11 värdefulla råd som gör dig mer attraktiv på första dejten

Tid och plats är bestämda, det är första gången ni ska träffas och nu virvlar tankarna runt i huvudet på dig som en storm. Vad ska du ha på dig? Kommer ni hitta något att prata om? Och vad händer om det inte känns bra? Andas in – och låt oss komma till din undsättning.

Sarah Johnson
Author

1. Färgen röd

Kvinnor som bär rött attraherar lättare det motsatta könet. Det är vetenskapligt bevisat och det gäller oavsett om det är ett klädesplagg eller smink – tänk läppstift – som är rött. Vi förknippar den röda färgen med kärlek och passion, och en undersökning av onlinedating har bevisat att kvinnor som bär rött på sin profilbild får betydligt fler lajks än om de klär sig i svart, vitt eller andra färger. Den röda färgen gör att kvinnorna blir mer attraktiva och sexiga i männens ögon (en rolig detalj är att kvinnor tjänar mer i dricks från män än sina kollegor om de har rött läppstift). Varför färgen röd har den effekten har ingen kunnat bevisa ännu. Det beror kanske på att rött också är färgen på vårt hjärta, läppar och könsorgan – precis de anatomiska faktorer som är nödvändiga för vår fortplantnings- och därmed överlavnadsförmåga.

2. Kom i tid

Har du själv testat att sitta och vänta – kanske på en offentlig plats där andra kan genomskåda att du väntar på någon – och minuterna bara gick och gick? Det är inte så kul att sitta på nålar och spekulera om man i bästa fall har tagit fel på tid eller plats, eller om man blivit helt blåst. Och när din date då äntligen dyker upp, ska ni påbörja er träff med ursäkter och försäkranden om att allt är okej (även om det inte är det), och du måste lägga energi på att skaka av dig den obehagliga känslan. Slutsats: Kom i tid. Skicka ett sms om cykeln har punktering eller tåget är försenat.


Bonusinfo: Ju mer du förstår dig på att sätta dig in i den andras situation desto trovärdigare kommer du att uppfattas som. Genom att vara tydlig indikerar du att folk kan lita på dig. Det är attraktivt.

3. Tillfreds framför fancy

Danskan Gitte Nielsen som på 1980-talet gifte sig med Sylvester Stallone, sa en gång att hon provade alla sina kläder innan parets första date – och det tog sin lilla tid. Men hon kunde inte besluta sig för vad hon såg bäst ut i, och slutade med att gå klädd i ett par jeans och en vit skjorta. Oavsett vad den långbenta modellen klär sig i så kan hon ju i högre grad än de flesta av oss få män att flacka med blicken, men strategin kan funka för alla: Ta på dig kläder som du först och främst känner dig bekväm i, och kolla i andra ledet på kläder som kan framhäva det som du tycker om med din kropp. Pösiga joggingbyxor gör inget gott för varken självbilden eller spegelbilden, och fina och åtsittande kläder kan lätt få dig att vrida dig i stolen och vara mer uppmärksam på ditt utseende än din omgivning. När du känner dig bekväm i dina kläder så slappnar du av mer och då kan du vara närvarande på dejten.

4. Vet du vad ni ska prata om?

Du har förhoppningsvis redan tagit sikte på några ämnen och intressen som ni kan prata om via de meddelanden ni redan har utbytt. Det kan dock ändå löna sig att ha med ett lager med samtalsämnen för att säkerställa att samtalen flyter på. Kolla t.ex. dagens nyheter. Du får pluspoäng genom att verka påläst och världsmedveten. Du kan också på en gulligt sätt få ut din date på samtalsisen genom att ställa frågor som: Hur ser din perfekta dag ut? Eller, om du kunde välja mellan alla människor i hela världen, vem vill du då gärna träffa (alltså bortsett från mig)? Det beror självfallet lite på stämningen om det verkar naturligt att ställa en sådan fråga. Men en studie från Harvards universitet i Boston har visat att människor i högre grad känner samhörighet när deras samtal är innehållsrikt än om de först närmar sig varandra med småprat.

