Ulykkelig kjærlighet er ikke bare til å gråte av

Kjærlighetshistorier som ender sørgelig, er mye mer fascinerende enn happy endings. Så lenge de ikke rammer oss selv. Og når vi er glad i ulykkelig kjærlighet, har det ingen ting på gjøre med skadefryd eller ondskap. Tvert imot - du kan sjekke ut teorien med disse 10 uovertrufne, men tragiske romansene.

Sarah Johnson
Author

Vi er glad i ulykkelig kjærlighet. Ikke når det rammer oss selv, selvfølgelig ikke, men når den dukker opp på alle mulige steder. I bøker og på film, i sladderhistorier, ja bare generelt i historier… Det har ingen ting å gjøre med at man er ondskapsfull, tvert imot. Hjernen vår er innrettet sånn at vi faktisk bare nyter følelsen av å ha medfølelse for andre. Samtidig minner de gråtkvalte avslutningene oss om at livet kan være vanskelig. Joda, det visste vi jo egentlig godt, men andre mennesker kan altså også feile, selv om de gjør sitt beste.

‘Selvfølgelig skal du satse på å skape din egen happy ending historie’

Tragediene er i stand til å sette våres egne liv i et lysere perspektiv, mens happy endings rett og slett kan skape motløshet: - Klar det var bra at de fikk hverandre til slutt og levde lykkelig alle sine dager, men hva med meg? Hvorfor fikk disse menneskene kontroll på konfliktene, oppklarte missforståelser og fikk løst problemene, mens jeg selv skal måtte stå i en uendelighet av all mulig drit?

Selvfølgelig skal du satse på å skape din egen happy ending historie. Du skal finne den rette kjæresten, du skal nyte livet og være glad. Det er utvilsomt den beste strategien. Men på veien mot målet kan takk gud for at det ikke er meg-effekten kanskje også gjøre deg en liten smule lykkelig. Her kommer 10 romantiske tragedier som rett og slett er til å gråte av. Men som mennesker i hele verden er helt ville etter.

1. Romeo og Julie

Muligens verdens mest kjente - og tragiske - kjærlighetshistorie må være Romeo og Julie. Teaterstykket om det unge, forelskede paret som kommer fra hver sin rivaliserende familie, har stort sett vært på tapeten et eller annet sted i verden, helt siden det ble satt opp første gang i 1597. Og 424 års ulykkelig kjærlighet er allikevel noe! I den italienske byen Verona valfarter turister til Julies balkong, som skal gi hell i kjærligheten hvis man tar på den. Tatt i betraktning er det litt sært med tanke på at hun selv omkom på dramatisk vis og dessuten aldri har eksistert i virkeligheten.

2. Brad Pitt, Jennifer og Angelina

Brad Pitt og Friends-stjernen Jennifer Aniston var lykkelig gift, helt til han skulle spille actionkomedien ‘Mr. and Mr. Smith’ … Sammen med Angelina Jolie. Det førte til en spektakulær skilsmissesak og skapte enorme overskrifter verden over. Siden det ble “Brangelina” Hollywoods absolutt mest hippe par med seks barn og overskudd til humanitært arbeid. Men lykken brast etter 10 år. Den nå 56 år gamle Brad Pitt har forelsket seg i en 30 år yngre kvinne, som bor i Berlin. Og som har en påfallende likhet med… Angelina.

3. Titanic-tragedien på film

Historien om Titanic, skipet som ikke kunne synke, men som allikevel gjorde det, ble en av filmhistoriens absolutt største suksesser. Og hvorfor? Fordi det inn i dramaet var en gripende romantisk fortelling om den rike jenta Rose (Kate Winslet"), som møter - og forelsker seg i - Jack (Leonardo DiCaprio) som ikke har en krone. Deres kjærlighet hadde neppe hatt store sjanser under omstendighetene den gangen, i 1912, men ombord på Titanic etterlot den kun ét spørsmål: Hvem har flere kleenex?

4. Anne Boleyn og Englands konge

Egentlig var Anne Boleyn hofdame, men Englands kong Henry VIII var stormforelsket i henne, skrev lidenskapelige kjærlighetsbrev og lot seg til hele Europas store forferdelse skille for å få henne. En klassisk kjærlighetshistorie om den unge, vakre kvinnen som temmer en stor og maktfull mann. Anne Boleyn skulle ha tenkt seg om en ekstra gang før hun inntok plassen som dronning. For hun kom seg inn i hodet på kongen, men han hugget hodet av henne. Og dagen etter forlovet han seg med hustru nummer tre. Han rakk å gifte seg hele seks ganger - den femte hustru sendte han også ut på planken.

