7 bra frågor till din date

Krullar sig tårna vid tanken på att landa i en pinsam ööh-öööh-situation på en date? Släta ut dem bara. Med lite förberedelser slipper du att samtalet hamnar i lä.

Sarah Johnson
Author

Vem har inte råkat säga något som gjort att man omedelbart velat gå och gräva ner sig? Något otroligt pinsamt? Men det finns något som är minst lika illa som att säga något och känna sig dum. Det är att inte säga något. Att sitta på en date och vara helt stum. Och när ens date inte heller hittar något att säga, då börjar syrsorna spela lite väl högt. Tårna krullar sig i skorna... Undvik det scenariot för alltid med de här 7 förslagen.

1. Vad gör du för något?

Detta är nog en av de vanligaste öppningsfrågorna. Du vet säkert redan vad din date jobbar med eftersom ni har skrivit tillsammans före ni bestämde er för att ses. Men frågan kan varieras på flera sätt: Vad har du gjort idag? På den senaste tiden? Och svaret kan lätt landa i en axelryckning, inte så mycket... Inget särskilt... Fråga mer konkret: Hur ser en typisk dag ut för dig? Din bästa lediga dag? Är du en morgonmänniska, eller vilken är din bästa tid på dagen? Varför det?

Läs också: Så bryter du isen på första dejten

2. Mat är alltid gott

Vissa ämnen är så tama att de nästan borde vara förbjudna. Vi pratar t.ex. alla om vädret, men helt ärligt – det är så otroligt osexigt. Vädret är vad det är. Om du trots det vill ge dig på meterologin så kan du fråga om vädret påverkar din dates humör? Då rör sig samtalet mer mot känslor än en femdygnsprognos. Mat är däremot nästan alltid ett bra samtalsämne. Vad är din favoriträtt? Eller om du skulle leva av en bestämd maträtt framöver, vad skulle det vara? Eller finns det något du inte tål? Det blir också ganska naturligt att prata om mat om ni äter något tillsammans.

3. Har du en favoritplats?

Det är alltid en god idé att röra samtalet mot något som skapar glädje. Stämningen kommer garanterat att lyftas när vi pratar om något som vi tycker är spännande, och ens favoritplats har i regel en bra historia i följetång. Det kan självfallet också vara att den bara är vacker. Eller rolig, om det är en bar eller en mountainbike-runda, och en favoritplats säger mycket om vad din date tycker om. Om favoritplatsen är hemma (vilket ju går an), varför är det så? Beror det på att ingen annan bestämmer om disken är färdig och sängen är bäddad? Eller beror det på att allt står fint och ordnat som i ett laboratorium?

4. Finns det någon som fortfarande tror att ni har en flört?

Du kan komma undan med mycket om du har en enkel och humoristisk ton och undviker att vara alltför utfrågande. Vi vill alla gärna veta om det är "fritt fram" eller om det plötsligt står ett förnärmat ex som inte har förstått eller erkänt att allt är över. De flesta av oss vill inte starta något med någon som fortfarande reder ut något oavklarat, för vad kan hända då? Vissa kommer att sucka djupt och berätta att det finns ett skört ex som stalkar hen. Och rätt ska vara rätt, det kan vara tillfälligt. Det kan också vara att det finns en rimlig anledningen till att exet dyker upp hela tiden. Din date kanske inte har stängt dörren helt och hållet.

5. Hur är din drömpartner?

Vem tycker om att skjuta från höften och svara på den frågan? Man kan ju prata i lite mer generella termer: Nämn några egenskaper som din partner ska ha? Eller nämn några drag som du aldrig skulle gå med på? Det kan vara bra att veta om svaren nu i någon grad matchar ens egen karaktär. Och det ser inte överdrivet bra ut om din date inte hittar något svar på frågan. Vuxna och ansvarstagande människor vet i regel vad de vill. Annars vet de åtminstone vad de inte vill. Du vill gärna veta något om din dates moral och värderingar.

6. Ånger och förlägenhet

Om du frågar din date om det finns något som hen har ångrat i sitt liv så kommer du snabbt se om personen tar lätt på livet (eftersom din date skojar om det och bjuder på sig själv) eller om hen är mer allvarlig. Svaret kommer dessutom berätta något om hur pass villig din date är att dela sårbar information med dig. Om hen inte har tänkt sig att det ska bli för personligt så får du ju bara ett ytligt svar.

7. Vilken berömd person vill du gärna träffa?

– Spelar det ingen roll vem? Ska det vara någon som fortfarande lever? – Lyssna, vi leker bara, så det kan vara Albert Einstein, Marilyn Monroe, Bill Gates eller Lady Gaga... Och vad skulle du fråga? Din dejts svar avslöjar hur fantasifull hen är, och kanske också något om personens livsinställning. Är hen t.ex. intresserad av politik eller ekonomi, bekymrad om klimatet, sin hälsa – eller bara med i svängarna? Har någon av er träffat en kändis på riktigt? En författare på en bokträff, en landslagsspelare på stadion, en känd skådespelare eller politiker? Anekdoter är bra för att få igång samtalet och därifrån är det inte långt till att ni pratar om er själva.

Läs också: Sant eller falskt? Vad tycker du om dessa 6 kärleksklischéerna?

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.