Blir du lett intimidert eller har du den effekten på andre?

Det kan være veldig vanskelig å stå overfor en person, som er superrik, vakker og samtidig utstråler både makt og selvsikkerhet. Heldigvis er det måter å takle det på – uansett om du føler deg intimidert – eller har den effekten på andre.

Maria Christiansen
Författare

Skyhøye og bredskuldrede menn, karrierekvinner i dress eller sjefer som slenger beina opp på pulten – intimidering kan komme i mange former og kan være vanskelig å håndtere når du ikke er vant til det. Det som skjer på arbeidsplassen, i sosiale sammenhenger – det skjer også når du er på date.

Carina, en IT-sjef med cirka 180 cm fordelt i en skreddersydd dress, sier at hun ofte skremmer bort menn kun med sitt litt hardføre ytre. Hun beskriver seg selv som en kvinne med styr både på karriere og penger, men bak den smart business-looken er det en kvinne som er redd for mørket og som ofte føler seg usikker.

Hennes utseende er nok til å skremme de fleste menn og det gjør det vanskelig å finne en kjæreste. Siden hun har begynt å bruke datingtjenester på nett, har det blitt lettere å gi et mer feminint og ydmykt førsteinntrykk, men de fleste blir litt paff når de møter Carina i det virkelige liv.

"Den største er som regel også den sterkeste”

Kim er en stor mann på knapt to meter med helskjegg, smale øyne og dyp bass-stemme. Han forteller også at han vanligvis skremmer det motsatte kjønn, bare når han prøver å hjelpe eller komme i kontakt.

En kald vinterkveld så han en kvinne som slet med å bære kofferten sin opp en trapp. Han nærmet seg henne forsiktig, vel vitende om at han tidligere hadde blitt sett på som farlig. Med hendene i lommene, spurte han med en rolig stemme: "Vil du ha hjelp med det?".

Kvinnen så på ham i noen sekunder og takket nei med nervøst flakkende øyne. Kim gikk videre, men ble irritert over at han igjen hadde blitt oppfattet som farlig.

Den mest naturlige

Biologisk er vi er programmert til å frykte både mennesker og dyr som er større enn oss selv. Det gir mening, for før vi ble sivilisert, handlet alt om å overleve. Den største var som regel også den sterkeste – og dermed vinneren i kampen. Det utgjorde en trussel. Alle de ikke-verbale signalene som underbevisstheten vår automatisk plukker opp har en innvirkning på hvordan vi oppfatter og tolker andre mennesker.

Til tross for at vi ikke lenger slåss med hverandre fysisk, har denne mekanismen gjort oss i stand til å overleve gjennom generasjoner.

Det spiller en rolle i vår samhandling hver eneste dag, og det kan kokes ned til at en person med mer makt utgjør en ubevisst trussel – uansett om det dreier seg om fysisk, mental eller sosial makt.

Les også: 7 spørsmål du skal stille deg selv hvis du tror det er vanskelig å finne en kjæreste på nettet 

Psykolog Thomas Markersen definerer intimidering som egen frykt for ikke å være god nok.

Hvis du lett blir intimidert, bunner det vanligvis i usikkerhet. Jo mer usikker du er, dess mindre skal til for å bringe frem denne følelsen.

– Hvis en mann går opp til en kvinne og ber om telefonnummeret hennes og hun avviser ham, er han ikke den han trodde han var og han mister noe av selvtilliten sin. Han ser inn i et speil, der han blir vurdert til å ikke være god nok. Det er vanskelig, forklarer Thomas Markersen.

Hvis man på den annen side bader i selvsikkerhet, kan du fortsatt bli intimidert – kanskje av den personen du minst forventet det fra?

Ingen unntak

Alle kan føle seg intimidert - både høye og lave - og reagere på uforutsette måter, spesielt hvis du vanligvis er vant til å ha kontroll og ha buksene på. Imidlertid er lav selvfølelse den største katalysatoren for å føle seg mindre verdt og intimidert.

– Mye av det vi gjør, handler om å føle seg komfortabel og søke seg oppover i det sosiale hierarkiet – for eksempel å skrive til de ti vakreste kvinnene på datingsiden. Hvis du blir avvist eller ignorert, føler du deg lett underlegen og trist. Og man kan ikke være på toppen av hierarkiet på alle parametre, forklarer Thomas Markersen.

