Så förför du henne online så att hon längtar efter att träffa dig

Den goda nyheten är att det kan vara betydligt enklare att skicka rätt signaler över nätet än att ta modet till sig och bjuda en tillfällig träff på stan på en drink.

Emma Johannson
Forfatter

Mannen väljer aldrig kvinnan. Hans enda chans är att få henne att välja honom. Det påstår i alla fall den amerikanska journalisten och författaren Neil Strauss.

År 2005 skrev han boken "The Game" – en guide steg för steg som riktar sig till ensamma män som vill bli bättre på att närma sig kvinnor, med det primära målet att få ha mer sex.

Boken blev naturligtvis en enorm succé och klättrade på bestsellerlistan, men nu är det nya tider och författaren är långt ifrån lika uppburen för boken idag. Han kallades cynisk och manipulativ, men lustigt nog var han själv verkligen dålig på att ragga. Med bokens framgångar gick det dock betydligt bättre. Så pass mycket bättre att han var tvungen att behandlas för sexberoende, och vad kan vi dra för lärdomar av detta?

“När vi skickar ut den signalen blir vi bara mer intressanta och attraktiva”

Ja, inledningsvis kan det vara så att män med självförtroende och framgångar, män som är raka i ryggen och signalerar överflöde bara haft mer tur än deras mer ödmjuka artfränder. 15 år senare finns det också andra slutsatser att dra, som Neil Strauss själv har nått fram till: Allt handlar om en själv. Målet är att vara nöjd med sig själv, för när vi skickar ut den signalen blir vi bara mer intressanta och attraktiva.

Men var ska man skicka ut den då?

Vi står ju inte längre på en bar iklädd en flådig skjorta och ett gnistrande vitt leende. Vi nätdejtar. Skriver en profiltext, swajpar och försöker ta selfies som inte får oss att se mjäkiga ut.

Precis! Och den goda nyheten är att det kan vara betydligt lättare att skicka rätt signaler över nätet än att ta modet till sig och bjuda en tillfällig träff på en drink ute på stan.

1. Börja med att träna själv

Flirtande handlar huvudsakligen om ögonkontakt och kroppsspråk, och det finns det inte särskilt mycket av när vi skriver med varandra. Så hur bär vi oss åt för att flörta och skapa intimitet med tummarna på skärmen? Innan du plockar upp telefonen eller datorn ska du bli attraherad av dig själv. Få kontakt med ditt inre muntra jag, var öppen och nyfiken. Att manipulera andra är inte okej, men att manipulera sig själv kan vara vägen framåt: Använd dina sinnen – smak, lyssna på musik och rör på dig, då kommer du känna dig mer levande. Var uppmärksam på din kropp och din hållning. Den här processen smittar av sig på ditt humör och det märks i din ton när du skriver. Oddsen för att hon kommer tycka att du är mer charmerande när du skriver om du är på topphumör är betydligt högre än om du skriver från vardagens trista lynne.

2. Skämt, värme och längtan

Kvinnor älskar män med humor, så var lite varm och skämtsam när du skriver. Vad vet du om henne som du kan använda i ditt skämt? Skämta om något hon är bra på. Hon kommer märka av att du skämtar när du skriver en blinkande emoji, för ironi och sarkasm kan annars vara svårt att läsa av i skrift. Och var behärskad när det gäller mängden meddelanden du skickar. När mormor var ung cyklade postbudet runt och lämnade ut brev, och när han dök upp blev folk så glada att de bjöd honom på kaffe. Idag skickar vi snabbt iväg 150 meddelanden varje dag. Överbelastning kan trötta ut, men skriver man för lite tappar vi intresset: Vi vill gärna få mer av det som vi bara sparsamt fått uppleva. Så håll tillbaka begäret att skriva. Lite längtan uppmuntras, och då förhindrar du att du verkar ”needy” och klängig.

3. Skriv inte – BEskriv

Människor som jobbar professionellt med att skriva har bemästrat konsten att måla bilder med hjälp av ord. Deras artiklar kan fängsla oss, deras romaner kan vara trollbindande. Det beror på att de BEskriver scener, känslor och stämningar. Tänk på det när du skriver att du är en självständig hantverkare, älskar sport och musik. Vilka av dessa upplysningar kommer få henne att rusa in i din famn? Vilket hantverk? Vilken sport? Lyssnar du på klassiska konserter eller vad tycker du om? Beskriv VAD du gör, VARFÖR du gör det (t.ex. jag har älskat heavy metal ända sedan jag fick en skiva med Iron Maiden i konfirmations present. Eller: Jag spelar fotboll några gånger i veckan, resten av tiden försöker jag få tillbaka flåset!).

