11 verdifulle råd som gjør deg mye mer attraktiv på første date

Tid og sted er avtalt, det er første gang dere skal møtes, og nå snurrer tankene rundt i hodet, som sokkene i en tørketrommel. Hva skal du ha på deg? Finner dere noe å snakke om? Og hva nå hvis det allikevel ikke er noe? Pust dypt inn - og la oss komme deg til unnsetning.

Sarah Johnson
Author

1. Fargen rød

Kvinner som har på seg rødt tiltrekker lettere det motsatte kjønn. Det er vitenskapelig bevist, og det gjelder uansett om det er klærne eller sminken – typisk leppestiften, som er rød.

Vi forbinder den røde fargen med kjærlighet og lidenskap, og en online dating undersøkelse har påvist at kvinner som har på seg rødt på profilbildet sitt får signifikant flere henvendelser enn de som kler seg i sort, hvitt eller andre farger for den saks skyld. Den røde fargen gjør kvinnene mer tiltrekkende og sexy i mannens øyne. Akkurat hvorfor fargen rød har den effekten, er det ikke noe dokumentert svar på. Sannsynligvis henger det sammen med at rød også er fargen på hjertet, leppene og kjønnsorganene våre - nettopp de anatomiske faktorene som er essensielle i forhold til vår reproduksjon- og dermed overlevelsesevne.

Bonus info: En morsom detalj er, at kvinnelige servitører med rød leppestift får mer tips (fra menn) enn kollegaene uten røde lepper.

2. Kom til avtalt tid

Har du selv prøvd å sitte – kanskje på et offentlig sted, hvor hvem som helst kunne se at du satt og ventet på noen – og minuttene bare gikk og gikk? Det er overhodet ikke morsomt å sitte å spekulere på om man i beste fall har tatt feil av tiden eller hvor dere skulle møtes, eller om man faktisk rett og slett har blitt latt i stikken. Og når daten din endelig dukker opp, skal dere begynne møtet med unnskyldninger og forsikringer om at alt er ok (selv om det ikke er tilfellet), og du skal bruke energi på å riste av deg den ubekvemme følelsen. Konklusjon: Kom til avtalt tid. Send sms hvis sykkelen har punktert eller bussen er forsinket.

Bonus info: Jo mer du klarer å sette deg inn i den andres situasjon, jo mer troverdig vil du bli oppfattet. Ved å møte presis indikerer du tydelig at folk kan regne med deg. Det er attraktivt.

3. Fornøyd i stedet for fancy

Danske Gitte Nielsen, som på 1980 tallet ble gift med Sylvester Stallone, fortalte en gang om at hun før parets første date prøvde alle klærne sine - det har utvilsomt tatt lang tid. Men hun kunne ikke bestemme seg for hva hun så best ut i, og endte med å hoppe i et par jeans og en hvit skjorte. Uansett hva den langbenede modellen har på seg, kan hun jo i høyere grad enn flertallet av oss få menn til å snu seg ette henne på gaten, men strategien er verdt å følge: Ta på deg noe du primært føler deg vel i, og som sekundært fremhever det du liker ved kroppen din. Baggy joggebukser er ikke bra for hverken ditt selvbilde eller ditt speilbilde, og fint eller stramt tøy kan lett få deg til å sitte litt stivt på stolen og få deg til å være mer oppmerksom på eget utseende enn på omgivelsene.

Bonus info: Når du føler deg komfortabel i klærne du har på deg, slapper du bedre av og kan være tilstede ovenfor daten din.

4. Vet du hva dere skal snakke om?

Du har forhåpentligvis allerede kommet frem til noen emner og interesser dere kan snakke om gjennom den korrespondansen dere allerede har hatt. Allikevel kan det lønne seg å ha litt ekstra med i sekken for å sikre at samtalen flyter lett. Sjekk f. eks. dagens nyheter. Det er plusspoeng å hente i å være oppdatert og utadvendt. Du kan også på en søt måte tvinge daten din ut av busken med spørsmål som: Hvordan ser din perfekte dag ut? Eller hvis du kunne velge mellom alle verdens mennesker, hvem ville du da helst møtt (altså bortsett fra meg)..? Det kommer naturligvis litt an på stemningen, om det virker naturlig å slenge ut den slags spørsmål. Men et studie fra Harvard universitetet i Boston har vist at mennesker i høyere grad føler en større tilknytning til daten når samtalen er innholdsrik fra starten av, enn hvis man starter med smalltalk.

