Är du redo för en vårförälskelse?

Nätdejtingens uppsving är ett tydligt tecken på att vi vill öppna upp oss när dagarna blir ljusare och varmare. Är du redo haka på och gå en varm och passionerad sommar till mötes?

Sarah Johnson
Author

Det är den tiden på året där man plötsligt kan gå ut utan att se ut som en Michelin-gubbe. Där man har kvar känseln i fingrarna även om man cyklar utan vantar, och där man kan sitta sig på uteserveringen även om man inte röker. Känna solen mot huden och värma ansiktet.

Våren kommer rusande och är nästan i mål, sprudlande med naturens härliga saft och kraft ackompanjerat av uppfriskande fågelsång. Dagarna blir ljusare och varmare, och vi vill öppna upp oss och bli förälskade. Ett tydligt tecken är de stigande aktiviteterna inom nätdejting. Frågan lyder: är du redo att följa med och gå en varm och passionerad vår till mötes?

Det är inte något påhitt när man kallar våren för kärlekens tid. Rent praktiskt så får vi lättare att se varandra utan alla ytterkläder, men det bubblar också av signalsubstanser i våra hjärnor. När vi i vintermörkret mycket hellre vill sova och äta än vad vi vill vara sällskapliga – och än mindre ha sex, så beror det på att våra hjärnor utsöndrar kroppens naturliga sömnmedel, melatonin. När dagarna blir ljusare sjunker dock melatoninnivån, och i gengäld producerar vi mer serotonin som gör oss energiska och tillfreds. Detta ger oss i förlängningen också mer lust till närhet och intimitet. Egentligen utsöndras feel-good-substansen dopamin av nya upplevelser, och våren är ju höjden av nytt med alla färger och dofter som vi viras in i.

Och vad tjänar allting till, att hjärnan kastar sig över vårstädningen och gör dig redo för att öppna upp dig, OM DET INTE FINNS NÅGON ATT FÖRÄLSKA SIG I??? Svaret är att det finns sådana. Du måste bara ägna rätt uppmärksamhet åt din nätdejting. Här kommer 5 tips som kan hjälpa dig med detta.

1. Tur eller handlingskraft?

En psykologiprofessor från England, Robert Wiseman, har letat efter svaret på varför vissa människor nästan alltid attraherar tur, medan andra ofta har väldigt mycket otur. Hans slutsats är att det inte är en tillfällighet. Tursamma människor drar sig inte från att prova något nytt, medan oturssamma människor analyserar först och överväger fördelar och nackdelar, och när de bestämt sig för att skrida till handling har chansen passerat. Det lönar sig alltså att ta chansen ibland. Tänk om du bara gör det som du alltid brukar göra, ja då får du ju också samma resultat varje gång. Prioritera din dating, skriv fler meddeladen, gå ut och hitta nya platser att träffa folk på.

2. Fysik och kemi

Utseendet är viktigt, det tycker nog de flesta av oss. Det första vi fokuserar på är profilbilderna, och för att det ska uppstå fysisk attraktion när vi träffas så måste vi tycka om det vi ser. Men ser dina bästa vänner ut som elitidrottare och supermodeller? Garanterat inte – och ändå betyder de allt i världen för dig. Poängen är att kemin är minst lika viktig som fysiken när du är på dejt. Hur är stämningen? Är ni på samma våglängd? Skrattar ni? Kemin är i högre en garant för ett bra förhållande än vad fysiken är. Håll fast vid dina principer, men släpp föreställningen om att din nästa partner ska se ut på ett särskilt sätt eller ha en särskild stil.

3. Blåögd eller sund skepticism

Vi använder ofta uttrycket en sund skepticism. Varför är den sund? För att vi inte ger oss in i vad som helst? För att vi misstror andra? Är reserverade? I varje fall så lönar det sig aldrig att vara blåögd och helt naiv. Men motsatsen – att ha garden uppe och vara misstänksam – funkar inte heller. Det leder bara till en massa avslag. Om du drömmer om en partner så måste du engagera dig i andra och gå på dejter. Det är betydligt roligare att gå arm i arm med någon annan, än med sin egen skepticism.

4. Besvikelse eller erfarenhet?

Vi är många som hade kunnat ha getingmidja och smala höfter om besvikelse kunde bränna kalorier. Det kan de dock inte. De kan faktiskt inte användas till något alls. Ingen har konstant medvind, men vissa är bättre än andra på att se besvikelser som erfarenheter. Och om det inte gick bra den här omgången, så beror det säkert på att en bättre möjlighet kommer att dyka upp i framtiden. Det är lite som det gamla ordspråket om glaset: Är det halvfullt, eller är det halvtomt? Tänk positivt och fastna inte i varför-har-jag-så-mycket-otur-valsen.

5. Mål och magi

Vi drömmer om och hoppas på att få en partner. Men när det gäller andra saker som vi vill ha så sätter vi upp mål. Och med målen kommer en plan, t.ex. att spara pengar, träna och utbilda sig, och då är plötsligt drömmen mer än något abstrakt. Var konstruktiv i jakten på kärleken. Uppdatera din profil och bli inspirerad av våra många artiklar på justkiss.se. Men självfallet ska du också tro på att magin kommer att ske. Känner du till begreppet, en självuppfyllande profetia? Det handlar om att om man tror att något bestämt ska hända (t.ex. att man kommer ha svårt att hitta en partner) så agerar man därefter, och rädslan eller profetian slutar med att gå i uppfyllelse. Kanske har du själv också sagt "tro på det!" när någon står inför en utmaning? Människor med positiva förväntningar är enligt statistiken lyckligare i livet. Och lyckliga människor är roligare sällskap och betydligt mer attraktiva. Så redan där uppstår det en liten smula magi, eller hur?

Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.