Visste du att de här 10 dragen hos kvinnor attraherar män?

Vi känner ju till många av de fysiska drag och egenskaper hos kvinnor som män sällan kan motstå. Vetenskap backar upp några av dem.

Emma Johannson
Forfatter

Skönhet kommer inifrån säger man. Men det finns mycket fint att säga om det som sitter på utsidan också. Vissa kvinnliga drag attraherar män och många av dem känner vi ju redan till. Midjemått, fint hår... Att hon liknar hans mamma! Och det är inte taget ur tomma luften, för vetenskapen backar upp vad det är hos kvinnor som får män på fall. Och det är inte ens självklart att de själva vet om det – förrän de hittar det. Här är tio i topp.

1. Hög självsäkerhet

En självsäker kvinna som vet vad hon är värd får betydligt fler män att gå igång än vad-tycker-du-typen som har svårt att fatta beslut. Hög självsäkerhet är attraktivt, och det säger att man har ett överskott och tänker positivt.

2. Ett moderligt utseende

Om en mans mamma är över 30 år när hon får honom så attraheras han med stor sannolikhet själv till kvinnor med ett moderligt utseende när han blir vuxen. Och eftersom andelen nyblivna mödrar över 30 år har stigit markant (ca 36 procent förstagångsföderskor är idag över 30) kan smilrynkor och små diskreta grå hår i nacken bli mer och mer sexigt framöver. Apropås hår så letar män också generellt mest efter kvinnor som har samma hår- och ögonfärg som deras mamma enligt en studie från ett skotskt universitet, St. Andrews. Det gäller också för alla däggdjur, så varför inte också människan?

3. Humoristiskt sinne

Både män och kvinnor attraheras till ett humoristiskt sinne, men medan kvinnor primärt attraheras av mäns förmåga att få andra att le så ser det lite annorlunda ut för män. Män tycker mycket om roliga kvinnor, men de tycker ännu bättre om kvinnor som ler åt deras – alltså åt mannens – skämtsamheter. Det är särskilt viktigt för män i onlinedating att kvinnan förstår hans vitsiga tonfall.

Läs också: Sant eller falskt? Vad tycker du om dessa 6 kärleksklischéerna?

4. Ögonfärg

Du kan endast få ett barn med blå ögon om du själv och den andra föräldern har blå ögon, eller om ni bär den recessiva genen för blå ögon. Människor med blå ögon bär inte genen för bruna ögon eftersom den är dominant och då skulle ge dem själva bruna ögon. Och härmed är biologitimmen över! Men det kan finnas en nedärvd orsak till att män med blå ögon i högre grad föredrar blåögda kvinnor. Bokstavligt talat alltså.

5. Riskbenägenhet

Den här egenskapen attraherar både män och kvinnor, och det har den gjort sedan Adam och Eva. Vi dras till människor som vågar satsa. Riskbenägenhet är sexigt, särskilt när det gäller aktiviteter som involverar naturen som t.ex. skidåkning, ridning, klättring och surfing. Annan riskbenägenhet som att köra mountainbike utan hjälm, bil utan säkerhetsbälte eller att experimentera med droger ingår inte i paketet.

6. En ljus röst

Är en hes, lite viskande sovkammarröst lockande? Nej, inte om man kollar resultaten från en studie från University College i London. Den visar att män generellt attraheras till ljusa kvinnoröster, och det hänger nog ihop med att höga toner påminner om ungdom. Tonläget kan emellertid också bli för högt. Kvinnor med skarpa stämmor får inte särskilt många längtansfulla blickar, vilket knappast är en överraskning. Men kvinnors röst brukar faktiskt få ett högre tonläge när de pratar med en man som de är intresserade av.

7. Självständighet

Det finns en fin gräns mellan att bli frågad om råd eller hjälp, och att ha en väninna som aldrig gör något utan att involvera sin partner. Män sätter pris på självständiga kvinnor som kan fatta beslut och prova sig fram på egen hand. "Needy" är ett dåligt ord som kan få de flesta män att storma iväg, bort, långt bort...

Läs också: På en skala från 1 till 10: Hur viktigt är det första intrycket?

8. Luta lite på huvudet

I Australien har forskare upptäckt en nästan nyckfull detalj som män inte kan motstå. Ett knep som alla kan använda. Det handlar om att lägga huvudet lite på sned i rätt vinkel. Med hjälp av bildmanipulation upptäckte man i undersökningen att när kvinnor vrider huvud lite framåt så att deras blick är riktad uppåt så tittar män längre på deras porträttbilder.

9. Estetiskt lagd

Kvinnor som är kapabla att skapa något vackert väcker lätt mäns intresse. Det kan gälla inredning, t.ex. att få något gammalt och underligt att passa perfekt med något nytt, eller att skapa trevnad. Det kan också gälla den egna framtoningen, kläder och smink. Kvinnor som är estetiskt lagda är i regel attraktiva om man frågar en man.

10. Intelligens

Lite förnuft är aldrig fel, särskilt inte om det befinner sig i huvudet på kvinnan som ska vara mor till ens barn. Annars finns det ett påstående som ihärdigt lever kvar om att män skräms av smarta kvinnor, men det håller inte. I en undersökning under en speed date med över 500 deltagare sa majoriteten av männen att de först och främst fokuserade på kvinnornas utseende, men därefter ökade attraktionen om kvinnorna hade något smart att inflika med.

Läs också: Är du bra eller dålig på att kyssas?

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.