Les også: 7 hemmelige tegn på at din date er interessert i deg

5. Johnny Depps nedtur

Hvem hadde sett for seg at den lille gutten som servitøren Betty Sue fødte en sommerdag i Kentucky for snart 60 år siden, skulle bli en av verdens største og rikeste filmstjerner? Johnny Depps Jack Sparrow i ‘Pirates of the Caribbean’ og Willy Wonka i ‘Charlie og sjokoladefabrikken’ har vært filmhistoriens største gullgruver, og prisene har regnet ned over den eksepsjonelle skuespilleren. På privaten er det imidlertid kaos. Johnny Depps ekteskap med Amber Head har endt i rettssaker og giftige beskyldninger om vold. Skandalen førte med seg et heftig alkoholforbruk som har fått filmselskapet Warner Bros til å droppe Johnny Depp i den kommende J.K. Rowlings film, ‘Fantastiske Skapninger’. Dén ulykkelige kjærlighetshistorien kom derfor den danske skuespiller Mads Mikkelsen til gode, for rollen som den onde trollmannen endte i stedet hos han.

6. Filmstjernen og prinsen

Hollywoodstjernen Grace Kelly var verdenskjent som Alfred Hitchcocks darling og medvirket i tre av filmene hans. Den siste, “Fang Tyven” ble spilt inn i Sør -Frankrike, og der møtte hun Monacos prins Rainier, som forelsket seg hodestups i den sofistikerte kvinnen. Det har blitt laget film og tv-serier om parets ekteskap, og til tross for at det høres privilegert ut, var omstillingen fra født stjerne til prinsesse tilsynelatende ikke helt ukomplisert. Historien endte tragisk, da Grace Kellys bil, kjørt av hennes yngste datter kjørte ut over en skrent. Datteren overlevde. Grace Kelly ble 52 år.

7. John Lennon and Yoko Ono

Ex-Beatles-sangeren og komponisten John Lennon og Yoko Ono giftet seg i 1969 og var veldig avant-garde på 1970 tallet. De ga ut musikk og deltok i demonstrasjoner mot Vietnamkrigen og var som par et symbol på en fredsbevegelse. Allikevel fikk kjærlighetshistorien deres en dramatisk og brå avslutning da en gal mann skjøt og drepte John Lennon utenfor parets hjem i New York i 1980.

Les også: 12 tips som gjør deg (mye mer) ettertraktet

8. Den verste historien

Omstendighetene kunne ikke ha vært verre. Den polske kvinnen Mala Zimetbaum ble av nazistene i Tyskland sent til konsentrasjonsleir under 2. verdenskrig, og der møtte hun landsmannen Edward Galinski. Paret ble forelsket og med hjelp fra en av vaktene i Auschwitz-Birkenau lykkes de med å rømme. Men da de prøvde å krysse grensen inn til Slovakia ble de fanget og sendt tilbake til konsentrasjonsleiren. Hverken dødstrusler eller tortur fikk dem til å avsløre hvem som hadde hjulpet dem, og de ble dømt til døden. Edward skulle skytes foran leirens mannlige fanger, og Mala skulle henrettes i kvinnenes leir. Men hverken Mala eller Edward ville gi den onde makttroppen det trumfkortet. Med et barberblad skar hun over hovedpulsårene sine og Edward hengte seg.

9. Scarlett O’Hara og Rhett Butler

“Gone with the wind” (Tatt av vinnen) er en av verdens mest populære kjærlighetsromaner. Boken vant Pulitzer prisen, samt flere andre priser, og filmatiseringen druknet i Academy Awards - den var en av de første store fargefilmene som noen gang hadde blitt produsert. Historien foregår i sydstatene under den amerikanske borgerkrigen, men den er først og fremst en fortelling om det hatefulle kjærlighetsforholdet mellom den bortskjemte Scarlett O´Hara og livsnyteren Rhett Butler. Skuespilleren Clark Gable ble verdenskjent i rollen, og samme året (1939) giftet han seg med kollegaen Carole Lombard. Hans private lykke endte enda mer ulykkelig enn filmen, for hans 33-årige hustru omkom i en flyulykke.

10. Prinsesse Diana og prins Charles

Hele verden fulgte med på tv-skjermene da den britiske tronfølgeren kronprins Charles giftet seg med Lady Diana Spencer i 1981. Vielsen var helt perfekt, overdådig og pompøs, og Englands kommende dronning hadde usedvanlig gode ferdigheter når det kom til media. Hun var verdens mest fotograferte person, alle elsker ‘Lady Di’… Men mannen hennes gjorde tydeligvis ikke det og ville heller være sammen med sin eldre venninne Camilla. Diana ble mer og mer ulykkelig, og da hun endelig var i ferd med å finne gleden igjen med den velstående forretningsmannen Dodi Fayed mistet hun livet i en voldsom trafikkulykke i Paris. Sjåføren fikk skylden for å ha kjørt for fort og i påvirket tilstand, men mange hadde også andre konspirasjonsteorier. Var det egentlig en ulykke?

Det var i hvertfall det sørgeligste høydepunktet når det kommer til ulykkelig kjærlighet.

Les også: Derfor er det en god idé å betale for din datingprofil 

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.