Derfor faller du pladask for daten din

10 grunner til at du til din egen forundring kan bli forelsket på veldig kort tid.

Maria Christiansen
Författare

Har det skjedd deg før? (Hvis ikke skjer det forhåpentligvis snart): Du går på en date og faller pladask for den personen du er ute med. Veldig overrumplende, og du er litt overrasket selv, for du hadde jo tenkt å ta det rolig. Ta deg god tid... Men det er også litt deilig, og du føler seg lettere fortumlet - og veldig glad.

Forelskelse og kjærlighet har ikke en formel, men det finnes forklaringer på hvorfor noen mennesker er meget tiltrekkende. Her kommer 10 av dem:

1. Ligner på deg

Motsetninger tiltrekkes, sier man, men det er motbevist av flere studier. Tvert imot er det likhet som tiltrekker. Mennesker med veldig lik personlighet forstår og bekrefter hverandre. Sosial likhet spiller også inn, mennesker finner andre likestilte mennesker når det kommer til inntekt og utdannelsesnivå.

2. Lever med omtanke

Et seks år gammelt studie har vist at kvinner som kjøper ting med omtanke - økologisk, bærekraftig, gjenbruk etc. - vekker større interesse enn kvinner som kjøper luksus. Også selv om de "dyre" kvinnene var mer fysisk tiltrekkende enn de miljøbevisste. De som hadde fokus på klima og miljø ble betraktet som varmere og mer omtenksomme.

3. Samtalen flyter

Alle vet hvor behagelig det er å være med noen som er lette å prate med. Når samtalen flyter og du føler at du blir lyttet til. Da blir du selvfølgelig mer tiltrukket og får lyst til å fortsette med å være i det gode selskapet. Evnen til å kommunisere er viktig og det skaper tillit når daten din er åpen og ærlig, og forteller uten å blir spurt, hva han/hun tenker og føler.

4. Utfordrer motet deres

Ekstreme opplevelser binder mennesker sammen. Begjær og frykt er to følelser som man skulle trodd at lå milevis fra hverandre, men kroppen frigir nøyaktig de samme hormonene, som gjør at kroppen har vanskelig for å skille mellom om det er noe vi er redd for, eller om det tiltrekker oss. Det vil si at du lett kan føle seg tettere med mennesker du har opplevd noe skummelt eller nervepirrende sammen med. Det kan være tretopp-klatring eller å se en skrekkfilm. Hvis dere til og med oppdager at dere reagerer nogenlunde likt, øker sjansen for at dere blir forelsket.

5. Ren og skjær kjemi

Når vi snakker om at vi har god kjemi med noen, handler det om at vi føler at vi er på bølgelengde - ikke om grunnstoffer. Men allikevel: Tiltrekning er nemlig også basert på feromoner. De utskilles fra kjertlene våre og setter i gang en prosess som får oss til å skulle ut nevrotransmittere. Det er disse som får oss til å bli forelsket og som også gjør oss seksuelt opphisset.

Læs også: Hater du å fortelle om deg selv når du er på date?

6. Kjempeglad

Et menneske som er i stand til å få deg i godt humør og får deg til å le (selv når du er litt nedfor), får fort en plass i hjertet ditt. Andre mennesker kan komme med alle mulige innvendinger - f- eks. at dere bor for langt fra hverandre, men hva betyr mer enn at du føler deg glad og lykkelig? En smittende latter er tiltrekkende.

7. Alltid hensynsfull

Mennesker som strekker seg litt lenger for å glede andre, får fort omgivelsenes sympati. Mange uselviske handlinger blir kanskje tatt for gitt. Det er de tingene man ikke trenger å gjøre, men som man gjør fordi det sprer positive wibes. En date som oppfører seg hensynsfull, og tenker på deg først, kan fort sette gang i følelsene.

8. Ligner på foreldrene dine

Kan det være sant? Ja, det kan det! Forskning har vist at vi fort forelsker oss i mennesker som ligner på foreldrene våre. Det kan være fysisk likhet som et blikk, en holdning, måten han eller hun snakker på, eller smiler på. Eller det kan være noe med personligheten.

9. Rart men sant: Begrenset interesse

Alle vet at det ikke er bra å være for ivrig på date. Det gamle evolusjonære sagnet om at det ikke skal være for lett å "ta byttet" gjelder fortsatt. I et studie fra 2014 fulgte man en gruppe menn på speeddating. Det viste seg at mennene var mest tiltrukket av de kvinnene som var litt kostbare og virket mindre interessert i å snakke med dem. Men samtidig var det også de kvinnene som var helt uoppnåelige at mennene likte minst. Så de kvinnene som var hard to get, havnet under radaren som potensielle kjærester. Det skal tydeligvis være litt komplisert…

10. Riktig timing

En veldig enkel årsak til om du forelsker deg (eller ikke), er timingen - din og daten sin. Treffer dere hverandre på rett tidspunkt, eller tuller en av dere det til pga omstendighetene? Er en av dere allikevel ikke klare for å gå inn i et forhold, følelser og tvil virrer rundt i én stor forvirring? Men som regel er de fleste menneskene som dater på nett klare til å finne seg en kjæreste. Hvorfor skal man ellers opprette - og betale for - en profil? I online dating er det derfor veldig gode sjanser for at timingen er helt perfekt.

Læs også: Tar du sjansen når den byr seg?

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.