24 bra anledningar till att juletid är trevligare när man är två

Julen är hjärtans fest. Och inte bara julhjärtanens. December är traditionellt sett en hektisk månad, men den är också trevlig, och alla människor förtjänar någon att dela julen med. Så om du saknar en partner så har du något att göra: Starta julmånaden med en date.

Sarah Johnson
Author

Lådan med julpynt ska tömmas – bankkontot ska helst inte det. Det finns mycket att rodda med i december och även om julmånaden kan vara hektisk så är den också mysig. Om man har någon att dela den med.

Julkalendern på justkiss.se har 24 goda anledningar till att det är roligare att vara två – även under jul – och du behöver inte vänta med att "öppna luckorna". Läs vidare och låt dig inspireras till en hjärtvärmande decemberdate.

1. En offlinedag

Det här förslaget kanske är lite märkligt när det kommer från en onlinedating-sida, men ändå: Ställ telefon och iPad i flygläge och var offline en hel dag. Låt det vara jul som på den gamla goda tiden och klipp ut julhjärtan och strutar och fläta stjärnor. Och fingrar.

2. Stanna kvar i sängen

Sov länge, dyrka sex, slå sten-sax-påse om vem som ska hämta kaffe och se på film och serier på datorn. Eller kombinera med punkt 1 och skriv önske- och kom ihåg-listor – och dyrka mer sex.

3. December-picnic

Julmånaden i dessa trakter är oftast en blöt och blåsig affär, men om vädret skulle bjuda på torrt och klart så kan du ha en picnic och hälla något varmt i termosen. Hitta lä i skogen och stanna ute tills stjärnorna tindrar på den mörka himlen.

Läs också: Har du blivit nobbad? Så kommer du på fötter igen

4. Konsert eller match

Julkonserter finns det så det räcker och blir över i kyrkor och kulturhus, och om du inte tycker om gospel och de klassiska juldängorna så är idrottsmatcherna i sporthallen en härlig paus från glögg och pepparkakor, trängsel och stök. Särskilt om man har någon att gå med.

5. Hemlagat godis

Att göra eget godis, hälla karamellfärg i marsipanen, smaka på mandlar och täcka dem med choklad hör till julen och det är en uppgift som är roligast när man är två. Kanske ska ni ha en vänskaplig tävling om vem som gör den gulligaste marsipangrisen?

6. Julmarknader

Gå på julmarknad. Det kan vara en liten en på det lokala torget, eller så kan det vara den största på andra sidan gränsen, en av de tyska marknaderna där hela byn svämmar över med julstånd och läckerheter. Det är bara att hoppa på tåget. Helst med någon annan...


7. Skattjakt på återbruk

Efter den andra söndagen i advent är bankkortets kant skarpt som ett rakblad och pekfingret som swajpar över mobilepay har börjat värka. Plana ut utgiftskurvan genom att gå på skattjakt i second hand-butiker eller på loppmarknader inomhus. Hitta gåvor eller överraskningar som föder leenden för att de är galna, skeva och nostalgiska.

8. Och om det kommer snö

Klimatförändringarna ökar ju inte chanserna för en vit jul, men tänk om det likväl faller snö över helgen och vi kan gå ut och bli som barn igen – bygga snögubbar och ha snöbollskrig? Det är ju väldigt trist om man inte har någon att sikta på.


9. Förändringar ska ske

Ska man kanske inte flytta runt på möblerna och inreda lite annorlunda innan lådan med julpynt åker fram? När soffan ska flyttas är det bäst att det finns någon som kan lyfta den andra änden. Hemmafix- och inredningsprojekt är definitivt roligast och mest gångbara när man inte sköter om dem på egen hand.

10. Ikea-testet

Apropos inredning kan du ta det ultimata analoga matchmaking-testet genom att bjuda ut din nya partner till Ikea och få med hem några stora, tunga paket med brädor, beslag och skruvar. Om ni kan samarbeta med att sätta ihop innehållet till en välfungerande möbel så tror vi på er!

11. Dans, dans, dans

Tango, salsa, vals och cha-cha-cha. Man behöver inte ha varit med i Let's Dance för att gå ut och dansa. Man behöver bara vara två. Det finns dansskolor, klubbar och popup-evenemang i hela landet. Kolla på nätet och klä dig i lätta skor som får er att sväva fram över dansgolvet. Eller stapla och skratta.

12. Mysstrumpor

Det ultimata julmyset omfattar eld i spisen, varm toddy eller choklad och några frasiga pepparkakor. Då kan man slå sig ner i sina mysstrumpor och hygge sig. En tallrik med stearinljus kan naturligtvis också skapa stämning om man nu saknar en spis, men han eller hon som du ska mysa med kan du inte undvara.