Bonus info: De områdene i hjernen som får deg til å føle deg komfortabel, stimuleres når du snakker om deg selv. Så hvis du får daten din til å snakke om seg selv, gjør du han eller hun glad. Og du blir mer attraktiv.

Læs også: 5 simple råd som løfter daten din

5. Hyggelige folk er rett og slett penere

Når du hører om et menneske du enda ikke har møtt, at det er en veldig hyggelig fyr, eller at det er den søteste damen, så vil din første tanke når dere endelig møtes absolutt ikke være: Fy søren så lite sjarmerende han/hun er! Hyggelige folk oppfattes som mer attraktive, og det kan både være fordi vi har det bra i deres selskap og derfor ikke er tilbøyelige til å være kritiske, og fordi man smiler mer når man er hyggelig. Smil gjør oss alle mer attraktive og kompenserer generelt for skjeve neser, “dumbo-ører”, eller hva vi nå ellers kan få øye på av skavanker hos oss selv og andre. Så tenk på å være hyggelig og anerkjennende. Ikke med klissete komplimenter (du har så fine øyne), men med oppriktighet.

Bonus info: De fleste orker ikke være med folk som ikke har egne meninger og bare jatter med. Det virker desperat når man ikke står for egne meninger eller synspunkter, så husk at man kan være både hyggelig og uenig. Og attraktiv.

6. Aktivitet trumfer passivitet

Et råd som ofte gjentas er at første date skal foregå i en litt “casual” atmosfære. Et restaurantbesøk med tre retters meny kan fort bli litt for mye. Men har dere først gått ut for å spise, så ikke vær nølende når det kommer til å velge på menyen. Ubesluttsomme kaloritellere er ikke i nærheten av å ha samme sexappeal som mennesker som lever i nuet. Og av det som skal til for å få til akkurat det, så er det mat og drikke. Et lite triks er å vente og se hva daten din velger på menyen. Et vitenskapelig eksperiment avslører at mennesker som spiser samme type mat, fortere kommer overens og er mer generøse ovenfor hverandre sammenlignet med par som velger forskjellige retter.

Bonus info: Det er ingen ting som er bedre enn å være sammen med mennesker som har det bra med seg selv. Det får man blant annet ved å være til stede og nyte selskapet, situasjonen - og sine livretter. Veldig attraktivt.

7. Lukten av noe godt

Luktesansen er en lagspiller i “finn-en-kjæreste”-turneringen. Vi er i stand til å registrere minst 10 000 forskjellige lukter, hvor en del av dem ikke bare lukter, men de stinker! Når noe lukter dårlig settes hele systemet vårt i alarmberedskap, og det er bra, for det forhindrer oss i å spise eller drikke noe som kan gjøre oss syke eller drepe oss fordi det er fordervet. Men luktalarmen reagerer også på en mindre skala og får oss til å flykte (eller i det minste holde oss for nesen) når lukten av svette, møkk, dårlig ånde eller sure tær treffer neseborene. Omvendt tiltrekkes vi biologisk av lukten av mennesker som har et immunforsvar som er helt annerledes enn vårt eget. Som gjør at det er størst sannsynlighet for at man får levedyktige barn sammen. Hvordan lukt defineres er ikke så lett å forklare, man bare kjenner det når man møter den. Men å lukte godt av f. eks såpe, er det nest beste trikset for å sjekke opp noen.

Bonus info: Luktesansen har en direkte kobling til hukommelsen din. Du har sikkert merket at en spesiell lukt minner deg om barndommen din. Derfor vil lukten av deres parfyme eller aftershave “henge i” hos dere langt frem i tid. Og forhåpentligvis minne om noe som er attraktivt.

