Känner du till kärlekens 5 språk?

Beröring, gåvor eller fina ord? Det finns olika sätt att uttrycka sina känslor för andra – och den ena är inte nödvändigtvis bättre än den andra. När du känner till kärlekens fem språk blir det enklare för dig att tyda din partners – eller din kommande partners – signaler.

Emma Johannson
Forfatter

Du har garanterat stött på de fem kärleksspråken. Anledningen till att de har uppmärksammats är att vi som människor uppfattar och visar kärlek på olika sätt.

Vissa av oss är bra på att berätta för vår partner, vänner och familj hur mycket vi håller av dem. Andra föredrar att hjälpa till med flytten eller att köpa en present istället för att sätta ord på känslorna.

Talar ni samma språk?

De flesta föredrar att ta emot samma slags kärlek som de ger. Därför kan det vara en god idé att prata med sin partner om de fem språken. Vi känner i regel till vårt eget kärleksspråk, men om du är osäker kan du kolla bakåt i tiden. Saknade du något som barn?Fler familjeaktiviteter, beröm eller kramar? I så fall är det typiskt att du längtar efter detta som vuxen. Din partners kärleksspråk är oftast detsamma som hen själv ger dig. Det vi ger till andra människor är nämligen oftast en indikation på vad vi själva vill få. Om din partner t.ex. smeker din kind så vill hen också gärna att du smeker hen på kinden.

Om vi blir bättre på att förstå varandras signaler – och på att tala samma språk – så blir parförhållandet bättre och risken för konflikter minskar.

Här får du en översikt över de fem olika kärleksspråken:

1. Verbal bekräftelse

Det första språket är fina och berömmande ord. Det har du garanterat kommit i kontakt med när du var liten – t.ex. när dina föräldrar gav dig beröm för en teckning du ritat.Om din partner talar det här språket så är det viktigt för hen att du kommer ihåg att sätta ord på dina känslor och att du säger dem högt. Har du svårt för att formulera dig, eftersom detta inte är ditt eget primära språk, så är det en god idé att öva.

"Vår sexdrift har inget att göra med kärleksspråk, och sex och känslor ska därför skiljas åt"

Om det här är din partners föredragna språk så kommer hen bli glad och lysa upp, så det är definitivt värt att anstränga sig eftersom du får samma behandling tillbaka. När vi får bekräftelse så blir vi betydligt mer benägna att göra något fint tillbaka för den andra. Många kvinnor placerar verbal bekräftelse högt på önskelistan, och de är väldigt duktiga på att ge det till sina väninnor. Du har säkert hört två kvinnor prata och berömma varandras kläder eller ge andra former av komplimanger. Det är nog betydligt mindre vanligt att höra två män som rosar varandras garderob, kompetens eller frisyr.

2. Beröring

Om du eller din partner pratar det fysiska kärleksspråket så är det viktigt att röra, smeka, kyssa och vara nära.Fysisk kontakt är alfa-omega i detta språk och det är lätt att tillgodose.En kyss, en kram, att hålla handen eller att dyrka sex är samtliga sätt att visa kärlek på och att få partnern att känna sig älskad. Om ni inte är så närgångna kan du ge en klapp på axeln eller försiktigt lägga en hand på hens rygg när ni går förbi varandra. Många män tror att fysisk beröring är deras primära kärleksspråk bara för att de vill ha sex.

Man ska dock inte blanda ihop sexlust och beröring som kärleksspråk. Män kan också längta efter kramar, en klapp på axeln eller efter att hålla handen. Men om han tror att hans primära kärleksspråk är beröring bara för att han älskar och saknar sex så behöver det inte nödvändigtvis vara korrekt. Om han också vill ha fysisk kontakt när sex inte finns med på radarn, då kan det nog stämma.Sexdrift har inget att göra med kärleksspråk, och sex och känslor ska därför skiljas åt.

Om du vet att din partners primära kärleksspråk är beröring så ska du värma upp händerna. Smek hen på ryggen, ge en massage eller ligg nära varandra. Om du gör detta så kommer din partner att känna sig älskad.

3. Gåvor

Det tredje kärleksspråket är att ge gåvor.

Om din partner talar det här språket kommer hen att se en gåva som en kärlekssymbol och känna sig älskad.

Att ge och ta emot gåvor är något konkret och det kopplas automatiskt till något fint och positivt – tänk bara på hur glad du blev som barn när du fick födelsedagspresenter.