13. Oldschool brädspel

Brädspel – Ludo, Besserwisser eller en omgång oldschool Yatzy med glögg och pepparkakor eller kaffe och lussekatter är en ganska trevlig och avslappnad eftermiddag, och man kan även glädja sig över att det är tärningarna som rullar och inte kronorna. Har du någon att spela med?

14. Ut på skidor

Kan du stå på skidor? Då har du kanske redan planerat säsongens semester till Alperna eller de norska fjällen. En paus i denna huttriga månad kan också vara en tur till någon av de sydsvenska destinationerna, Isaberg eller Vallåsen? Sen kryllar ju norra Sverige av skidbackar, så du lär inte ha svårt att hitta något.

15. Låna en fonduegryta

Från början är fondue en över 300 år gammal schweizisk uppfinning. Man började med en gryta smält ost mitt på bordet och doppade bröd i den med hjälp av långa gafflar. Under 1960-talet blev fondue otroligt populärt i hemmen – inte med ost utan med kött och små grönsaksbitar och champinjoner som stektes i olja, buljong eller rödvin. Och konceptet har senare utvecklats med en dessertversion med frukt som doppas i smält choklad.

16. Prova något nytt

Julen är full av traditioner. Vi gör det vi brukar göra. Varför inte bryta mönstret? Om ni ska på date, prova då att brainstorma först: Vad har ni alltid velat göra, men inte provat ännu? Gjort hemmalagad sushi, doppat fötterna i ett fiskspa, dansat linedance, varit på bridgewalking eller fått en tantramassage... Att prova något helt nytt tillsammans är ett steg ut ur komfortzonen. Och det kan också vara en god metod för att lära känna varandra.

Läs också: Vad kvinnor egentligen menar när de säger...

17. Skratt, bowling, karaoke

Stadens inneställen och barer kokar över i julmånaden när alla ska ut och eftersläcka julfrukostar. Det finns liv och rörelse överallt, så varför inte kasta sig ut i festen? Spela bowling, gå på karaoke-bar eller besök en vinbar med god stämning.

18. Bambi på is eller…

Mitt i det stillasittande jul-kaloriintaget så kan det vara skönt att upptäcka att man också har en kropp. Det upptäcker man på isbanan, och oavsett om du är som Bambi på hal is eller en gammal hockeyspelare så är skridskoåkning förknippat med humor och vitalitet.

19. Ska du på museum?

En del muséer har butiker där man kan hitta unika julklappar. Och ett museum är för övrigt helt perfekt för en date då varje utställning bjuder på mycket att prata om och reflektera över. Färger och ljus inspirerar oss ännu mer under dessa mörka tider, så det kan vara något alldeles särskilt med att gå på museum eller besöka ett galleri som har öppet på kvällen.

20. Laga en god måltid

Att laga mat tillsammans är ett effektivt samarbetstest, och då resulterar det förhoppningsvis i en mysig middag med levande ljus där ni har chansen att rosa varandras kulinariska förmågor. Skulle de visa sig vara begränsade så kan ni ju koka risgrynsgröt och gå direkt på desserten.

21. Hämta en julgran och pynta den

Ingen jul utan en julgran. Om julklockorna ska klinga helt så måste du självfallet ut och fälla ett träd på en julgransplantage, men du hade kanske tänkt dig ett litet träd i en kruka? Att vara två när man pyntar granen medan de gamla klassikerna med Wham, Brenda Lee, Chris Rea och Mariah Carey flyter ut ur högtalaren säger det ni båda tänker: "All I want for Christmas is You..."


22. Julklappsleken

Julklappsleken, som antingen har tagit över eller kompletterat den stora julklappsorgien, kan framgångsrikt omvandlas till ett partner- eller datingspel för två. Det är bara att köpa några presenter och komma överens om reglerna innan ni kastar tärningar. Med hänsyn till den vidare julefriden kan det löna sig att bestämma om presenterna ska innehålla massageolja och pikanta underkläder eller bara ett paket med julte med apelsinsmak.

23. Sightseeing för julbelysning

Innan klimat- och energikrisen har julbelysningsentusiaster verkligen ansträngt sig för att överträffa Chevy Chase i julkomedin "Ett päron till farsa firar jul", där han pyntar sitt hus med så många ljusslingor att strömmen går överallt. Det finns fortfarande folk som går all in med julbelysning, så ge er ut och upplev de överpyntade husen och vägarna.

24. Julaftonsdate

Julafton. Förhoppningsvis ska du vara tillsammans med din närmaste familj. Men om du sitter själv på julafton, är aftonen slut då? Du kan också stämma träff med någon och ha en julaftonsdate, många barer håller nämligen öppet. Och kan du föreställa dig något bättre än att träffa någon över en kall öl, när maten och godiset har ätits upp, och gåvorna delats ut? Det kan ju vara att du sparat den bästa julklappen till sist.

Läs också: Långdistansförhållande? 10 tips för hur du lyckas få det att hålla

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.