Därför ska du hitta någon att fläta fingrarna med

5 enastående fördelar med att hålla någon i handen. Det är nämligen inte bara trevligt att gå hand i hand. Det stärker hälsan och ditt humör också.

Sarah Johnson
Author

Vi håller små barn i handen för att skydda dem. Ger en hand till en vacklande pensionär. Hälsar hövligt med ett fast handtag – och så tar vi varandras händer när vi har blivit ett par. Att ta sin partners hand är kanske inte den typ av gest som gör mest väsen av sig på den romantiska skalan, men det finns enastående fördelar i att fläta samman fingrarna. Här är en handfull av dem:

1. Skapar trygghet

Att hålla hand skapar trygghet och ger en omedelbar förnimmelse av tillhörighet. Andra förstår också direkt att två människor som håller hand hör ihop med varandra när de ser dem ute på stan. Det har alltså ett högt symbol- och signalvärde.

2. Minskar stress

Vi har en hög koncentration av nervändar i fingerspetsarna och händerna, och även en liten smekning över handflatan har en lugnande effekt. När vi håller hand så sjunker stresshormonet kortisol, samtidigt som kärlekshormonet oxytocin stiger. Det får oss att känna oss tillfreds och stärker känslan av samhörighet och tillit.

Läs också: 7 myter om kärlek och onlinedating

3. Lindrar smärta

Det finns vetenskapliga bevis för att smärta känns mindre outhärdligt när någon tar oss i handen. Den korta förklaringen är att det sänker blodtrycket och hjärtrytmen och får oss att slappna av mer i musklerna. Forskare på ett israeliskt universitet har bevisat att hjärnvågorna synkroniseras när vi håller någon i handen som vi tycker om, och det är ett effektivt sätt att lindra smärta på.

4. Bra flirt

Kroppsspråket är viktigt när vi flörtar med varandra, och en lätt beröring eller att fatta tag i någons hand eller handled för att t.ex. gå över gatan skapar en gullig kontakt och avslöjar en viss passion.

5. Motverkar ensamhet

Man kan känna sig ensam både när man är själv och i sällskap med andra, men om någon tar ens hand så förträngs ensamhetskänslorna. I Japan har man byggt en robothand som kan hålla människor i handen och ge ett tröstande eller hängivet kläm på kommando. Osampo Kanojo heter robothanden som har en textur som påminner om människans hud.

Får vi föreslå ett alternativ: Så hittar du en partner i sommer

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.