6 bevis på att du ska ta vara på tiden i sänghalmen

Vet du att ett bra sexliv stärker immunförsvaret, hjälper dig hålla vikten nere och humöret uppe, ja, det är generellt hälsofrämjande och livsförlängande! Så trots corona finns det en bra anledning till att hoppa i säng med någon.

Sarah Johnson
Author

Sex är bra, sex är hälsosamt. Sundhedsstyrelsen förespråkar sex, och självfallet ska man också som singel kunna dyrka sex i en tid med corona... Så sade Søren Brostrøm, Danmarks motsvarighet på Anders Tegnell, redan på en av de första corona-pressträffarna förra året, och av allt som han har sagt är det uttalandet om sex som har blivit citerat och offentliggjorts mest – även i resten av världen. Som direktör för den högsta hälsoutbildande myndigheten i Danmark känner han till alla bevisade fördelar med att vi som människor har ett bra sexliv.

Nu när vi rör oss mot hösten och vintermörkret där snoriga näsor och hängiga ansikten tränger sig på – och begränsad sällskapslust – så är det extra viktigt att vårda tiden i sängkammaren. Men lägg kudden åt sidan och bjud med någon upp bland lakanen. För sömn är bra för hälsan. Sex är bättre:

1. Stressreducerande

Helt ärligt, invänder du och skakar på huvudet. Stress, som den typ av stress som en pandemi kan utlösa, får många människors sexlust att dala och försvinna. Men sex är faktiskt ett otroligt bra stressreducerande medel. Lyckohormonet oxytocin stiger, och det gör dig på bättre humör och hjälper dig att sova bättre. Hormonerna bryr sig dock inte om du har sex med en partner eller med dig själv!

2. Fettförbränning

I Kanada jämförde en grupp universitetsstudenter kaloriförbränningen vid löpning med förbränning i samband med sex under någorlunda samma antal minuter. Löpningsförbränningen vann, vilket nog inte kommer som en överraskning. Resultaten visade att kvinnor förbränner tre gånger så många kalorier när de springer som när de hade sex. Skillnaden på männens kaloriförbränning var något mindre, vilket troligtvis beror på att de är mer aktiva och väger mer. Men sex får upp blodtrycket och hjärtrytmen på samma sätt som löpning, minskar hungerkänsla – och sen ökar det också kroppsmedvetenheten, vilket får oss att vilja ta hand om oss själva bättre.

Läs också: Sant eller falskt? Vad tycker du om dessa 6 kärleksklischéerna?

3. Hälsa

Människor som är i ett nära förhållande och som har regelbundet sex har en högre nivå av antikroppar i kroppen, och därmed har de ett bättre motstånd mot infektioner och bakterieangrepp. Risken för att drabbas av sjukdomar som hjärtsjukdomar, inkontinens samt bröst- och prostatacancer är också lägre.

4. Rörelse

Människor med ett aktivt sexliv har en tendens att röra på sig mer i andra sammanhang än de som inte dyrkar sex – eller som gör det sällan. Det kan självfallet också tolkas på andra hållet: Människor som generellt sett är aktiva är också mer aktiva i sängen. Under alla omständigheter är fysisk aktivitet positivt på flera punkter, t.ex. för att balansera blodsockernivån (och därmed viktkontroll) eller om man försöker att sluta röka.

5. Vacker hud

Dermatologiska undersökning fastslår att sex gör underverk för vår hud, och den glöd som uppstår direkt efter att vi har svettats tillsammans är inte bara en tillfällig boost. Stresshormonet kortisol minskar, och det ökar produktionen av kollagen som är det ämne som hjälper till att hålla huden mjuk, spänstig och fri från rynkor.

6. Minne

En studie på 6 000 försökspersoner som utfördes för två år sedan kom fram till att det finns ett samband mellan regelbundet sex och ett välfungerande minne för människor över 50 år. Det finns också generellt bättre hjärnfunktion hos människor som känner sig lekfulla och pigga.

Vill du läsa fler artiklar om parförhållanden? Klicka HÄR 💗

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.