende språk

En del mennesker (hvertfall kvinner) har brent seg på å sende nakenbilder av seg selv til feil menn. Bildene har på katastrofalt vis endt ute i offentligheten, og derfor kan det aldri sies for ofte: Ikke del intime bilder med noen du ikke har full tillit til. Og ting (og forhold og tillit) kan endre seg over tid. Men seksuelt begjær kobler mennesker tett sammen, og når man ikke er i fysisk kontakt over lenger tid, kan pirrende språk og ertende meldinger holde temperaturen oppe. Seksuell understimulering er typisk årsaken til at par i avstandsforhold (og vel også i alle andre forhold) fristes til å ha noen på si. Det kan være kleint å snakke om en avtale i forhold til sex, men det kan være bra å ha. Hva er akseptabelt? Hva er ikke akseptabelt i det hele tatt?

Læs også: 11 verdifulle råd som gjør deg mye mer attraktiv på første date

7. Analoge gleder

Alle de digitale plattformene er en velsignelse når lange avstander skal overskygges. Vi kan si god morgen på Snapchat og kysse god natt på Facetime. Men teknologien kommer fortsatt til kort når det gjelder lukter, smak og følesans. Behold skjorten hans eller hennes skjerf som lukter svakt av parfyme. Nyt et glass av den vinen dere pleier å drikke. Du kan også velge å sende et gammeldags kjærestebrev eller en gave. Overraskende romantisk.

8. Unngå farlige situasjoner

Ingen er i tvil: Når vi går ut med kollegaer etter lønningspils eller stikker innom en pub etter du har vært på kino, øker sannsynligheten for å ende opp i en flørt. De kan være søte, livsbekreftende og lette på humøret, og hvor deilig er ikke det da? Men du vil ikke at det ender med at du sårer kjæresten din, så enten kan du unngå sånne “farlige” situasjoner - eller snakke åpent om at du var på byen og nå har du kommet deg trygt hjem og at du savner din kjære. Tenk på hvordan du selv til oppleve situasjonen hvis du er den som sitter hjemme med hodet fylt med farlige fantasier. Lytt til hjertet ditt. Og forstanden din.

9. Gjør dine egne ting

Du elsker å dra på fotballkamp? Å se science fiction? Fluefiske? Og kjæresten din deler overhodet ikke dine interesser? Hvor deilig er det ikke da å kunne gjøre sine egne ting uten at det påvirker tiden du har med kjæresten din. Tenk på fordelene det er ved å ha en kjæreste og i tillegg ha alenetid.

10. Den helt rette kjæresten

Er din avstandskjæreste den eneste ene? Føler du deg sikker eller er du litt i tvil? Er det for mange kompromisser? Er det f. eks. alltid du som pakker sekken og drar avgårde for at dere skal møtes? Er det balanse og er det kjipt i ta farvel når dere drar fra hverandre, eller er det deilig å komme tilbake til eget selskap? Ser du på den geografiske avstanden mellom dere og tenker at det er permanent eller er det noe midlertidig? Det var mange spørsmål, men de færreste drømmer om å ha et avstandsforhold for alltid. Legg en fremtidsplan og bli enige om hvor lenge dere vil opprettholde to adresser - og hvor skal dere isåfall da bo. Og hvis det ikke lar seg gjøre? Ja, er du da sikker på at du har funnet den helt rette?

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din dating profil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.