Bonusinfo: De områden i din hjärna som får dig att känna dig tillfreds stimuleras när du pratar om dig själv. Så om du får din date att prata om sig själv så gör du hen glad. Och du verkar mer attraktiv.

Läs också: Kan man förälska sig i någon man inte har träffat?

5. Smarta personer är snyggare

När du hör talas om någon som du aldrig har träffat, att det är den snällaste killen eller den varmaste kvinnan, så kommer din första tanke, när ni äntligen ses, absolut inte vara: Men gud var hen är ocharmerande och frånstötande! Snälla människor uppfattas som mer attraktiva och det kan både bero på att vi har det bra i deras sällskap och därför tenderar att vara mindre kritiska, och för att man ler mer när man är snäll. Leenden gör oss alla mer attraktiva och kompenserar generellt för sneda näsor, utstickande öron eller vad det nu kan vara för imperfektioner vi eller andra dras med. Så tänk på att vara snäll och bekräftande. Inte med små lumpna komplimanger (du har så vackra ögon), utan med uppriktighet.

Bonusinfo: De flesta blir avtända på folk som håller med om allt. Det verkar desperat, att man inte står för sig själv och sina åsikter, så kom ihåg att man faktiskt kan ha roligt utan att man behöver hålla med varandra.

6. Aktivt trumfar passivt

Ett vanligt tips är att den första dejten ska hållas i en "casual" atmosfär. Ett restaurangbesök med trerätters kan snabbt bli överväldigande på flera plan. Om ni dock har gått ut för att äta så ska du inte tveka eller snåla när du bläddrar i menyn. Folk som räknar kalorier har inte i närheten samma sexappeal som folk som tar för sig av livet. Och i den här situationen gäller det för de saker ni ska underhålla er med – nämligen mat och dryck. Det finns dock ett litet knep när ni väljer vad ni ska äta. Ett vetenskapligt experiment har visat att människor som äter samma mat kommer nära varandra snabbare och är mer generösa mot varandra jämfört med personer som väljer olika rätter.

Bonusinfo: Det finns inget bättre än att vara tillsammans med människor som är trygga i sig själva. Detta blir man genom att vara närvarande och njuta av sällskapet och situationen – och sina livsrätter. Väldigt attraktivt.

7. Doften av något härligt

Luktsinnet är en playmaker i ditt lag när du letar efter en partner. Vi är kapabla att registrera minst 10 000 olika dofter, och vissa av dem stinker! När något luktar illa så sätts hela vårt system i beredskap, och det är smart eftersom det förhindrar oss från att äta eller dricka något som kan ta kål på oss eller göra oss sjuka för att det är ruttet. Men luktalarmet reagerar också på en mindre skala och uppmanar oss till att fly (eller åtminstone hålla för näsan) när lukten av svett, smuts, dålig andedräkt eller sura fötter når fram till näsborrarna. Motsatsen gäller också, vi blir biologiskt attraherade av människors doft när de har ett immunförsvar som inte är som vårt eget. Det ökar nämligen sannolikheten för att man får friska barn. Hur den doften definieras kan man dock inte förklara ännu, man känner den väl bara när man känner den. Men att dofta t.ex. tvål är det näst bästa tricket i det här sammanhanget.

Bonusinfo: Luktsinnet har en direkt inverkan på din upplevelse. Du har säkert märkt att en bestämd doft påminner dig om din barndom. Därför hänger doften av din parfym eller aftershave kvar hos den andra personen under lång tid framöver, och påminner förhoppningsvis om något attraktivt.

8. Låtsas som att du inte är på date

Om du lämnar hemmet med en utstakad plan om att du ska imponera och ligga så har du inte så höga chanser för att lyckas. Det gör nämligen dig mer medveten om dig själv, vad du säger och hur du själv reagerar, istället för att fokusera på personen som du gått ut för att träffa. Fokusera istället på att lära känna din date och ta det därifrån. Var närvarande och nyfiken. Om du måste rikta uppmärksamhet mot dig själv så tänk på ditt kroppsspråk – stänger du av med korslagda armar eller håller du ögonkontakt? Och pladdrar du på – det är lätt hänt om man är nervös – eller kommer du ihåg att lyssna? Eller är du tvärtom helt förlamad i munnen eftersom du är rädd för att säga nåt dumt? Slappna av och föreställ dig att du inte är på date. Du är bara ute för att träffa en ny människa. Det kan ju vara en kollega eller en granne...