8. Lat som om du ikke er på date

Hvis du drar hjemmefra med en plan om at nå skal du imponere og sjekke opp folk, er sjansene dine for suksess ganske små. Det vil nemlig gjøre deg mer oppmerksom på deg selv, på hva du sier, og hvordan du selv reagerer, enn på det mennesket du har dratt for å møte. Fokuser heller på å bli kjent med daten din og så se hvordan det går derfra. Vær nysgjerrig og tilstede. Hvis du endelig skal snu oppmerksomheten mot seg selv, så tenk på kroppsspråket ditt - sitter du med armene i kors, eller holder du øyekontakt? Snakker du for mye - det kan skje hvis man er litt nervøs - eller husker du å lytte? Eller sier du ikke et eneste ord fordi du er redd for å si noe dumt? Slapp av og forestill deg at du ikke er på date i det hele tatt. Du er bare ute og møter et nytt menneske. Det kunne like gjerne vært en ny kollega eller nabo…

Bonus info: Mobiltelefonen signaliserer at det er viktigere ting (og mennesker) ute i verden, så sett den på lydløs eller slukk den akkurat sånn som man gjør på kino. Fokus gjør deg mer attraktiv.

9. Vær i ditt rette element

Velg møtestedet deres med omhu. En del mennesker bruker mye energi på å lete etter løsninger for å komme seg fort unna hvis det mot formodning skulle gå dårlig på daten. Men hvorfor tenke på en måte som gjør at du hever muren allerede før dere har dratt? Konsentrer deg heller om å finne et sted der du trives. Elsker du å være ute i naturen? Nede ved sjøen? I den gamle delen av byen eller på en bestemt kafé? Det er akkurat sånn som med klærne, hvis du føler deg komfortabel, avspeiles det i holdningen din. Selvfølgelig kan man utfordre seg selv og gjøre litt mer ut av daten med å finne på noe litt usedvanlig. Klatre i toppen av et tre eller dra på fisketur. Det er selvfølgelig forutsatt at ingen av dere har høydeskrekk eller lett blir sjøsjuk, for jo mer overskudd, jo bedre blir daten.

Læs også: På en skala fra 1 - 10: Hvor viktig er et førsteinntrykk?

Bonus info: Et studie fra universitetet i San Diego, California, avdekker at mennesker generelt virker mer attraktive når de opptrer i en gruppe. Det kalles “cheerleader-effekten” og kan forklare hvorfor vi opplever at f. eks et band er veldig hot, selv om hver enkelt av disse musikerne egentlig ikke er det. De fleste går på date to og to, men å være ute blant venner og bekjente kan også gjøre deg mer attraktiv.

10. Den beste versjonen av deg selv

Humor er det sikreste sjekketrikset i verden. Så vær morsom! Hvertfall hvis du er en mann, for det er vitenskapelig bevist at kvinner elsker menn som får dem til å le. Det er imidlertid ikke noe lett råd å følge hvis man ikke naturlig er en munter sjel. Men du kan unngå å være det motsatte, nemlig dyster og bekymret. Nervøsitet har en tendens til å gjøre oss negative, til og med få oss til å banne, noe som sjeldent virker tiltalende: “Åh, det er jo et jævla drittvær, og du skulle bare visst hvor vanskelig det var å finner parkering”. Endre heller litt på mentaliteten så den skrus over på glede, og vær bevisst på å være den beste versjonen av deg selv.

Bonus info: Canadiske forskere har analysert svar om glede og tilfredshet fra over en kvart million mennesker verden over. Deres forskning viser at mennesker - rike eller fattige - fylles av mye mer glede når de gir enn når de tar. Når du gir og hjelper andre, opplever du en psykologisk boost, og det gjør deg enda mer attraktiv.

11. Se deg tilbage

“Du gikk uten å se deg tilbake” synger Anne Dorte Michelsen i bandet “Danser med drenge”. Og det er det verste: Å se ryggen til noen hvis man heller vil se deres ansikt. Hvis du har lyst til å møte daten din igjen, styrker du oddsene dine betraktelig ved å se deg tilbake når dere har tatt farvel og gått hver deres vei.

Du kan ikke vite om daten din også ser etter deg, men du kan være sikker på at det blir oppfattet positivt hvis han/hun ser at du snur deg rundt. Og står dere der på avstand og ser tilbake på hverandre, kanskje det da er starten på noe?

Bonus info: Et blikk sier mer enn tusen ord, sies det. Men spør man en øyelege vil han riste på hodet. Selve øyet har ikke noe utrykk, pupillenes størrelse derimot avslører noe om våres sinnstilstand. Det samme gjør mimikken vår. F. eks. er det praktisk talt umulig å smile overbevisende til noen hvis man ikke mener det. Et falskt smil lyser lang vei. Så vær tilstedeværende og oppriktig. Det er helt klart mest attraktivt.

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din datingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.