Får du for lite sex og for mye sjokolade?

Trøstespising er greit i en tid med krise og du ikke faller i kurs som kjæreste, bare fordi vekten viser fire kilo ekstra, sier sexolog Sara Skaarup.

Maria Christiansen
Författare

Frokost, mellommåltid, lunsj, middag, ettermiddagskaffe- Hmm.. Hvor er resten av sjokoladen? Vel, da tar jeg ta en is i fryseren, vel, der var sjokoladen, men nå har jeg hentet isen... Is og sjokolade er også godt. Hva skal jeg finne på til kvelds?

Stress, bekymring, uro, isolasjon, kjedsomhet. Alt fører til samme sted – kjøkkenet! Hvis vi ikke var mestere i disiplinen trøstespising fra før, så har coronakrisen virkelig sendt mange av oss i superligaen når det gjelder å åpne og lukke kjøleskapsdøren. I alle fall de av oss som har en tendens til å la følelsene våre kontrollere appetitten, og vi er selvsagt i en ganske stor "klubb".

I en tid med mye hjemmekontor, er det mange vitser om trøstespising, men det er faktisk grenser for hvor gøy det er. Overspising fyller ikke bare magen, men også hodet. Det er både bra og dårlig.

“Nevrotransmitter forstår ikke forskjellen mellom Michelin-mat og makrell på boks”

Vi blir belønnet med at hjernen utskiller signalstoffene opioider og dopamin når vi spiser noe vi liker. Og i dagens situasjon, når vi stadig går til kjøkkenet for å finne god mat, så koser vi oss med den kalde omeletten som er igjen fra middagen, barnas nugatti og billig potetgull. Nevrotransmittere er smarte, men de vet ikke forskjellen mellom dyr Michelin-mat og makrell på boks. De sørger for at vi opplever en følelse av velvære, slik at vi slapper av. Og vi trenger roen når det er noe i omgivelsene våre som stresser oss. Stort og smått.

Coronakrisen har ført til betydelige endringer i hverdagen og bekymringer om fremtiden må kategoriseres som en stor stressfaktor. Med den treffer også biologien inn, når sukkersuget treffer oss. Men også når vi bevisst velger å nyte ekstra godt mat og en herlig dessert, fordi vi savner så mye annet vi hadde sett frem til: Ferier, fester og konserter. Det valget er også en slags trøstespising, men det føles verken skammelig eller ubehagelig. Derimot. Det føles godt og fra naturens side er vi heldigvis bygget for å være i stand til å spise mer mat enn vi trenger. Ganske smart da vi var huleboere og kvinner, og ikke vet om vi ble mette i morgen også. Kanskje ikke så smart i dag, når det i hovedsak er lyst og ikke sult som styrer matinntaket vårt.

Kalorioverskuddet blir for høyt og selvfølelsen risikerer å bli for lav. Etter å ha stappet i oss, opplever vi paradoksalt nok, sjelden det vi ønsker. Tilfredsstillelsen av å spise blir til irritasjon og dårlig samvittighet. Raid i kjøleskapet er trolig mer avgjørende enn gourmetmåltider, men også om de koselige middagene setter utilsiktet spor på kroppen. Da ender det fort opp med dårlig samvittighet og manglende ønske om å ta av deg klærne: Det kan også være spørsmål om å gå til stranden og en ny kjæreste? Nei, nei, det kommer ikke på tale...

Resultatet er for lite sex og for mye sjokolade!

– Noen kaster seg inn i strenge dietter for å bli kjæreste-verdig, men du trenger ikke å falle i kurs, selv om du har gått opp gått opp fire kilo, sier sexolog Sara Skaarup, som mener at vi bør slippe selvbebreidelsen og spise den maten vi trenger med god samvittighet.

– Det er en indre impuls at vi trøster og gir oss selv fred i sinnet med mat. Vi føler mindre når vi er mette, siden vi blir tyngre og fordøyer og kan holde refleksjonen litt i sjakk. På denne måten dempes angst og nervøsitet som naturlig nok oppstår under en truende krise. På grunn av biologien som kommer inn i bildet, er det en veldig høy grad av viljestyrke som skal til for at vi ikke spiser mer, oftere og mer usunt i en tid som dette, sier Sara Skaarup.

“Vi har et grotesk evne til å fokusere på noe som ikke er synlig for andre”

– Det kan gjøre vondt å føle seg for tykk, men det er ikke en grunn til å unnlate å oppsøke elskov. "Nå skal jeg gå ned i vekt, slik at potensielle kjærester kan like meg bedre" – det er ikke slik det fungerer, smiler Sara Skaarup, men forsikrer umiddelbart at hun ikke sier det for å være hyggelig.

– Nyt den ekstra sjokoladen du trenger i stedet for å bebreide deg selv. Det er lettere sagt enn gjort, men hvis du har 40 kilo i overvekt, så har du et problem – hvis du har fire kilo ekstra vekt, så har du ikke et problem. Mange av oss har en helt groteske evne til å fokusere på noe som ikke engang er synlig for andre. Budskapet mitt er derfor at du ikke skal la deg hemme av noen ekstra kilo, legger hun til.

Sexologen mener at vi i stedet for å tenke at vi bør se ut på en bestemt måte, heller bør bruke tid på å evaluere oss selv og vårt datingmønster. Det er så mye som har blitt satt på vent, så det kan være givende med en pause for refleksjon og prøve å kartlegge: Hvor er jeg nå? Hvorfor har jeg flere ødelagte forhold bak meg? Hvorfor er det så vanskelig for meg å finne en kjæreste? Er jeg for mistenkelig, fordi spøkelser fra fortiden har et tak på meg? Hva er den beste tingen ved meg?

“Å vite dine sanne verdier er et sterk kort å ha på hånden”

– Å vite svarene på disse spørsmålene vil vise hvor god du er som en kjæreste, sier Sara Skaarup.

– Jo mer orden du har på hva du ønsker, jo mer vil du stå ved deg selv og dess lettere er det for andre mennesker å forholde seg til deg. Det er godt å finne ut av reelle verdier og det er et sterkt kort å ha på hånden i dating-sammenheng.

– Og hvis du har gått opp i vekt og er trist, kan en spasertur være fint på en date, heller enn å sitte hjemme og skrive eller å gå på kafé. "Walk & Talk" motvirker tungsinn og tap av selvtillit. Du kan også gå turer uten å være på date. Du kan for eksempel ha en lydbok på ørene eller du kan gå og ha en god, gammeldags samtale, sier Sara.

– Spørsmålet er om du ser på denne perioden som et sammenbrudd eller som en mulighet for research for å bli litt klokere. Og hvis du unngår å ta kontakt med nye folk i denne coronatiden, kan det være mennesker i "bakhodet" som du stadig tenker på? Er det noen du er blitt glad i som bør få en ny sjanse?

Selv når det kommer til trøstespising er det verdt en seriøs vurdering, for mange mellommåltider og snacks er egentlig bare erstatninger. For følelsen av sammenheng, mangel på ro og kjedsomhet. De fyller et tomrom.

En veldig fin kjæreste kan gjøre like godt… Bare mye bedre.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.