Om gåvor är din partners primära språk så ska du inte vänta till ett särskilt tillfälle med att ge något litet. Och tanken säger mer än priset – så du behöver inte ta ett lån för att köpa något svindyrt. Nästan allt du ger kommer uppfattas som ett uttryck för din kärlek. Har du t.ex. upptäckt att hen ofta står utan en ren kökstrasa? Köp då ett extra paket nästa gång du handlar. Det kan också vara att du köper hens favoritgodis eller en billig souvenir-magnet när ni är på semester.

Det finns nästan inga gränser för vad du kan ge. Det viktigaste är dock att du ger det med kärlek och omtanke. Allt spelar roll – stort som smått – och i gengäld kanske du får något tillbaka?

4. Tid och närvaro

Det fjärde språket handlar om att se varandra i ögonen och lyssna utan att avbryta.

Här är det helt avgörande att man spenderar tid tillsammans och att man är närvarande. Du behöver inte sitta i knäet på din partner. Visa att hen är viktig för dig. Om ni båda har fulla scheman med jobb och fritidsintressen så kan det vara svårt att hitta plats till kvalitetstid. Försök att ändå bestämma någon dag där ni lägger bort mobilen och tar av er hörlurarna.

Det är viktigt att din partner känner att du prioriterar er tid tillsammans. Om du själv har ett annat kärleksspråk, som t.ex. beröring, så kan du ju passa på att utnyttja situationen till att bli kliad på ryggen medan din partner berättar om sin dag. Boka en weekendresa, en spontan frukost eller något helt annat för att bemöta det här kärleksspråket.

5. Tjänster

Det sista kärleksspråket vi ska gå igenom är tjänster. Här ska man egentligen inte förväxla tjänare och tjänster – det förstnämnda har inget med saken att göra.

Om din partner har det här kärleksspråket är det viktigt att du visar att du vill hjälpa till och att du vill göra något för hen. Tjänster är nämligen ett uttryck för kärlek. Du kan både ta disken, dammsugaren eller köpa det som hen behöver i stunden. Om du inte vet var du ska börja så kan du prova att säga "Kan jag hjälpa dig med något?"

"Det finns nästan ingen nedre gräns för vad du kan ge. Det viktiga är att du ger med kärlek och omtanke"

Detta betyder inte att du ska serva din partner dygnet runt, men var uppmärksam på att även små tjänster kan ha en större betydelse än du anar.

För att lära dig det här språket kan du behöva göra vissa saker som du inte är van vid att göra – eller göra dem på ett annat sätt. Om du t.ex. inte är van vid att bädda sängen, eller om du gör det lite för hafsigt, så kan du behöva lära dig hur man gör det ordentligt, för din partners skull. I gengäld får du en glad partner – och vem vill inte ha det?

Varför är det viktigt?

När man är i ett parförhållande uppstår det små situationer av friktion hela tiden. Därför är det viktigt att man känner sin partner och vet hur man bäst hanterar väggroparna ni stöter på. Kärlek kan klara allt, men lägger man inte märket till den så blir den knappast stark.

Prata därför med din partner, vänner och familj om deras kärleksspråk. Det gäller nämligen i andra typer av relationer också.

En tonårstjej var rasande på sin mamma. Hon ansåg att mamman inte lyssnade på henne eller tog hennes problem på allvar. Mamman blev ledsen och föreslog att dottern skulle gå ut och köpa den där vinterjackan som hon önskat sig så länge. Förslaget gjorde dottern ännu mer rasande, och konflikten urartade. Om de hade varit medvetna om varandras kärleksspråk så hade det inte gått så snett.

"Det är viktigt att din partner märker av att du prioriterar er tid tillsammans"

Dottern längtade efter sin mammas närvaro och verbala bekräftelse, medan mammans kärleksspråk lutade mer åt gåvor och tjänster. Även om de båda hade bra avsikter och ville varandra väl så slutade det med en konflikt eftersom de inte pratade samma språk. Du kan undvika liknande situationer genom att prata med din partner och dina närmaste om de fem kärleksspråken.

Man blir lyckligtvis aldrig för gammal för varken kärlek eller att lära sig något nytt...

Läs också: Därför är det en bra idé att betala för din dejtingprofil

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.

Er du klar for kjærlighet?

Tusenvis av singler venter inne.