Intimidering gjelder også i datingsituasjoner - dessverre ofte som en ulempe. Noen ganger kan du bruke intimidering til din fordel, men det er i utgangspunktet en hindring i relasjoner.

Jo mer likeverdige vi føler oss, dess bedre synes vi automatisk om et annet menneske.

Forskning viser at hvis du for eksempel sitter ovenfor en person som søler kaffe på duken eller mister gaffel på gulvet, øker sympati for personen. Det gjør det nemlig lettere å fornemme et menneske og se bort fra fasader – intimiderende eller ikke.

En måte å håndtere en mer person med mer makt enn seg selv kan være å lytte til ham eller henne og gjøre det som blir sagt – for eksempel hvis du blir stoppet av politiet. Det er helt naturlig og ufarlig. Dette er hvordan vi som pattedyr har klart å skape sosiale strukturer for vårt felles gode.

Siden vi som mennesker har et grunnleggende behov for sosial inkludering, kan mektige individer symbolisere en fare. De kan ekskludere oss fra samfunnet hvis de ikke liker oss. Men det motsatte kan også være tilfelle – noe som er grunnen til at det er attraktivt å danne en allianse med den store og sterke gutten i skolegården. Derfor er vi motivert til å komme godt overens med de intimiderende menneskene vi møter på vår vei.

Så du bør ikke være redd for å intimidere mennesker. Kanskje de kan hjelpe oss.

Stol på deg selv

I stedet for å frykte dem, er det er bedre å lære å stole på seg selv slik at man ikke viser nervøs eller underdanig atferd. Jo på høyde to mennesker er overfor hverandre, dess bedre. Selvtillit er aldri en minus - selv ikke her!

Psykolog Thomas Markersen behandler intimidering som en fobi og hjelper mennesker å overvinne frykten for å bli avvist. Det foregår blant annet gjennom å øve på oppsatte dater og samtaleterapi, hvor det legges vekt på suksesserfaringer og bygge selvtillit.

Kanskje er du i stedet den som intimiderer andre? Hvis du kan gjenkjenne det, bør du vite at det er best å unngå det på en date.

– Jo mer til stede og ekte du er på en date, jo mer attraktiv er du. Når folk hviler i seg selv, fremstår de mer avslappet og lettere å gå til, forklarer Thomas Markersen.

"Når vi vise tegn på sårbarhet, øker det den medmenneskelige følelsen og vi virker ekte”

En annen god måte å unngå å virke intimiderende på er å åpne opp din myke side og dermed blotte deg selv psykisk.

Når vi viser tegn på sårbarhet, øker det den medmenneskelige følelsen og vi virker ekte og autentiske. I tillegg kan man unngå å stirre, vippe hodet til siden og dominere rommet med kroppsspråket sitt. Alle disse tre tingene er intimiderende, fastslår forskning.

– Ironisk nok, men kvinner må gjerne legge hodet på skrå. Gjør hun det, smiler og ler av mannen, når han prøver å være morsom, så føler han seg neppe intimidert og kan slappe av. I tillegg blir hun faktisk en "hun" han kan tenne på. I motsatt fall kan en intimiderende mann prøve å gjøre seg til med selvironi. Dermed kan kvinnen føle seg mer avslappet med ham, forteller Thomas Markersen.

Overdrivelse fremmer derimot ikke forståelsen, men heller usikkerhet, så det er viktig å finne en god balanse.

Det kan imidlertid være vanskelig å vite om man virker intimiderende på andre. Den beste måten å finne dette ut på er ved å spørre folk rundt seg hvordan man fremstår.

Uansett om du selv intimiderer – eller lett blir det av andre – så er det er ikke noe som bidrar til en date. I stedet kan du prøve å kaste bort så mye av fasaden som mulig og hvile i deg selv.
Hvis du forteller om en forfremmelse, innrømm også hvor vanskelig arbeidet til tider var. Hvis du er fysisk stor og fryktinngytende, så betro deg til personen om at du er redd for mørket, veps eller hva det måtte være. Det tar toppen av trykket, du virker ekte og gjør ham eller henne på den andre siden av bordet tryggere med deg.

Ha en fin date! 🙂

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.

Är du redo för kärlek?

Tusentals singlar väntar inne.