Så tacklar du gamla besvikelser om de hindrar dig från att ge kärleken en ny chans

Har det förflutnas synder – och besvikelser – satt klorna i dig så att du inte vågar dejta och leta efter en ny partner? Finn dig inte i det.

Emma Johannson
Forfatter

Sitter du och trycker på dina gamla besvikelser? Du tänker kanske inte ens på att du gör det? Men helt ärligt, om det förflutnas synder – och släckta drömmar – har satt klorna i dig, så att du inte vågar leta efter en ny partner, då ska du sluta finna dig i det!

Kärleken är alltid förtjänt av en ny chans.

Många av oss fastnar i en negativ spiral när vi upplever nederlag och fiaskon, men dumma saker händer hela tiden. Vi fattar fel beslut och blir bortvalda, det kan ske var som helst och handla om vad som helst. Förargelse och besvikelse kickar in och tankarna börjar köra i cirklar tills de tar formen av en mening. – De skrattar nog åt mig, jag kommer aldrig att resa mig från det här, hur skulle jag kunna det ... etc. etc.

Istället för att fråga dig själv vad du kan lära från den eländiga upplevelsen så förhåller du dig passivt lyssnande till den här ohyggliga historien om dig själv – berättad av dig själv. – Vilken oduglig idiot jag är eller det är så synd om mig. Självvärdet faller fritt och det gör även lusten att ge det – eller någon – en ny chans.

Slå dig fri från dåtidens synder

Lär dig att känna igen tecknen på att du fortfarande maler dina gamla besvikelser och nederlag. Står du t.ex. i affären och våndas över säljkoncept som färdigrätter för två personer? När de flesta av dina vänner befinner sig i ett förhållande? Kollar du fortfarande upp ett gammalt ex på sociala medier? Slå dig fri från "dåtidens synder". Tvivel och oro hindrar dig från att blicka framåt och det gör inget gott för humöret. Det får dig tvärtom att vackla och övertänka alla framtida scenarier och placerar dig i det-kommer-nog-gå-åt-helvete-igen-läget. Resultatet blir att du inte gör något, istället för att se dig omkring i världen.

Läs också: Tar du chansen när den kommer?

Försök att acceptera det

Förhållanden tar slut, relationer avslutas och även för de hårdhudade kan det vara smärtsamt. Det är vetenskapligt bevisat att män upplever emotionell smärta längre än kvinnor efter ett uppbrott. Men ju snabbare man accepterar status quo, desto snabbare kan de negativa tankespiralerna brytas. Det förflutna förändras inte oavsett hur mycket man hänger fast vid det och spekulerar kring vad man kunde ha gjort eller sagt, etc. När du känner dig uppslukad av de gamla besvikelserna ska du göra något positivt. Vad kan få dig att må bra idag? Släpp skärmen och gå ut. Naturen har en enastående förmåga att frigöra stress och nedstämdhet – och det är helt gratis.

Skapa en vision

Om du inte vågar/mäktar med/har lust att dejta och leta efter en ny partner efter tidigare besvikelser, hur ska du då kunna ändra din status som singel? Försök att visualisera din framtid så som du vill att den ska se ut. Skapa en vision och jobba mot den varje dag. Du kan eventuellt försöka att meditera för att få kontroll över dina tankar. Vissa människor mediterar på morgonen som en fast rutin. En ny date är en ny date, oberoende av vad som har hänt tidigare i ditt liv.

Du har makten

När tankarna kretsar kring att du saknar en partner så är det inte samma sak som att du tar initiativ till att skaffa en. Du måste upp i sadeln igen! Du besitter makten att ge kärleken en ny chans genom att komma loss från de gamla besvikelsernas grepp. Och det greppet har i sin tur chansen att hålla fast vid ditt kärleksliv om du fortsätter att låta det förflutna gäcka dig. Lev i nuet. Det kräver säkerligen övning eller eventuellt en bra samtalspartner som kan hålla dig på spåret (och påminna dig om att du varken är dum eller oduglig bara för att det inte gick som du hoppades tidigare). De gamla besvikelserna trampar på ditt självvärde och underminerar din lust att prova något nytt om de får härja fritt. De är giftiga. Tänk på det – och finn dig inte i det.

Läs också: Därför ska du hitta någon att fläta fingrarna med

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.