Sånn unngår du å skremme bort de skikkelig gode matchene

Å ha personlige grenser er både bra og viktig. Men ikke la dårlige opplevelser fra tidligere ødelegge for nye muligheter.

Maria Christiansen
Författare

Når du oppretter datingprofilen din, er det opplagt at du skriver hvilke egenskaper du ser etter hos en fremtidig partner. Og hvorfor ikke også da skrive hva du absolutt ikke trenger? Det kan være: Hvis du drikker for mye, hvis du ikke er ærlig, eller hvis du er en type som fort blir irritert eller sur, da behøver du i ikke lese videre…

Formuleringer som disse indikerer at det ligger noen dårlige opplevelser bak, som man ikke har lyst til å oppleve igjen. Det å nevne dem er en slags forsikring: Disse kategoriene er en “no-go”, få de bort med en eneste gang. Problemet er bare at den strategien også kan slå tilbake på deg. Å sette opp grensene sine så tydelig for alle, får ikke nødvendigvis alkoholikere og løgnhalser til å holde seg borte. Tvert imot kan manøveren være med på å tiltrekke dem. De gode kjæreste-kandidatene som du gjerne vil triltrekke deg, risikerer du derimot å skyve unna. Det krever en nærmere forklaring.


Vi prøver å beskytte oss

Når vi markerer grensene våre i god tid, er det for å beskytte oss selv og unngå at en situasjon utvikler seg i feil retning. Derfor sier vi - jeg blir ikke med noen hjem på første date eller - du skal ikke planlegge noe før vi har avtalt det. Vi vil ikke bli overkjørt, og vi forventer at hvis vi sier klart ifra, vil andre respektere grensene våre. Og det gjør jo de aller fleste mennesker. De gjør det til og med selv om vi ikke har sagt noe, fordi de faktisk er ordentlige mennesker.

Læs også: Tar du sjansen når den byr seg?

Problemet oppstår med de som ikke er ordentlige. De som er likegyldige til hva vi sier eller skriver, fordi de kun har fokus på sitt eget behov. Det vi har sagt vil prelle rett av dem, og det eneste fornuftige vi kan gjøre i forhold til deres manglende respekt er å holde oss unna. Dessuten kan denne typen mennesker tro at de har funnet et lett offer, hvis de får inntrykk av at vi tidligere har akseptert ett grenseoverskridende forhold.

Trikset er å bli på egen banehalvdel

De ordentlige menneskene vil kanskje undre seg over hvorfor du lister opp en lang rekke med negative egenskaper? Egenskaper som de på ingen måte forbinder med seg selv, og konklusjonen kan fort bli at dette blir for mye mas. De vil søke videre på andre profiler som virker mer ukompliserte.

Ofte gir det selvfølgelig mening å få tydelig frem meningene sine. Hvis du f. eks. er religiøs og kun vil ha en partner med samme tro, eller hvis du er veganer og ikke kunne drømme om å date et menneske som har koteletter i kjøleskapet. Men da er trikset å bli på egen banehalvdel. Å skrive at du går i kirken på søndager, eller at du ikke spiser kjøtt virker mye mer imøtekommende enn hvis du skriver at “du må tro på gud” - eller “du kan ikke spise kjøtt”. For det å fortelle andre hva de kan og skal og absolutt ikke skal, oppfattes generelt ikke veldig positivt.

Hold fast ved at du dater fordi du ønsker at et bra menneske skal finne veien inn i livet ditt, så både behold dine personlige grenser, og vær oppmerksom på dem.

Læs også: Når er man klar for et nytt forhold?

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.