Att bli dumpad - det finns inget värre

Avvisning kan försätta oss på botten av maktlöshet, sorg eller vrede. Och var finns hjälpen när vi har kapsejsat? Rådgivaren och parterapeuten Martin Østergaard vet att endast ett fåtal begriper hur mycket ett hjärta kan krossas. Och varför ställer man då upp på det?

Sarah Johnson
Author

Att bli dumpad! – Det finns inget värre. Det hör ihop med panikångest, jorden öppnar sig och man blir slukad.

– Vissa hanterar det med vrede. Det kan till viss grad rädda en i stunden eftersom man då slipper att blicka inåt, säger psykoterapeuten, rådgivaren och författaren Martin Østergaard med ett leende. Men annars så finns det inte så mycket att skatta åt i vårt samtalsämne: Martin har gått med på att ge sin syn på vad vi ställer upp på med de känslomässiga bergochdalbanorna som vi alla riskerar att hamna i när vi upplever avvisning, svek, att bli bortvald...

Nu för tiden debatteras det ivrigt om hjärtesorg är en rimlig anledning till att sjukskriva sig från jobbet. Men när gör känslorna efter ett uppbrott oss sjuka och oförmögna att arbeta?

– Avvisning slår hårt, och ju mer vi hänger oss och överlämnar oss till kärleken, desto mer smärtsamt är det, konstaterar Martin Østergaard. Han har under sina många år som terapeut upplevt hur avvisning kan få människor till att bryta ihop så våldsamt att det kan leda till död.

"Anmärkningar som 'ryck upp dig' är helt meningslösa"

– Det bästa rådet är att det inte finns några goda råd. Du sjunker helt till botten, och det är inte många som förstår hur krossat ditt hjärta faktiskt är. Välmenande klappar på axeln och fraser som "ryck upp dig" är helt meningslösa. Den största trösten får du från någon som förstår att du är otillgänglig. Någon som du vet inte kommer att avvisa dig och som har en god inre moder. Som verkligen tar dig till sig och lyssnar, säger Martin Østergaard.

Det finns självfallet olika grader av avvisning och de upplevs också olika. Inom onlinedating är det oundvikligt att vi blir valda – och bortvalda – och de flesta av oss tacklar detta rätt så nonchalant: You can't win them all... Det vet vi. Men även bristen på intresse från främlingar på internet kan upplevas ganska tufft. Förnimmelsen av nederlag lägger sig som en sjal runt oss, och hur blir vi av med den?

– Om du lägger allt på dina axlar blir det tungt, och om allt är den andres eller de andras fel så får du inte ut särskilt mycket av det. Det kan vara bra att göra en kalkyl tillsammans med goda vänner. Vad är min andel och vad är den andres? Påminn dig själv om målbilden, säger Martin Østergaard.

Läs också: Åh gud, jeg har en date - vad gör jag??

– Kvinnor är väldigt bra på att prata med varandra om det som är nära och sårbart, medan män sällan är så öppna med sina vänner. I bästa fall pratar de också med kvinnor. Och om jag skulle vara lite fräck mot mitt eget kön så har många män fel attityd. Mig-mig-mig. Men – särskilt mogna – kvinnor har ett aktivt socialt liv med arbete, intressen, stora eller vuxna barn. De har en fullspäckad kalender och den gör de sig inte av med för en mans skull. Därmed så upplever nog männen oftare att de är uppsökande, medan kvinnan är undvikande.

"Slappna av bara, säger vi till oss själva, men det lyckas inte"

– När vi drabbas av kärleken så är den som en virvelvind. Det är många stora och ganska patetiska känslor som är i spel, och även i vuxen ålder, där vi kanske tror att vi har koll på läget, så har vi inte det. – Slappa av bara, säger vi till oss själva, men det lyckas inte.

– Därför är det okej att bli tagen ur balans när man blir avvisad, och man måste tillåta sig själv att ta en känslomässig avstickare. Det är inget fel med att vara ledsen och att gräva ner sig och äta glass i 14 dagar. Eller att lägga locket på sorgen och dränka den i alkohol. Man blir inte alkoholist för att man dricker för mycket vin i en vecka. Att gråta är också en bra lösning. Det gör oss tröttare så att vi kan sova. Lyssna på musik som får det att rycka till i tårkanalerna, gå på bio och gråt ut eller skruva upp musiken i bilen och tuta dig igenom sorgen till den mån trafiksäkerheten tillåter det.

– Men fråga också dig själv vad det är som får dig att känna det du känner nu? Försök att vara nyfiken. Tyder din reaktion på att något ömmade redan innan? Är det något från förr som behöver komma till ytan och andas? Självfallet kan man inte analysera när man är helt bedrövad och allt ser mörkt ut, erkänner Martin Østergaard. – Men vid någon tidpunkt så måste man det. Annars avvisar man också sig själv.

Läs också: Har Amor träffat dig med en skev pil?

Martin Østergaard är dansk psykoterapeut, journalist och författare samt talare. Han har en utbildning i familjeterapi och handleder på Kempler Instituttet och har skrivit flera böcker om män, kvinnor och samliv.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.