Sätter du fälleben på dig själv i jakten på kärleken?

I jakten på kärleken blir vi ibland blockerade av rädsla. Som en tung byrå bakom dörren står den och förhindrar varje möjlighet eller chans att komma fram. Men rädsla har ofta sitt ursprung i fantasin. Lite som barndomens monster under sängen.

Emma Johannson
Forfatter

Känner du till upplevelsen av att ha sagt ja till något som både lockar och skrämmer? T.ex. när ens kollega föreslår ett eller annat vilt äventyr, eller något så galet som bungyjumping? Eller att ens bästa kompis är helt galen i forspaddling? Och när man då står inför den här halsbräckande utmaningen så är det enda som går genom huvudet: ALDRIG I LIVET!!! Tanken på att det är något galet som säkert också är roligt är som bortblåst, och det har vi rädslan att tacka för.

Sätter du fälleben för dig själv och går miste om att greppa tag i chansen? Känner du igen någon av de här tankegångarna?

1. Om det slutar i hjärtesorg

Tanken på att bli dumpad gör ingen glad. Även efter ett kort förhållande (var det ens ett förhållande?) så är det sårande att bli bortvald. Och senare – när känslorna på riktigt har satt igång – så blir det bara ännu värre. Men fördömer du inte dig själv till ett liv som singel när du låter rädslan för eventuell hjärtesorg få överhanden?

2. Förändring skrämmer

Människor behöver trygghet, och förändring får nästan alltid trygghetskänslan att vrida sig i en eller annan riktning. Tanken på alla de förändringar som ett fast förhållande medför skrämmer vissa: – Riskerar jag inte att en partner har åsikter om min livsstil? Svaret är ett bekräftande jo! Men lita på att livet ständigt är i förändring.

Läs också: 7 saker du aldrig ska göra om du vill ha en partner

3. Finns det en soulmate?

Vad händer om den rätta finns? Om människorna som jag drömmer om dyker upp? (Han som inte går runt med tennisstrumpor i sandalerna, hon med långt, ljus hår som svajar i vinden) ... Det är inget fel med att drömma om den rätta, om nu inte drömmen är helt orealistisk, för då kommer den ju aldrig att gå i uppfyllelse, eller? Med nätdejting är sannolikheten för att hitta en bra matchning betydligt bättre än om du ser dig omkring på jobbet eller ute på stan. Matchmaker-teknologin kan snabbt sätta dig i kontakt med människor som du har något gemensamt med. Och om mannen eller kvinnan i ditt liv fortfarande inte vill infinna sig så är det kanske dags att skruva lite på dina egna tanke- och beteendemönster?

4. För upptagen för en partner

– Jag har ju inte tid! Säger du så till dig själv? Jobbet, fritidsintressena, vännerna och familjen... Var i veckoplaneringen kommer det ens finnas plats för en partner? Du håller tydligt "projekt kärlek" på armlängds avstånd, men se dig omkring. Inte ens världens mest upptagna människor är singlar.

5. Inte för nära

Det är en sak att gå på dejt och visa upp den snyggaste versionen av dig själv. Det är något annat att vara redo för att visa upp vardagsversionen. Hon som är utan smink med oborstat hår, han med ovårdat skägg iklädd favorit mjukisbyxorna. Att ge någon annan tillgång till den oförfalskade versionen kan vara svårt. Kanske föreställer du dig att en potentiell partner endast är attraherad till dig för att han/hon inte riktigt känner dig? Här har vi återigen en rädsla som är som ett av barndomens monster under sängen, och detta monster kanske kommer ligga där hela livet. Men det betyder väl inte att du också måste gömma dig för alltid?

6. Rädd för att INTE vara singel

Livet som singel är skönt. Då och då, under sommaren, ibland, av och till... Men kommer hela livet vara gröna skogar som singel? Hur ser det ut om 20-30 år, när nattlivet inte är lika roligt längre? När vännerna har flyttat ut till förorterna och lägger tiden på att hitta rabatterbjudanden på blöjor? Nä, det finns ingen bra anledningen till att lämna singellivet. Men eftersom du sitter här och läser...? Har det börjat gå allt längre tid mellan de tillfällen då singellivet är eftertraktat?

Läs också: Håller du på att tappa tålamodet med att hitta en partner?

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.