Lista inte upp en massa faktan om dig själv som om det vore en ingredienslista till en gryta. Skapa en inbjudande buffet genom att beskriva rätterna.

”Var hennes starka man, hennes älskare – inte hennes kompis”

4. Lojal och trovärdig

Människor brukar behandla andra som de själva blir behandlade. Genom att vara lojal – och inte t.ex. skriva negativa saker om tidigare relationer – och genom att hålla det man lovar (skriv på måndag om du har lovat att skriva på måndag) kommer du få poäng för din trovärdighet. Men att vara lojal är inte – jag upprepar: INTE detsamma som att sitta passivt som en golden retriever och bara lapa i sig allt. Hon kommer garanterat värdesätta att du lyssnar när hon berättar om allt möjligt som gräl, galna, lata, orimliga väninnor, grannar, kollegor, syskon, barn och föräldrar. Men helt ärligt, tror du att hon drömde om att träffa någon som bara sitter och lyssnar? Var hennes starka man, hennes älskare – inte hennes lilla kompis.

5. Balans och sympati

Den amerikanska psykologen Robert Cialdini är expert på övertalningstekniker och beskriver sex grundläggande metoder för när man ska vara säljande och marknadsförande. När det kommer till nätdejting kan vi säga att vi marknadsför oss själva för att hitta en bra partner. En av Cialdinis tekniker kallar han för ömsesidighet. Det går ut på att det ska finnas balans i vårt förhållande, så om vi vill veta något är det smart om vi först berättar något om oss själva. Inte något stort, utan något litet som banar väg och verkar förtroligt (t.ex. jag tycker egentligen också om att sova länge på söndagar – eller: Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inte så mycket om ...).

”Balans, sympati och likhet är bra nyckelord”

Cialdini förklarar också att vi lättare påverkas och låter oss övertalas av människor vi känner sympati för. Sympati skapas när man visar respekt, omtanke och hänsyn genom att ge komplimanger och vara den som aktivt ställer följdfrågor. Likhet skapar också sympati, och det är därför som en bra säljare frågar om du har varit på semester. Om du svarar ja, och säger att du har varit på Mallorca lyser hen upp och svarar att han också är helt förälskad i den ön. Nu har ni en gemensam nämnare och han kan lättare nå fram till dig. Plötsligt har du köpt en tvättmaskin, en telefon eller en safariresa... Men balans, sympati och likhet är också bra nyckelord när det kommer till nätdejting.

6. Positiv och intressant

Vi sätter alla pris på positiva människor. Människor som lyfter vårt humör och sprider bra energi (läs punkt 1). Se till att det händer något intressant runt omkring dig. Prova något nytt. Gå på bio och se den senaste filmen som alla snackar om. Det kan vara en språngbräda till att bjuda med henne till nästa film. Få henne att vilja vara en del av det du upplever. Och tänk dig in i er första dejt. Finns det en konsert, en utställning eller en aktivitet som har fått bra recensioner, eller som precis öppnat, så kan du föreslå att ni upplever den tillsammans istället för att bara träffas på en bar eller ett kafé.

7. Slappna av – andas

Du vill gärna ha en flickvän men du är väl inte desperat? Du sitter väl inte och bönar henne om lite uppmärksamhet, eller hur? Du lutar dig istället tillbaka och andas. Andas och slappnar av i magen, käken och axlarna och fokuserar på vad som känns på insidan (läs punkt 1 igen, och sen punkt 2). Överbelastning kan vara uttröttande, men måttfullhet skapar längtan: Om något är otillgängligt blir det mer eftertraktat, och det gäller även i det här fallet. Det gör inget om hon måste kämpa lite för att få dig på kroken, och det är helt klart bättre än om du uppför dig som en strandad man på en öde ö när ett skepp dyker upp på horisonten. Tänk istället på något som gör dig glad. Du attraherar det du önskar dig.


Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.