Sånn styrer du unna parforholdets 10 verste kjærlighets-knusere

Syvårs-krisen - klarte dere den? Eller har det også vært en syv-og-et-halvt-års-krise, en åtteårs-krise, eller en uendelighets-krise? Ble forholdet deres satt ut av kontroll med alle de klassiske kjærlighets-knuserne? Bli kjent med de - og ha bedre forutsetninger fra start i ditt neste forhold ved hjelp av våres unike matchmaker-teknologi.

Sarah Johnson
Author

Siden du leser dette, er det en stor sannsynlighet for at du savner en kjæreste. Har du blitt singel fordi ditt tidligere forhold var strødd ut over et hav av ufred, krangler, irritasjon og utmattelse? Fordi gnisten forsvant og romatikken falmet?

Ærlig talt! Det er kun de forheksede forundt å ha et livslangt parforhold uten problemer, men det kan la seg gjøre å identifisere de verste kjærlighets-knuserne. Og hvis du har vært i et langvarig forhold, tror du da ikke at du kanskje gjenkjenner en eller flere av de som står under her? Ved å være oppmerksom på de, kan du styre unna de fremover og komme mye bedre ut fra start med din neste kjæreste. Og du kan gi kjærligheten enda bedre odds ved å bruke våres unike matchmaker-teknologi.

“Hvorfor ikke allerede fra start få klar beskjed om hverandres holdninger?”

Å falle for hverandre handler om kjemi, om å være på bølgelengde, om tiltrekning. Men det gir et ekstra godt utgangspunkt hvis også våres planer og fremtidsdrømmer og innstillinger til små og store ting i livet er nogenlunde samstemte. Matcher vi hverandre i vår livsstil? Har vi de samme preferansene i forhold til hvor vi vil bo? Til hvordan og hvor mye vi jobber, har ferie, har sex, ser andre mennesker, bruker penger? Det er typiske emner, som de fleste av oss kommer til å diskutere når hverdagen tar over, så hvorfor ikke allerede fra start få klar beskjed om hverandres holdninger? Det hjelper matchmaker-teknologien til med. Og den forhindrer jo aldri en match, den gjør det bare klart på hvilke punkter og i hvor høy grad vi er enige og ligner på hverandre når det kommer til holdninger, vaner og personlighet.

Læs også: Trist eller tilpas som single? Lad ikke dine tanker begrænse din dating

Med den helt riktige matchen får vi et pent forsprang når det kommer til å utkonkurrere kjærlighets-knuserne. Kjærlighets-knuserne er vaner og atferd som kan smitte ett hvilket som helst parforhold med misnøye og håpløshet, så de er farligere enn vi tror. Her er de ti verste:

1. Samboer-butikken er i gang

Hverdagen og dens rutiner har fanget oss. Hele “butikken” kjører som en velsmurt liten virksomhet, men kjærligheten… den kjører ut av sporet. Dag ut og dag inn sørger vi for at det er styr på barna, hjemmet, vasketøy, handling og felleskalenderen. Romantikken er imidlertidig blitt falmet, ingen husker når det sist var rom for en kjærestekveld i byen. Vi er mest av alt blitt samboere.

2. Vi kjeder oss

Vi har landet et sted hvor vi tar hverandre forgitt, og vi får ikke riktig tatt hull på problemene som får oss til å kjøre på rutinen. Muligvis er det for skremmende å sette ord på, fordi de handler om (sjelden, kjedelig, manglende) sex, komfortable sofakropper, irriterende svigerfamilie- og ren og skjær kjedsomhet. Vi trenger å gjøre noe nytt og anderledes sammen, men ingen av oss tar initiativet.

