Er betingelsesløs kjærlighet bare noe tull?

– Et forhold er aldri uten betingelser, konstaterer sexolog Kathrin Gramsch, som hjelper single og par til å endre kjærlighetslivet, sexualiteten og selvbildet til det bedre. - Men man skal være klar til å være litt modig.

Maria Christiansen
Författare

Et engelsk uttrykk lyder som følger: Great things never come from comfortzone. Det er sjeldent at det er i komfortsonen vi utvikler oss.

– Men det betyr selvfølgelig ikke at du må gå over i risikosonen. Du er bare nødt til å gå noen skritt i riktig retning. Kanskje ganske små skritt. Eller tenke på det som en lek? - Det gjør det også litt minder farlig å bevege seg ut i et nytt terreng.

Læs også: Sånn unngår du å skremme bort de skikkelig gode matchene

Sexolog - og tidligere fysioterapeut - Kathrin Gramsch snakker om forandring. Om hva som skal til hvis vi lengter etter å få nye opplevelser i livet og å gå en annen fremtid i møte enn sånn det ser ut akkurat nå.

Det kunne vært lengselen etter å endre kjærlighetslivet til det bedre, enten om det handler om å finne en partner, få tilbake gnisten, eller styrke sitt eget selvbilde, seksualitet og kjenne sin egen kropp.

– I begynnelsen av et forhold trenger man ofte stabilitet. Vi oppdager hva som fungerer og bæm! Nå funker det. Men så begynner det å bli kjedelig. Kvelende. Derfor må man utforske nye muligheter sammen hvis forholdet skal holde - og gnistre. Det er som å nippe tomatplantene: Når de blir stelt og passet på, er utbyttet større.


– Noen mennesker tror at så lenge vi har kjærligheten, healer den alt. Som om at kjærligheten er et lag med glasur som gjør hele kaken søt. Men vi har alle våre standarder og noe vi verdsetter: Jeg vil noe, som du ikke vil, eller jeg sier ikke ja til alt du gjør. Et forhold er aldri betingelsesløst. Betingelsesløs kjærlighet i et forhold er bullshit, sier Kathrin Gramsch, som i sin rådgivning styrker sine klienter ved å få de til å sette egne rammer og grenser og ikke minst si det høyt til sin partner.

– Og selvfølgelig kan det være uenighet, men uenighet er ikke en konflikt i seg selv, hvis man prøver å løse den konstruktivt, sier Kathrin Gramsch og fortsetter:

– Men man er nødt til å ta den, ellers utvikler den seg til noe større, og min erfaring er faktisk at tilknytningen blir bedre etter konflikten er løst. Fordi det kommer til å handle om hva som er best for oss - i stedet for hva som er best for meg.

“Du er nødt til å være litt modig”

– De fleste gullkorn kommer etter en smule motstand, så når du har et ønske om å endre noe i livet ditt, er du nødt til å være litt modig. Det er derfor jeg sier at du må gå ut av komfortsonen. Ikke at du skal gi slipp på alle hemninger og hoppe fra 10-meteren, sier Kathrin Gramsch.

– Man kan begynne med å plumpe i fra kanten, tilføyer hun med en skjevt smil. Egentlig er hun tysk, men man skal virkelig spisse ørene for å avsløre at det er en annen accent der. Kathrin Gramsch har bodd i København siden 2014, og når hun ikke er opptatt av sexologisk rådgivning, eller av arrangerte workshops om f. eks. kroppspositivitet, kvinnelig anatomi og nytelse, danser hun tango og burlesque. Hun har altså veldig fokus på kroppen og er veldig bevisst på at en god kroppsfølelse skal vedlikeholdes.

Læs også: Åh gud, jeg skal på date - hva gjør jeg??

– Menneskers tabuer rundt kropp og seksualitet er veldig personlige, og man må spørre seg selv om de gir mening, eller om man trenger å kvitte seg med dem?

– Jeg er selv oppvokst i et miljø der sex var tabu og det tok meg lang før jeg følte meg tilpass i min egen kropp og klarte å nyte kjærlighetslivet mitt og min seksualitet, forteller Kathrin Gramsch.

Som terapeut fokuserer hun i dag i stor grad på kroppsfølelse, i stedet for bare å ha en samtale.

– Hvordan føles det f. eks. hvis jeg ber deg om å bevege seg som et sorgløst barn og rett etterpå som en diva? Forandringer skjer fortere gjennom kroppen enn via hjernen.

– Og når man først har flyttet seg mot det man lengter etter, og man føler seg trygg ved det, ja da blir det jo lettere og lettere. Det handler om å gjøre det klart for seg selv hva man har behov for. Hva vil du? Seksualiteten ligger akkurat som et frø og venter på å få næring og blomstre. Vi blir aldri for gamle til å skape nye opplevelser og lære noe nytt, hvis vi har lyst til det, sier Kathrin Gramsch

Læs også: Derfor er det en god ide at betale for din datingprofil

Vil du lese mere om Kathrin Gramsch? KLIKK HER

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.