Nervös för att gå på date? Så övervinner du din rädsla

För vissa är det en fest att träffa nya människor, och för andra känns det pinsamt eller så pass ångestframkallande att de släpper det helt och accepterar ensamheten. Men så behöver det inte vara.

Emma Johannson
Forfatter

Hjärtklappningar, fjärilar i magen, rastlöshet. Om en spirande förälskelse och spänd förväntan sätter igång denna otåliga oro i kroppen så kan det vara ganska härligt. Om den däremot beror på nervositet så ser spelfältet lite annorlunda ut.

För vissa är det en fest att träffa nya människor, och för andra framkallar blotta tanken på att gå på date massor av ångest. Det kan kännas så obehagligt att de bara ger upp och accepterar ensamheten istället.

Men så behöver det verkligen inte vara.

Läs också: Långdistansförhållande? 10 tips för hur du lyckas få det att hålla

Datingsituationen är ett typiskt läge där många av oss känner oss satta under lupp, och det gör oss lätt sårbara. – Tänk om det blir pinsamt? Förödmjukande? Vad gör jag om jag inte kommer över min nervositet och inte kommer på något att säga? Ja, om ens den andra personen dyker upp det vill säga...

Men låt oss ta ett stort kliv bort från kallsvettsframkallande tankar och istället ta en konstruktiv riktning. Nervositeten kan nämligen övervinnas.

1. Innan du går på date

Terroriserar du din dating med tankar om att du faktiskt är ganska tråkig, inte bra nog och andra former av självsabotage? Prova en mer vinnande strategi. Se dig i spegeln och ge dig själv en komplimang. Du förtjänar att bli älskad (även av dig själv). Du kan starta varje dag med en sån typ av positiv bekräftelse. Tänk på forfatteren Björn Ranelid. Han är vad vissa skulle kalla helt begeistrad och totalt övertygad. Han har valt att vara glad. Positiv energi smittar av sig, och det är attraktivt.

2. Andas in

Andningen är en bra medhjälpare när man ska tygla nervositet. När vi är oroliga tenderar andetagen att hamna längst upp i bröstkorgen, och det kan öka anspänningen. Genom att få ner luften djupt ner i lungorna blir det mycket lättare att slappna av. Det är så simpelt, men förbluffande effektivt.

3. Släpp dina dåliga erfarenheter

När vi inleder ett nytt förhållande – och det är ju det vi gärna vill när vi går på date – så är det normalt att man lutar sig på tidigare erfarenheter. Om vi har blivit sårade eller upplevt helt skeva dejter förut, ack och ve – kommer historien att upprepa sig nu? Nä, varför skulle den göra det? Det är inte logiskt att dina framtida dejter kommer vara kopior av dina tidigare, så ignorera allt "tänk-om-si-och-så". Lägg energin på att vara närvarande. Städa bort allt som håller liv i de dåliga minnena. Det kan vara kläder och föremål – och försök att inte hänga fast vid att det tidigare inte gått som du tänkt dig. Alla har olika historier i bagaget.

Läs också: Sätter du fälleben på dig själv i jakten på kärleken?

4. Ut med det!

Din förnimmelse säger dig att det här slutar i hat och bråk? Övertygelser, förnimmelser och intuition är en återspegling av det undermedvetna, och de stärker i hög grad vårt beteende. Ett trick för att städa bort allt som skramlar runt i det undermedvetna är att börja skriva. Lägg en kvart på att skriva ned precis det som faller dig in. Läs det lite senare och bränn det. Tanken är att du då får en överblick av vad som rör sig där nere, och då blir det lättare att ta sikte på ett mål.

5. Avsikter och förväntningar

Skruvar du upp förväntningarna inför en date? Det kan få pulsen att stiga – men det kan lätt sluta i ett antiklimax. Din avsikt är att hitta en partner, men kom ihåg att detta är ett tidigt steg i förloppet. Säg till dig själv att du just nu bara ska tillbringa några intressanta timmar tillsammans med en annan människa.

6. Tänk på resultatet

Hur ser din lyckliga framtid ut? Är du ensam, eller är du i ett förhållande? Vilken tanke gör dig glad? Kan det göra dig mer målmedveten om du ser dejter som ett sätt att röra dig mot en plats där du vill vara i framtiden? Allt har ett pris. Om du till exempel vill komma i form måste du börja träna – och det kan vara tufft att komma igång. Men att tänka på resultatet är en riktigt bra morot.

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil 

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.