Bra date helt til… Nei, nei! Det der sa jeg ikke 😱

10 redningsliner du kan ta tak i når du holder på å dø av skam over noe skikkelig pinlig du akkurat har sagt.

Maria Christiansen
Författare

“Okei, hvis jeg bare faller død om nå, så er mye gjort!” Har du noen gang sagt noe så pinlig at du skulle ønske at du kunne forsvinner fra jordens overflate? De fleste av oss har det. Mitt egne kleine eksempel var da jeg spurte en kvinne om det var hennes første barn hun ventet. Og gjett hva? Hun var overhode ikke gravid. Min kollegas bidrag oppstod i en trevarehandel, hvor han skulle hjelpe en mann som var knapt så høy som han med å løfte ned en vare fra en hylle. - Vil du ha en hjelpende hånd? Spurte han, og oppdaget at mannen manglet sin venstre arm fra albuen og ned.

Læs også: Sånn unngår du å skremme bort de skikkelig gode matchene

Pinlige situasjoner er pinlige, for de strider imot våre normer om hvordan man skal reagere. Men tro det eller ei - det er noen fordeler med å bli flau. Den første er at bare tanken alene om at vi skal havne i en situasjon hvor man rødmer fra halsen og opp, får oss til å anstrenge oss litt mer.

Når vi til tross for forberedelsene allikevel ender med å sitte med skjegget i postkassa, kan det være en trøst å vite at mennesker som uttrykker skam, faktisk virker tillitsvekkende og fort blir tilgitt.

Her kommer 10 redningsliner du kan ta tak i når du havner i en pinlig situasjon.

1. Husk, du ler av det senere

Det morsomme med pinlige historier er at vi ender opp med å le av dem. Med tiden. Sjeldent når det oppstår, for da kommer angsten med en gang: Shit! Det der sa jeg ikke 😱.

Men jo! Dét sa du. Men det er ikke noe som er så underholdende som mennesker som kan gjøre narr av seg selv. Så før du biter av deg tungen: Dette blir senere til en god historie blant vennene dine - og jo mer man ler av den, jo mindre pinlig blir den.

2. Ikke verdens midtpunkt

Vi tror at alle legger merke til feilene våre. Alle vil bare se en kjempestor idiot. Det er fordi det pinlige tar veldig mye plass hos en selv. Men andre har muligens ikke merket det og snart har de uansett glemt alt om det. Tror du virkelig at de vil dømme seg så hardt? Det er jo sånn at de avisoverskriftene vi leser i dag, allerede er glemt imorgen. Så ikke tenk pinligheten ut av proposjoner.

3. Tiltrekningen øker

Som nevnt tidligere oppfattes flaue mennesker som veldig tiltrekkende. Kanskje fordi det er noe oppriktig over det å bli flau. På Berkeley universitetet i California har forskere gjort psykososiale forsøk som viste at flauhet (f. Eks. Det å rødme) fremmer tillit og samarbeid. Vi blir lettere venner med mennesker som lett blir forlegne eller flaue, og det samme gjelder på romantisk vis. Det er jo ganske greit å vite når man kjenner at man blir rød i fjeset.

4. Jeg skulle ikke ledd av det der

Det kan skje at man kommer til å tråkke på følelsene til noen, eller le når man heller skulle vist medfølelse. Da er det bare en vei å gå: Ut med unnskyldningen. Fort og uten å overdrive det, for det blir bare verre hvis du gjør det mer dramatisk enn det er. Du må bare innse at du har tråkket i salaten og si unnskyld. - Jeg lover at det ikke skal skje igjen, er ofte et godt stykke på veien for tilgivelse.

5. Men allikevel

Latter i pinlige situasjoner er ikke bare negativt. Tvert imot kan det også få oss til å slappe av. Alle havner på et tidspunkt i livet i en kjip situasjon, det er bare forskjell på hvor mye det påvirker oss. Det er en gave å kunne endre noe kleint til å bli noe morsomt. Noe som er lettere sagt enn gjort, men prøv allikevel å smile i øyeblikket. Pust dypt inn og tenk på noe morsomt. Både smilet og pustingen tar brodden ut av den verste kleinheten og hjelper deg med å gjenvinne kontrollen.

6. Ikke bare ditt ansvar

Hvis du er på en date og stemningen av den ene eller andre grunnen er klein, så minn deg selv på at det ikke bare et ditt ansvar å skape god atmosfære. Du kan ikke kontrollere alt, og derfor er det ingen grunn til å holde fast ved den pinlige følelsen. Og hvertfall ikke få panikk og forsvinne ut av nærmeste bakdør, eller fake en viktig telefon etterfulgt av en historie om at du blir hentet av et helikopter hvert øyeblikk... Tenk åpent og ærlig. Konstater at sjenertheten eller den dårlige kemien (eller hva enn det nå er) tilsynelatende er fremtredende her og det blir ikke endret ved at man "legger svisken på disken", tja.. Så er det egentlig ikke noe flaut i å gå videre heller.

7. Hva tenker de egentlig om meg?

Noe som kan fremkalle usikkerhet, som igjen kan få oss til å gjøre eller si noe som ikke var planlagt, er for mye oppmerksomhet på hva andre tenker om oss. Den tanken kan være hemmende og derfor lønner det seg å ta oppmerksomheten bort fra oss selv. Prøv å fokusere på positive ting, lytt aktivt og vær tilstede, det skaper god atmosfære - og ro.

Læs også: Åh gud, jeg skal på date - hva gjør jeg??

8. Drikk noe kaldt

Varmen går rett opp i hodet når vi rødmer, mens skrekk gir oss frysninger. Følelser og temperatur går sammen, så drikk noe kaldt eller gå ut og få litt luft hvis du føler deg skamfull. I et canadisk forsøk bad man en gruppe mennesker om å tenke tilbake på pinlige situasjoner og ga de deretter noe å drikke. De kunne velge mellom noe kaldt eller varmt. De som fortsatt følte på skammen, valgte konsekvent kald drikke.

9. Prøv igjen

Angsten for å drite seg ut kan fort vokse med oppgaven. Det vil si at hvis man først har havnet i en situasjon der man holdt på å dø av skam, så blir man fort nervøs for å ende opp der igjen. Men hvis man holder igjen fordi man er redd for å drite seg ut, ender man ikke da bare med å begrense seg selv? Et kjent Thomas Edison sitat lyder som følger: "Jeg har ikke feilet, jeg har funnet 10.000 måter som ikke fungerer". Den korte versjonen: Prøv igjen!

10. Du er ikke alene

Hvis du ikke klarer å gi slipp på tanken om hvor pinlig det var, kan du gå konstruktivt til verks for å få det til. Spør de involverte hvordan de oppfattet situasjonen, om du f. eks. gjorde at de ble lei seg eller sure. Forhåpentligvis vil de smile avkreftende - eller så har de glemt episoden. Selv om det selvfølgelig finnes unntak. I 2017 fikk Hollywood stjernen Warren Beatty det ærefulle oppdraget å annonsere årets Oscarvinnende film og med stor jubel - i et stappfullt teater og foran millioner av seere - presenterte han La La Land. Den beste filmen det året av Moonlight, men Beatty hadde tatt eller fått feil konvolutt. Ekstremt pinlig og det ble kaldt den største flausen i filmhistorien. Men i bunn og grunn var det jo ikke katastrofalt. Bare ganske tullete, og det er det jo så mye som er. Tenk på det.

Læs også: Derfor er det en god ide at betale for din datingprofil

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.