Bonusinfo: Din mobiltelefon signalerar att det finns viktigare saker (och människor) i världen, så sätt den på ljudlös eller stäng av den, precis som på bio. Fokus gör dig mer attraktiv.

9. Var i ditt rätta element

Välj mötesplats med omsorg. En del människor lägger mycket krut på att överväga flyktplaner när de ska på date: "Hur kommer jag lättast härifrån om det inte blir något av det?". Men varför tänka i banor som får upp garden redan innan ni har kommit igång? Koncentrera dig istället på var du känner dig bekväm. Älskar du att vara ute i naturen? Nere i småbåtshamnen? I den gamla stadskärnan eller på ett specifikt kafé? Det är precis som med kläderna – om du känner dig tillfreds så speglas det i din hållning. Självfallet kan man utmana sig själv och göra något särskilt av en date genom att hitta på något som är lite ovanligt. Klättra i träd eller åka och fiska. Förutsatt att ingen av er har höjdskräck eller sjösjuka, för ju gladare du är desto bättre bli dejten.

Läs också: Gör du alltid vad du känner för?

Bonusinfo: En studie från universitetet i San Diego, Kalifornien, visade att människor generellt uppfattas som mer attraktiva när de befinner sig i en grupp. Det kallas lustigt nog för "cheerleader-effekten" och kan förklara varför vi upplever att t.ex. ett band är sexigt även om de enskilda musikerna inte är det. De flesta går ju på date två och två, men att vara ute bland vänner och bekanta kan alltså också göra dig mer attraktiv.

10. Den bästa versionen av dig själv

Humor är ett säkert kort i datingvärlden. Så var rolig! Särskilt om du är en man, för det är vetenskapligt bevisat att kvinnor älskar män som får dem att skratta. Det är dock inte ett enkelt råd att följa om man inte är en munter själ på naturlig väg. Men du kan undvika att vara motsatsen, nämligen dyster och bekymrad. Nervositet har en tendens till att göra oss negativa istället för att göra oss glada, vilket sällan är så tilltalande: "Åh vilket pissväder det är, och du skulle bara veta hur svårt det var att hitta en parkeringsplats." Skruva istället upp din mentala tillståndsknapp till enkel och glad och försök vara den bästa versionen av dig själv.

Bonusinfo: Kanadensiska forskare har analyserat svar om glädje och nöjdhet från över en kvarts miljon människor världen över. Deras forskning visar att människor – rika och fattiga – fylls av betydligt mer glädje när de ger än när de tar emot. När du är givmild och hjälper andra så får du en psykologisk boost, och det gör dig mer attraktiv.

11. Se dig om

Det är det värsta: Att se någons rygg om man mycket hellre vill se deras ansikte. Om du vill träffa din date igen så höjer du dina odds när du tittar bak efter att ni har sagt farväl och börjar gå åt varsitt håll.

Du kan inte veta om din date också tittar efter dig, men du kan vara säker på att det uppfattas som positivt om hen ser att du vänder dig om. Och om ni står på avstånd och ser tillbaka på varandra så kanske det kan leda till något annat?

Bonusinfo: Det finns ett talesätt som lyder: en blick säger mer än tusen ord. Men frågar man en ögonkirurg skakar han på huvudet. Själva ögat har inget uttryck, pupillernas storlek avslöjar däremot något om våra sinnestillstånd. Det gör även vår mimik och ansiktsmuskulatur. Det är t.ex. praktiskt taget omöjligt att övertyga någon om att man ler om man inte menar det. Ett falskt leende kan kännas igen på hundra meters håll. Så var närvarande och uppriktig. Det är helt klart mest attraktivt.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.