7 orsaker till att du kan förälska dig våldsamt snabbt 😍

En gnista är allt som ska till för att blixten ska slå ned. Men vad är det egentligen som ögonblickligen kan framkalla en högromantisk spänning på en date? Här är 7 goda bud.

Sarah Johnson
Author

Attraktion. Den känslan kan man inte ta fel på. Du kan känna det på din puls, och på samma gång är det outforskat äventyrligt och som att möta en god, gammal vän och snabbt hamna på samma våglängd.

Kan man förälska sig på ett ögonblick? Tja, den tidsramen är nog lite i överkant, men däremellan krävs det bara en liten gnista för att blixten ska slå ned. Och vad händer då när det från klar himmel uppstår en högromantisk spänning på en date (eller i andra situationer för den delen)? När och varför uppstår den här magnetismen mellan människor som egentligen inte känner varandra (ännu)? Uppstår den av ett fysiskt begär? Något spirituellt? Är det människor som har känt varandra i ett tidigare liv, eller vad är det frågan om?

Här kommer 7 goda bud:

1. Du tycker om det du ser

Fysisk attraktion är avgörande för att man ska tända igång känslor mellan människor som inte känner varandra ännu. Man har forskat på ämnet, och män blixtförälskar sig oftare än kvinnor. Orsaken till det ligger nog i att kvinnor rent biologiskt är disponerade till att vara mer eftertänksamma i valet av partner, då det är dem som föder barnen.

2. Din fantasi springer i förväg

När vi träffar en annan människa som vi klickar med så kan fantasin snabbt springa i förväg. Detta gäller särskilt om vi har tillbringat lång tid med att vara ensamma och vi länge har saknat kärleksfull uppmärksamhet. Nu sitter det en människa framför dig och fyller dig med värme, och därifrån är det väldigt enkelt att bilda en illusion om att det är den stora kärleken.

3. Härlig doft

Två människor kan uppleva att det finns en närmast oförklarlig förbindelse, och det går inte att veta om den är övergående eller permanent. Här är det blott en aura av något romantiskt som inte går att analysera fram. En outtalad förståelse, en särskild blick – och inte minst en härlig doft. Dofter och feromoner är luftburna partiklar som har ett slags kommunikationssystem människor emellan, och de har en enorm betydelse för vårt val av partner.

4. Det förflutna spökar

Det förflutna kan inverka på olika sätt. Din nya date kan påminna dig om din gamla kärlek så pass mycket att du blir helt handfallen. Men det uppstår då och då ett fenomen hos par som lever lyckliga tillsammans: Med tiden tror de på att det var det som hände när de träffades. Kärlek vid första ögonkastet. De upplever att de alltid har varit förälskade. Illusion och minnet har tagit sig en svängom i mixern.

Läs också: Långdistansförhållande? 10 tips för hur du lyckas få det att hålla

5. Overload av oxytocin

Förstahandsintrycket har en enorm betydelse, och det skapas inom 7 sekunder. Vi tar alltså inte lång tid på oss att besluta oss för om vi är positivt eller negativt inställda till någon. Och om vi känner stark attraktion utsöndrar hjärnan oxytocin, vilket är det ämne som också kallas för kärlekshormonet. Med oxytocin landar vi lätt i en akut förälskelse.

6. Humörboost

Du kan inte låta bli att le när du ser, tänker på, hör honom eller henne. Det är sättet ni skrattar tillsammans på – och vad ni skrattar åt. Humor är otroligt attraktivt, och om din date boostar ditt humör till euforiska höjder kan du lätt konstatera att du har blivit förälskad. Det har du kanske också.

7. Trygg ömsesidighet

Det känns som att ni alltid har känt varandra. Det är en ömsesidig förståelse och trygghet, och likväl fladdrar fjärilar i magen och gör det svårt att koncentrera sig. Men i de stunder då du kan fokusera, så är det bilden av er två du fastnar på. Tillsammans. Framöver.

Läs också: Läs också: Därför är det en god idé att betala för din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.