3. Sex? Ikke her

Sex er noe andre har. I et etablert parforhold kan det være mange grunner til at sex blir en mer sjelden fornøyelse - eller ikke-eksisterende. Helseproblemer, medisiner, små barn, for mye rødvin, generell tretthet og stress kan utfordre lyst og evne, så den erotiske forbindelsen ryker. Og det kan føles veldig grenseoverskridende og kleint å snakke om det – og starte igjen. Så er det verdt å huske at det er det samme som å stå på skøyter eller finne frem gitaren man fikk opplæring i å spille som barn: man skal bare øve seg og finne tilbake til de gamle kunnskapene, før det blir gøy…

4. Uoppfylte mål og ambisjoner

I vårt parforhold inngår vi kompromisser og ender ofte med å nedprioritere noen av våres egne ønsker eller mål. Kanskje drømte vi om å leie et cruiseskip eller bli en skibums for å reise ut og oppleve noe eventyrlig, men nå har tiden gått fra de idéene. I takt med at muligheten for å gjenoppta hva-enn-det-nå-var forsvinner, vokser frustrasjonen. Den kan til og med nesten ende i at man tror det er partnerens skyld at det aldri ble noe av.

5. Toleransen blir mindre

I begynnelsen når vi er forelsket, er det ikke grenser hva vi overskuer. Samme det vel, at du kom til å søle litt rødvin på sofaen min, satt merker på gulvet mitt med stilletthelen din, glemte å slippe inn katten… Men gradvis blir vi mindre tolerante, mindre tålmodige og også mindre tilgivende. Det vi tidligere trakk på skuldrene av - eller lo av, skjærer vi nå tenner av. Vi glemmer at vi faktisk er på samme lag.

6. Vi slutter med å feire

En gang kunne vi feire alt mulig. Hvis vi fikk lyst på champagne, feiret vi bursdagen til fisken i akvariet, eller at det var lillelørdag. Men gradvis blir vi selv våre egne merkedager omtrent ikke markert, og de gavene vi tidligere ga til hverandre og som fikk oss til å føle oss spesielle, forsvinner – eller blir til noe praktisk vi er enige om at vi trenger. Problemer er at vi stadig har behov for å bli verdsatt og bli overrasket, selv om vi har kjent hverandre i tusen år.

7. Vi har glemt å le

Tidligere tok vi lett på alt mulig. Kanskje i en sånn grad at venner, søsken eller kollegaer rett frem beskyldte oss for det: “Helt ærlig, kan du ikke bare være alvorlig et lite øyeblikk?” Men gradvis har det tullete og humoristiske bleknet, og selv når vår bedre halvdel sier noe muntert, er det eneste vi klarer å prestere, et blodfattig smil. Vi har sluttet å være morsomme og har helt glemt hvor fint det er å le ordentlig. Sammen.

8. Regnearket får oppmerksomheten

Sparekonto, kredittlån, oppsparing. Økonomien fyller, og det gjør også gjenstanden for den - huset eller leiligheten også. Innkjøpene foregår i byggemarkedet og helgebrunch med vennene blir avlyst fordi veggene i kjelleren skal sparkles og gresset skal renses for mose. Det er også noen forsikringer som skal gjennomgås, og hvordan er det med diverse abonnementer? Tall og kolonner fyller opp der hvor det tidligere var late søndager under dynen.

9. Forskellige rutiner

Vi har begynt å stå opp og legge oss på forskjellige tidspunkter. Vi lar den andre sove når vi selv skal opp tidlig for å dra på jobb, eller en av oss blir oppe lenge for å se på Netflix, selv om partneren har sagt god natt og gått og lagt seg. Eller vi har rett og slett valgt å flytte inn på hvert vår soverom, så vi hverken begynner eller avslutter dagen sammen.

Måltidene blir også ofte delt opp av møter og fritidsinteresser, og intimiteten kan ikke overleve under de betingelsene.

10. Utvikling og avvikling

En gang ville vi nøyaktig det samme og kunne bli enige om alt fra feriemål til flytting. Nå har vi vokst i forskjellige retninger, og mens en av oss trives utmerket med det stille hverdagslivet uten for mange utfordringer, vil den andre følge sine ambisjoner, gjøre nytte for seg, oppleve noe, sprudle… Så uten at vi egentlig har oppdaget det underveis, er vi plutselig blitt en match mellom et sofadyr - og en sputnik, som fiser ut - ikke i - men av rommet.

Læs også: 5 råd til deg som savner en kjæreste

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.